Business & Finance Παρασκευή 31/05/2024, 21:33
BUSINESS & FINANCE

Γαλλία: Πιο φθηνή η απόλυση traders – Σχέδιο προσέλκυσης ξένων τραπεζών

Γαλλία: Πιο φθηνή η απόλυση traders – Σχέδιο προσέλκυσης ξένων τραπεζών

Η Γαλλία πρόκειται να ψηφίσει νόμο την επόμενη εβδομάδα που θα καταστήσει φθηνότερο για τις τράπεζες να απολύουν traders, καθώς ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εντείνει τις προσπάθειες να προσελκύσει περισσότερες εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Σε μια παραχώρηση σε μια χρόνια απαίτηση από ξένες τράπεζες, ο νόμος θα ορίζει ως ανώτατο όριο τα 46.368 ευρώ (50.300 δολάρια) ως προς το μέγιστο μηνιαίο μισθό που θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν οι εργοδότες κατά τον υπολογισμό των πακέτων απόλυσης. Αυτά τα πακέτα στη Γαλλία εξαρτώνται από τη διάρκεια υπηρεσίας και μπορούν να αντιπροσωπεύουν έως και 20 μήνες ακαθάριστης αμοιβής μετά από περισσότερα από 29 χρόνια απασχόλησης σε μια επιχείρηση.

Το νομοσχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Γαλλίας να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας τύπου Wall Street και να εδραιώσει το καθεστώς του Παρισιού ως μεγάλου χρηματοοικονομικού κέντρου στην Ευρώπη. Η γαλλική πρωτεύουσα επωφελήθηκε όταν το Brexit ανάγκασε πολλές από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου να βρουν νέους κόμβους για τις δραστηριότητές τους εντός της ΕΕ.

Η Citigroup υπερδιπλασίασε τον αριθμό των εργαζομένων της σε περίπου 400 άτομα στη γαλλική πρωτεύουσα, ενώ η JPMorgan Chase & Co. αύξησε το προσωπικό της σε περίπου 900 υπαλλήλους. Η Morgan Stanley, η οποία έχει αυξήσει το προσωπικό της στο Παρίσι σε περίπου 400 από το 2021, σχεδιάζει να προσθέσει 100 υπαλλήλους.

Ορισμένες χρηματοοικονομικές εταιρείες, ωστόσο, έχουν κάνει πίσω από τα αρχικά σχέδια επέκτασης. Η Brevan Howard επανεξετάζει το γραφείο της στο Παρίσι ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου αναδιάρθρωσης, ενώ το ExodusPoint, το οποίο ήταν από τα πρώτα ξένα hedge funds που άνοιξαν γραφείο στο Παρίσι, αποφάσισε τώρα να το κλείσει.

Ωστόσο, η προσπάθεια για προσέλκυση περισσότερων επιχειρήσεων στο Παρίσι μεταφράστηκε σε περισσότερες από 7.000 επιπλέον θέσεις εργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα μεταξύ 2017 και 2022, σύμφωνα με τον Μακρόν. Ο νέος νόμος, που προτάθηκε από τον Alexandre Holroyd, βουλευτή από το κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν, έχει σκοπό να αυξήσει ακόμη περισσότερο τον αριθμό.

Ο νόμος επιτρέπει επίσης τη δημιουργία μετοχών με πολλαπλά δικαιώματα ψήφου, έτσι ώστε οι ιδρυτές μιας επιχείρησης να μπορούν να αντλούν κεφάλαια διατηρώντας τον έλεγχο της εταιρείας τους. Τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια θα επιτρέπεται να επενδύουν σε μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News