Business & Finance Τρίτη 4/06/2024, 14:12
BUSINESS & FINANCE

Κίνα: «Πράσινο φως» για δοκιμές προηγμένης αυτόνομης οδήγησης στους δρόμους

Κίνα: «Πράσινο φως» για δοκιμές προηγμένης αυτόνομης οδήγησης στους δρόμους

Η Κίνα έδωσε έγκριση σε μια ομάδα εννέα αυτοκινητοβιομηχανιών να προχωρήσουν στη διεξαγωγή δοκιμών σε οχήματα με προηγμένες τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης σε δημόσιους δρόμους, στο πλαίσιο της προώθησης αυτοκινούμενων αυτοκινήτων.

Οι δοκιμές των λεγόμενων τεχνολογιών αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 3, θα πραγματοποιηθούν από αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των BYD και Nio, καθώς και από μεγάλους κρατικούς κατασκευαστές όπως οι Changan Automobile, GAC και SAIC, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσίευσε το υπουργείο Βιομηχανίας της χώρας, σήμερα Τρίτη.

Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει ορίσει πέντε επίπεδα αυτόνομης οδήγησης, που εκτείνονται από χαρακτηριστικά υποβοήθησης του οδηγού, όπως ο έλεγχος ταχύτητας στο επίπεδο ένα, έως πλήρως αυτοκινούμενα αυτοκίνητα στο επίπεδο πέντε.

Η εκκίνηση του εν λόγω προγράμματος δόθηκε από την Κίνα τον περασμένο Νοέμβριο με μεγάλη ανταπόκριση από εταιρείες που επιδιώκουν να αναπτύξουν μαζικά αυτόνομα οχήματα οδήγησης.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι οδηγοί στα δοκιμαστικά οχήματα επιτρέπεται να πάρουν τα χέρια τους από τα τιμόνια, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τους εμπλεκόμενους φορείς να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την ασφάλεια.

Το υπουργείο δήλωσε ότι η δοκιμή θα ανοίξει τον δρόμο για την περαιτέρω εμπορική αξιοποίηση πιο προηγμένων τεχνολογιών αυτόνομης οδήγησης, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Στελέχη των αυτοκινητοβιομηχανιών δήλωσαν ότι είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να επιτραπεί η πώληση και χρήση οχημάτων επιπέδου «τρία» σε μεμονωμένους αγοραστές και φορείς.

Τουλάχιστον 10 αυτοκινητοβιομηχανίες και προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων των Huawei και Xpeng, έχουν προσφέρει δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2 στην Κίνα, οι οποίες εξακολουθούν να απαιτούν έναν προσεκτικό οδηγό με τα χέρια στο τιμόνι.

Η Tesla ετοιμάζεται επίσης να παραδώσει το λογισμικό της «Πλήρους Αυτοοδήγησης» (FSD) στους Κινέζους χρήστες εντός του έτους, όπως ανέφερε το Reuters. Το FSD είναι επίσης ένα σύστημα επιπέδου «δύο», αλλά ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Elon Musk έχει δηλώσει ότι τα προηγμένα πλήρως αυτόνομα οχήματα είναι κοντά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Διαβάστε επίσης:

Απόβαση της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας BYD στο Ελληνικό

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News