Business & Finance Κυριακή 2/06/2024, 22:30
BUSINESS & FINANCE

Η Nvidia ανακοινώνει την επόμενη γενιά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης

Η Nvidia ανακοινώνει την επόμενη γενιά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης

Η Nvidia παρουσίασε την Κυριακή την επόμενη γενιά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που θα διαδεχθεί το προηγούμενο μοντέλο, το οποίο είχε ανακοινωθεί μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, τον Μάρτιο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang, ανακοίνωσε τη νέα αρχιτεκτονική τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, που ονομάστηκε «Rubin», πριν από το τεχνολογικό συνέδριο COMPUTEX στην Ταϊπέι.

Το Rubin έρχεται μήνες μετά την ανακοίνωση του Μαρτίου του επερχόμενου μοντέλου «Blackwell», το οποίο βρίσκεται ακόμη σε παραγωγή και αναμένεται να παραδοθεί στους πελάτες αργότερα το 2024.

Η ανακοίνωση του Rubin από τον Huang φαίνεται να επισπεύδει τον ήδη επιταχυνόμενο ρυθμό εξέλιξης των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας.

Η Nvidia έχει δεσμευτεί να κυκλοφορεί νέα μοντέλα τσιπ AI σε «ετήσιο ρυθμό», όπως το έθεσε ο Huang την Κυριακή. Η εταιρεία λειτουργούσε προηγουμένως με ένα πιο αργό χρονοδιάγραμμα διετούς ενημέρωσης των τσιπ.

Η μεταστροφή από τον Blackwell στον Rubin ήταν θέμα λιγότερο από τριών μηνών, υπογραμμίζοντας την ανταγωνιστική φρενίτιδα στην αγορά τσιπ AI και το σπριντ της Nvidia για να διατηρήσει την κυρίαρχη θέση της.

Οι ανταγωνιστές

Η AMD και η Intel είναι δύο σημαντικοί ανταγωνιστές που προσπαθούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος, αν και τα μικτά περιθώρια κέρδους τους ήταν χαμηλότερα από εκείνα της Nvidia κατά το πιο πρόσφατο οικονομικό τρίμηνο. Εταιρείες όπως η Microsoft, η Google και η Amazon ανταγωνίζονται επίσης για την κορυφή με την Nvidia, ακόμη και αν είναι, ταυτόχρονα, μερικοί από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της. Ένας καταιγισμός νεοφυών επιχειρήσεων προσπαθεί επίσης να εισέλθει στον χώρο.

«Σήμερα, βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας μεγάλης αλλαγής στην πληροφορική», δήλωσε την Κυριακή ο Huang. «Με τις καινοτομίες μας στην τεχνητή νοημοσύνη και την επιτάχυνση του υπολογισμού, διευρύνουμε τα όρια του εφικτού και οδηγούμε το επόμενο κύμα τεχνολογικής προόδου».

Η πλατφόρμα τσιπ Rubin θα διαθέτει νέες GPU, την κρίσιμη τεχνολογία επεξεργασίας γραφικών που βοηθά στην εκπαίδευση και την εκκίνηση συστημάτων AI. Θα διαθέτει και άλλα νέα χαρακτηριστικά, όπως έναν κεντρικό επεξεργαστή που ονομάζεται «Vera», αν και δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες.

Οι μετοχές της Nvidia παρέμειναν σχετικά αμετάβλητες στο κλείσιμο της αγοράς της Παρασκευής, με τις μετοχές να διαπραγματεύονται στα 1.096 δολάρια.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ίσως γίνει η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο – Κάποιοι δεν έχουν ούτε ένα προϊόν της

Σε 6 τεχνολογικούς γίγαντες το 30% του S&P 500 με ώθηση από το ράλι της Nvidia

Τεχνολογία: Ο ενθουσιασμός της τεχνητής νοημοσύνης έρχεται και στην Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News