Business & Finance Τρίτη 4/06/2024, 21:59
BUSINESS & FINANCE

ΕΚΤ: Αυξάνει τις απαιτήσεις της προς τις γερμανικές τράπεζες

ΕΚΤ: Αυξάνει τις απαιτήσεις της προς τις γερμανικές τράπεζες

Η ΕΚΤ θα ζητήσει σύντομα από αρκετές γερμανικές τράπεζες να βάλουν στην άκρη περισσότερα κεφάλαια για να καλύψουν ενδεχόμενες στάσεις πληρωμής χρέους από δάνεια στην αγορά εμπορικών ακινήτων, κίνηση που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κερδοφορία τους. 

Οι τράπεζες με μεγάλα χαρτοφυλάκια σε δάνεια στην αγορά εμπορικών ακινήτων, όπως η Deutsche Pfandbriefbank και ορισμένες άλλες περιφερειακές τράπεζες γνωστές ως Landesbanken, βρίσκονται στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ, παρότι δεν είναι ακόμη απόλυτα σαφές εάν θα υποχρεωθούν να βάλουν στην άκρη περισσότερα κεφάλαια, όπως ανέφεραν πηγές. 

Η επανεξέταση αυτή επικεντρώνεται σε τράπεζες που εκτίθενται σε μεγάλο βαθμό σε εμπορικά ακίνητα, παρά στις κορυφαίες τράπεζες της χώρας, οι οποίες διαθέτουν ευρύτερα επιχειρηματικά μοντέλα. Η ΕΚΤ έχει επίσης ελέγξει τράπεζες και από άλλες χώρες, αλλά οι Γερμανοί πιστωτές θα είναι μεταξύ εκείνων που θα πληγούν περισσότερο, σύμφωνα με τις πηγές. 

Germany’s Office Deal Slump Deepens

Source: PBB using VDP data

Note: Based on data from largest German cities

Εκρόσωπος της ΕΚΤ όπως επίσης και της Deutsche Pfandbriefbank αρνήθηκαν κάθε σχόλιο.

Η ΕΚΤ ζητά εδώ και καιρό από τις τράπεζες θα θωρακιστούν απέναντι σε πιθανή κρίση στη διεθνή αγορά εμπορικών ακινήτων, ειδικά στις ΗΠΑ. Μία απότομη πτώση των τιμών στη συγκεκριμένη αγορά απειλεί με νέα βάρη τις τράπεζες με ζημίες από δάνεια που δόθηκαν σωρηδόν στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων. 

Η κορυφαία εποπτική αρχή τραπεζών της ΕΚΤ θα επικοινωνήσει τα αιτήματά της στις τράπεζες τους επόμενους μήνες, με τη συνεπακόλουθη δημιουργία μεγαλύτερων αποθεματικών να πλήττει την φετινή κερδοφορία τους. 

Οι γερμανικές τράπεζες με μεγάλη έκθεση στην αγορά εμπορικών ακινήτων, συμπεριλαμβανομένης της ΡΒΒ, άρχισαν να αναθεωρούν ανοδικά τις προβλέψεις τους για τις επισφάλειες, γεγονός που είχε αντίκτυπο στα κέρδη τους. 

Ένδεκα από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Γερμανίας έβαλαν πέρυσι στην άκρη 2,5 δισ.ευρώ προκειμένου να καλύψουν στάσεις πληρωμών χρέους από δάνεια που είχαν χορηγήσει στην αγορά εμπορικών ακινήτων αλλά και από άλλες πιθανές επισφάλειες, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. Αρκετές ωστόσο τράπεζες κατάφεραν και πάλι να παρουσιάσουν αυξανόμενα κέρδη, καθώς τα έσοδα από τις χορηγήσεις δανείων εκτινάχθηκαν στα ύψη χάρη στα υψηλότερα επιτόκια. 

Αυτό που ανησυχεί την ΕΚΤ είναι ότι αρκετές τράπεζες δεν έχουν ακόμη βάλει στην άκρη αρκετά χρήματα για να αντιμετωπίσουν την πτώση των τιμών στις αγορές εμπορικών ακινήτων από τα υψηλά επιτόκια. Επίσης, δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη από τις πρακτικές διαχείρισης ρίσκου ορισμένων γερμανικών τραπεζών, σύμφωνα πάντα με τις πηγές. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News