BUSINESS & FINANCE

Φθηνά στεγαστικά δάνεια για νέους έως 40 ετών από τις τράπεζες

Φθηνά στεγαστικά δάνεια για νέους έως 40 ετών από τις τράπεζες

Ειδικά στεγαστικά προγράμματα που απευθύνονται σε άτομα έως 40 ετών, με στόχο τη διευκόλυνσή τους για την αγορά ή την ανακαίνιση κατοικίας, προσφέρουν η μία μετά την άλλη οι τράπεζες, σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσουν το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών και την αγορά της στεγαστικής πίστης, που παραμένει υποτονική.

Alpha Bank

Μετά την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank, τη σκυτάλη παίρνει σήμερα η Alpha Bank, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει ειδικό πρόγραμμα για νέους έως 40 ετών με ιδιαίτερα ανταγωνιστικό επιτόκιο –κάτω, δηλαδή, από τα σημερινά επιτόκια της τράπεζας– και επιπλέον παροχές σε σχέση με το ύψος χρηματοδότησης του δανείου και τις πρόσθετες δαπάνες που επιβαρύνουν τη λήψη ενός στεγαστικού δανείου. Συγκεκριμένα, οι όροι του του νέου στεγαστικού δανείου της Alpha Bank θα προβλέπουν δυνατότητα χρηματοδότησης έως 90% της αξίας του ακινήτου ανεξάρτητα από την ενεργειακή κλάση του και το δάνειο θα χορηγείται χωρίς έξοδα φακέλου, ενώ παράλληλα θα προσφέρεται και καταναλωτικό δάνειο με προνομιακό επιτόκιο για την κάλυψη των αναγκών σε οικιακό εξοπλισμό.

Οι προωθητικές ενέργειες των τραπεζών έρχονται σε συνέχεια των παροτρύνσεων προς τις τράπεζες που απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, να πάρουν πρωτοβουλίες στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί ο τραπεζικός κλάδος να τα περιμένει όλα από το κράτος». «Εμείς», συμπλήρωσε, «κάναμε το πρόγραμμα “Σπίτι μου”»… «γιατί δεν κάνουν και εκείνοι κάτι;». Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου» με διευρυμένα κριτήρια που θα καλύψουν νοικοκυριά με όριο ηλικίας τα 50 έτη, από τα 39 που ίσχυσε στην πρώτη «έκδοσή» του, εξηγώντας ότι αυτή η πληθυσμιακή κατηγορία έχει υποστεί τις συνέπειες της κρίσης που έπληξε την ελληνική οικονομία την προηγούμενη δεκαετία.

Εθνική Τράπεζα

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της υψηλής ζήτησης που δημιούργησε το πρόγραμμα «Σπίτι μου», η Εθνική έχει ανακοινώσει το πρόγραμμα «Το πρώτο μου Σπίτι», το οποίο απευθύνεται σε άτομα έως 45 ετών. Το πρόγραμμα δανείζεται στοιχεία του κρατικού προγράμματος και απαιτεί χαμηλότερη ιδία συμμετοχή, με εκκίνηση το 10% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, δηλαδή δυνατότητα χρηματοδότησης έως 90% της εμπορικής αξίας, για κατοικίες όμως υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας τουλάχιστον Γ), ενώ διατίθεται απαλλάσσοντας τον υποψήφιο δανειολήπτη από τα έξοδα έγκρισης φακέλου που διαμορφώνονται στα 490 ευρώ. Η Εθνική δίνει επίσης τη δυνατότητα χορήγησης προσωπικού δανείου «ΕΞΠΡΕΣ», για κάλυψη πρόσθετων εξόδων που συνδέονται με την κατοικία, με προνομιακό επιτόκιο και μηδενικά έξοδα.

Eurobank

Η Eurobank αντιστοίχως έχει διευρύνει τα οφέλη του δικού της προγράμματος, απαλλάσσοντας τον δανειολήπτη από τα έξοδα έγκρισης του δανείου καθώς και την εφάπαξ δαπάνη του νομικού και τεχνικού ελέγχου (διαμορφώνεται στα 750 ευρώ). Η «προσφορά» ισχύει για όσες αιτήσεις υποβληθούν έως τα τέλη Ιουλίου –το πρόγραμμα «τρέχει» από τα τέλη Απριλίου– και τα πλεονεκτήματά του ισχύουν όχι μόνο για τα στεγαστικά δάνεια για νέους ή μη, αλλά και τα επισκευαστικά δάνεια ή το πράσινο δάνειο κατοικίας που προσφέρεται με κυμαινόμενο επιτόκιο με ή χωρίς εξασφάλιση. Το πρόγραμμα παρέχεται με διαδικασία fast track, δηλαδή προέγκριση μέσα σε 48 ώρες και δυνατότητα εκταμίευσης σε 10 εργάσιμες ημέρες από την κατάθεση του συμβολαίου αγοράς στην τράπεζα, ενώ δεν επιβαρύνεται με πέναλτι στην περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής.

Οι τράπεζες έχουν μειώσει τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων με έμφαση στα σταθερά που ξεκινούν από 2,90% για διάρκεια 3 ετών και φθάνουν έως και το 4,90% για μεγάλη σταθερή διάρκεια έως και 30 χρόνων, ενσωματώνοντας την προοπτική μείωσης των επιτοκίων. Τα σταθερά επιτόκια ανταγωνίζονται τα κυμαινόμενα που, παρότι ακολουθούν επίσης πτωτική πορεία λόγω υποχώρησης του euribor που διαμορφώνεται σήμερα στο 3,85%, επιβαρύνονται με μέσο περιθώριο spread κοντά στο 2%.

Παρά την κινητοποίηση των τραπεζών και του κράτους μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου», τα στοιχεία της ΤΤΕ επιβεβαιώνουν ότι η στεγαστική πίστη αποτελεί τον μεγάλο ασθενή των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, με τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων να φθίνουν διαρκώς, υποχωρώντας στα τέλη Απριλίου στα 29,5 δισ. ευρώ έναντι 80 δισ. ευρώ το 2010, όταν η αγορά είχε φτάσει στο ζενίθ της ζήτησης. Οι νέες εκταμιεύσεις το 2023 ήταν 1,3 δισ. ευρώ έναντι 12 δισ. ευρώ που ήταν οι ετήσιες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων πριν από την κρίση. Η τάση αυτή εκδηλώνεται παρά τη ζήτηση που προκάλεσε το πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ, από το οποίο τα 750 εκατ. ευρώ είναι η κρατική επιδότηση, κάλυψε 9.800 αιτήσεις νέων έως 39 ετών σε σύνολο 40.000 αιτημάτων που υποβλήθηκαν.

Διαβάστε επίσης: 

Αγορά σπιτιού μόνο για όσους έχουν γεμάτο «κουμπαρά» 

Ακριβότερα και από το 2008 τα ακίνητα στην Αττική

Ακίνητα: Tι σπίτι αγοράζουμε με 200.000 ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News