Business & Finance Παρασκευή 31/05/2024, 07:45
BUSINESS & FINANCE

Παραμένει μεγάλο το κενό παραγωγικών επενδύσεων – «Καμπανάκια» Στουρνάρα

Παραμένει μεγάλο το κενό παραγωγικών επενδύσεων – «Καμπανάκια» Στουρνάρα

Μεγάλο παραμένει το κενό των παραγωγικών επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς αντιπροσωπεύουν περίπου το 12% του ΑΕΠ, έναντι περίπου 16% του ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για το 2023, που παρουσίασε χθες στην Αθήνα η επικεφαλής οικονομολόγος της, Ντέμπορα Ρεβολτέλα.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η κ. Ρεβολτέλα μίλησε για θετικό ισοζύγιο στη συνολική επενδυτική εικόνα της Ελλάδας, καθώς τα τελευταία χρόνια η αύξηση των επενδύσεων είναι σημαντική και σίγουρα υψηλότερη από αυτήν της Ε.Ε., ενώ οι επιχειρήσεις είναι αισιόδοξες για το μέλλον. Ωστόσο, τα στοιχεία της έρευνας χτυπούν και προειδοποιητικά «καμπανάκια»:

• Περίπου το 60% των επιχειρήσεων, έναντι 70% στην Ε.Ε., έχει επενδύσει στην ψηφιοποίηση, και μόλις το 30%, έναντι 50% στην Ε.Ε., έχει επενδύσει στην ενεργειακή μετάβαση.

• Περίπου 3 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις (28%) ανέπτυξαν ή εισήγαγαν νέα προϊόντα ή υπηρεσίες στο πλαίσιο των επενδυτικών τους δραστηριοτήτων του 2022, έναντι 39% μέσου όρου στην Ε.Ε.

• Μόνο το 70%, έναντι περίπου 90% στην Ε.Ε., έχει πάρει μέτρα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αντίθετα, περίπου το 50%, έναντι 35% στην Ε.Ε., έχει πάρει μέτρα για την ανθεκτικότητα έναντι των φυσικών καταστροφών.

• Η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας μόλις αγγίζει το 60%, έναντι πάνω από 70% στην Ε.Ε., και το ποσοστό είναι περίπου το ίδιο για γυναίκες με ή χωρίς παιδιά.

Τα βασικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι η αβεβαιότητα για το μέλλον, τα διοικητικά εμπόδια, η διαθεσιμότητα εξειδικευμένου προσωπικού και το κόστος χρηματοδότησης. Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, αλλά ο βαθμός δυσκολίας διαφέρει. Για παράδειγμα, μία στις 4 επιχειρήσεις στην Ελλάδα (26%) είναι δυσαρεστημένη με το κόστος χρηματοδότησης, έναντι μόλις 14% στην Ε.Ε.

Η κ. Ρεβολτέλα τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί η επενδυτική δυναμική για να καλυφθεί και το κενό που θα δημιουργηθεί μετά το 2026, όταν θα εξαντληθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Καμπανάκια» Στουρνάρα

Τα δικά του «καμπανάκια» χτύπησε, μιλώντας στην εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκε η μελέτη της ΕΤΕΠ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Η έγκαιρη απορρόφηση αλλά και εκταμίευση των πόρων της Ε.Ε. προς τον ιδιωτικό τομέα είναι καθοριστικής σημασίας, όπως είπε, σημειώνοντας ότι ενώ το ποσοστό απορρόφησης είναι ικανοποιητικό, φτάνοντας στο 41%, κάτι που κατατάσσει την Ελλάδα στην 4η θέση, οι εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις προχωρούν με βραδύτερο ρυθμό, 14% του συνόλου, γεγονός που καθυστερεί την πραγματοποίηση επενδυτικών δαπανών.

«Με δεδομένα τα προβλήματα που συνδέονται με τη γήρανση του πληθυσμού, την υπογεννητικότητα και τη χαμηλή συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό, ο ρόλος των επενδύσεων σε υλικό και ανθρώπινο κεφάλαιο καθίσταται καθοριστικός για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας», τόνισε.

Ο κεντρικός τραπεζίτης έκανε και αυτός αναφορά στο επενδυτικό κενό, επικαλούμενος πρόσφατη μελέτη του ∆ΝΤ, σύμφωνα με την οποία αυτό έφτασε έως το 8% του ΑΕΠ το 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία, εξάλλου, της Ε.Ε., οι επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν το 2023 το 14,3% του ΑΕΠ, έναντι 22% στην Ε.Ε.

Για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι πρέπει να υλοποιηθεί ένα ευρύ φάσμα φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων, όπως στη ∆ικαιοσύνη και τη γραφειοκρατία, αλλά και να καταργηθούν τα εμπόδια στον ανταγωνισμό στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών. Μίλησε επίσης για την ανάγκη ενίσχυσης του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα.

Διαβάστε επίσης: 

Στουρνάρας: Καθοριστικός ο ρόλος των επενδυτικών δαπανών – Τα επόμενα βήματα

«Καμπανάκι» για το Ταμείο Ανάκαμψης – Καθυστερήσεις με τα κονδύλια

Morningstar DBRS: Τα εμπόδια για τις επενδύσεις στην Ελλάδα – Ποιοι κλάδοι μένουν πίσω

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News