Business & Finance Κυριακή 2/06/2024, 21:28
BUSINESS & FINANCE

Qatar Airways: Κοντά σε συμφωνία για μεγάλη παραγγελία Boeing, Airbus Widebody

Qatar Airways: Κοντά σε συμφωνία για μεγάλη παραγγελία Boeing, Airbus Widebody

Η Qatar Airways PJSC πλησιάζει σε μια απόφαση σχετικά με μια μεγάλη παραγγελία αεροσκαφών ευρείας ατράκτου που μοιράζεται μεταξύ της Boeing Co. και της Airbus SE, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Ο αερομεταφορέας της Μέσης Ανατολής εξετάζει την παραγγελία περίπου 200 αεροσκαφών, με μια απόφαση που μπορεί να ληφθεί μόλις στο Farnborough Air Show στο Ηνωμένο Βασίλειο στα τέλη του επόμενου μήνα, δήλωσαν οι άνθρωποι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν συζητώντας ιδιωτικά θέματα. 

Η αεροπορική εταιρεία εξετάζει ένα μείγμα μοντέλων Airbus A350 και Boeing 777X, είπαν ορισμένοι από τους ανθρώπους, αν και ο διαχωρισμός δεν έχει οριστικοποιηθεί. Το χρονοδιάγραμμα της συναλλαγής μπορεί επίσης να αλλάξει ακόμη και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, προειδοποίησαν οι ίδιοι.

Οι αξιωματούχοι της Qatar Airways και οι εκπρόσωποι της Airbus και της Boeing αρνήθηκαν να σχολιάσουν. 

Το Bloomberg News ανέφερε τον Μάρτιο ότι η Qatar Airways βρισκόταν σε πρώιμες συνομιλίες και με τους δύο κατασκευαστές αεροπλάνων για την ανανέωση του στόλου της σε μεγάλες αποστάσεις.

Μια παραγγελία αυτού του μεγέθους θα ακολουθούσε τις μεγάλες αγορές της περιφερειακής ανταγωνίστριας Emirates, η οποία επίσης επεκτείνει τον στόλο της με περισσότερα αεροσκάφη Boeing 777X. Εν τω μεταξύ, η Riyadh Air στη Σαουδική Αραβία επιδιώκει να καθιερωθεί ως νέα δύναμη στη Μέση Ανατολή, ασκώντας πίεση σε εταιρείες όπως η Qatar Airways να διατηρήσουν την αναπτυξιακή της πορεία και να διατηρήσουν τον στόλο τους ανανεωμένο.

Η Qatar Airways έχει επί του παρόντος 74 εκκρεμείς παραγγελίες για το Boeing 777X και 18 από τα μεγαλύτερα αεροσκάφη A350-1000, σύμφωνα με τα στοιχεία των δύο κατασκευαστών.

Μια νέα παραγγελία από την Airbus θα σηματοδοτούσε ένα νέο κεφάλαιο για τη σχέση του Ευρωπαίου κατασκευαστή με έναν από τους σημαντικότερους πελάτες του, μετά από μια σκληρή δικαστική διαμάχη για το χρώμα που έβγαινε στα αεροσκάφη A350 του αερομεταφορέα. Η διαφορά αυτή διευθετήθηκε στις αρχές του 2023.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News