Business & Finance Παρασκευή 31/05/2024, 10:00
BUSINESS & FINANCE

Γαλλία: Η επόμενη υπερδύναμη Τεχνητής Νοημοσύνης; – Ο ρόλος της αμερικανικής Big Tech

Γαλλία: Η επόμενη υπερδύναμη Τεχνητής Νοημοσύνης; – Ο ρόλος της αμερικανικής Big Tech

Οι φιλοδοξίες της Γαλλίας να γίνει η επόμενη παγκόσμια υπερδύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο συζητήσεων σε συνέδρια τεχνολογίας όπως το Viva Technology που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται γύρω από την εταιρεία «H», που προηγουμένως ονομαζόταν Holistic, η οποία συγκέντρωσε περισσότερα από 203 εκατ. ευρώ σε ένα γύρο αρχικής χρηματοδότησης, από επενδυτές όπως ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας Amazon και ο δισεκατομμυριούχος πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google Eric Schmidt, προσθέτοντας βαριά ονόματα της αμερικανικής τεχνολογίας στους καταλόγους των μετόχων της.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Γαλλία προσέλκυσε σωρεία νέων ιδιωτικών επενδύσεων, με κυριότερη τη δέσμευση της Microsoft ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει ποτέ στη Γαλλία.

AI παντού στη Viva Tech

Στη Viva Tech, η Τεχνητή Νοημοσύνη ήταν παντού. Υπήρχε ένα ολόκληρο δρομάκι που ονομαζόταν «AI Avenue», το οποίο περιβαλλόταν από αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Salesforce και η AWS.

Ο γαλλικός κολοσσός L’Oreal παρουσίασε έναν βοηθό ομορφιάς με Τεχνητή Νοημοσύνη που ονομάζεται «BeautyGenius».

Η επιτυχία της Viva Tech έχει αποκτήσει συμβολική σημασία για τη Γαλλία, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να γίνει ένας κορυφαίος κόμβος τεχνολογίας και AI, σε βαθμό που να μπορεί να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα.

«Η Γαλλία είναι ο ηγέτης στην Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ευρώπη», δήλωσε ο Bruno Le Maire, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Ξεκαθάρισε ότι, ενώ η Γαλλία έχει χείρα βοηθείας από τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, «θέλουμε να έχουμε τη δική μας Τεχνητή Νοημοσύνη που δημιουργείται και αναπτύσσεται στη Γαλλία».

Αναφερόμενος στην επένδυση της Microsoft στη Γαλλία, ο Le Maire δήλωσε: «Η Microsoft είναι πολύ ευπρόσδεκτη στη χώρα μας. Αλλά η πρόκληση για εμάς είναι να έχουμε τις δικές μας συσκευές, τους δικούς μας επιστήμονες… και εργαζόμαστε πολύ σκληρά γι’ αυτό».

Η Γαλλία διαθέτει ένα ισχυρό οικοσύστημα έρευνας και ανάπτυξης Τεχνητής Νοημοσύνης, φιλοξενώντας βασικές εγκαταστάσεις όπως το ερευνητικό κέντρο AI του Facebook από τη Meta και τον ερευνητικό κόμβο Τεχνητής Νοημοσύνης της Google στο Παρίσι, καθώς και κορυφαία πανεπιστήμια.

Διαγωνισμός για την τεχνολογική ηγεσία

Ο Γάλλος πρόεδρος Emanuel Macron δήλωσε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του «ηγείται της βιομηχανίας τεχνολογίας στην Ευρώπη». Ωστόσο, σημείωσε ότι η Ευρώπη «υστερεί» έναντι των ΗΠΑ και ότι η ήπειρος χρειάζεται περισσότερους «μεγάλους παίκτες».

«Είναι παράλογο να έχουμε έναν κόσμο όπου οι μεγάλοι γίγαντες προέρχονται μόνο από την Κίνα και τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Macron. Εξήρε την Mistral, τη γαλλική εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης που υποστηρίζεται από τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό Microsoft, και την «H».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Macron συναντήθηκε με τον Eric Schmidt, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Google, τον Yann LeCun, επικεφαλής επιστήμονα AI της Meta, και τον James Manyika, ανώτερο αντιπρόεδρο τεχνολογίας και κοινωνίας της Google, μεταξύ άλλων, για να συζητήσουν τρόπους προκειμένου να γίνει το Παρίσι παγκόσμιο κέντρο AI.

Καινοτομία έναντι νομοθεσίας

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η πρόκληση για την Ευρώπη είναι η επιτάχυνση της έρευνας και της ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης, στην «κατάλληλη κλίμακα».

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ ενέκρινε την πράξη AI Act, έναν νόμο-ορόσημο.

Στελέχη της τεχνολογίας εκφράζουν ανησυχίες ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να βάλει προσκόμματα στις φιλοδοξίες της για την Τεχνητή Νοημοσύνη με υπερβολικά περιοριστικές ρυθμίσεις.

Η Γαλλία ήταν μεταξύ των χωρών που επέκριναν την πράξη της ΕΕ για την AI ως υπερβολικά περιοριστική όσον αφορά την καινοτομία, τονίζοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να αποφύγουν την εφαρμογή της «αρχής της προφύλαξης», της ιδέας ότι οι κατασκευαστές AI θα πρέπει να αποφεύγουν κατά κανόνα να κάνουν πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Διαβάστε επίσης:

Τεχνολογία: Ο ενθουσιασμός της τεχνητής νοημοσύνης έρχεται και στην Ευρώπη

Microsoft: 3 στους 4 εργαζόμενους χρησιμοποιούν Τεχνητή Νοημοσύνη

Reuters: Παρέμβαση Μακρόν υπέρ της Airbus για τις κυρώσεις στο ρωσικό τιτάνιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News