Business & Finance Παρασκευή 31/05/2024, 22:15
BUSINESS & FINANCE

Πιθανούς δεσμούς της GenScript Biotech με την Κίνα καλείται να ερευνήσει το FBI

Πιθανούς δεσμούς της GenScript Biotech με την Κίνα καλείται να ερευνήσει το FBI

Η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για την Κίνα ζήτησε από το FBI και τις μυστικές υπηρεσίες ενημέρωση σχετικά με την GenScript Biotechnology Co και τρεις θυγατρικές της για να διαπιστωθεί εάν το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχει επιρροή στις δραστηριότητές τους.

Σε επιστολή με ημερομηνία 30 Μαΐου προς το FBI και το γραφείο του διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της επιτροπής John Moolenaar και το μέλος της επιτροπής Raja Krishnamoorthi δήλωσαν ότι η εργασία της GenScript με αμερικανικές εταιρείες και την κυβέρνηση εγείρει ανησυχίες σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία των αμερικανικών εταιρειών και θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση των δυνατοτήτων βιοτεχνολογίας της Κίνας.

Οι τρεις θυγατρικές που αναφέρονται στην επιστολή είναι οι Bestzyme, Legend Biotech και ProBio.

Η φαρμακοβιομηχανία Legend συνεργάστηκε με την Johnson & Johnson το 2017 για την ανάπτυξη της θεραπείας καρκινικών κυττάρων Carvykti. Πούλησαν 500 εκατομμύρια δολάρια από το φάρμακο πέρυσι και αναμένουν ότι οι πωλήσεις θα ξεπεράσουν τελικά τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Εκπρόσωπος της GenScript δήλωσε ότι ιδρύθηκε στο Νιου Τζέρσεϊ και «δεν δέχεται οδηγίες από καμία κυβέρνηση». Πρόσθεσαν δε ότι ανυπομονούν να μιλήσουν με την επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Legend και η J&J δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αιτήματα για σχολιασμό. Ούτε και οι άλλες θυγατρικές εταιρείες. Η GenScript είναι πάροχος υπηρεσιών φαρμακευτικής έρευνας και παραγωγής με περισσότερους από 200.000 πελάτες σε περισσότερες από 100 χώρες και έχει παρουσία σε πωλήσεις, παραγωγή και έρευνα και ανάπτυξη στην Κίνα, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία-Ειρηνικό, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Το ενδιαφέρον των νομοθετών για τη GenScript έρχεται δύο εβδομάδες μετά την έγκριση από άλλη επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ενός νομοσχεδίου που θα περιόριζε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες με τις κινεζικές WuXi AppTec, WuXi Biologics, MGI και Complete Genomics, καθώς και άλλες πιθανές εταιρείες βιοτεχνολογίας που προκαλούν ανησυχία.

Το νομοσχέδιο πρέπει ακόμη να περάσει από την ολομέλεια της Βουλής και της Γερουσίας προτού ο πρόεδρος Joe Biden το υπογράψει ως νόμο. Όμως, αν περάσει, θα ωθήσει τις αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες και τις εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης να μειώσουν την εξάρτησή τους από την κινεζική έρευνα και παραγωγή.

«Ο ρόλος της GenScript ως Οργανισμός Συμβατικής Ανάπτυξης και Παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών όπως η παραγωγή προσαρμοσμένης γονιδιακής σύνθεσης για εταιρείες και κυβερνητικούς φορείς των ΗΠΑ, εγείρει ανησυχίες σχετικά με πιθανούς κινδύνους για την πνευματική ιδιοκτησία των αμερικανικών εταιρειών και τον ευρύτερο ρόλο της GenScript στην προώθηση των δυνατοτήτων βιοτεχνολογίας της Κίνας», αναφέρεται στην επιστολή.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News