Business & Finance Πέμπτη 30/05/2024, 12:47
BUSINESS & FINANCE

Χυμός πορτοκαλιού: Στερεύει η παραγωγή – Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές

Χυμός πορτοκαλιού: Στερεύει η παραγωγή – Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές
Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών έχουν σκαρφαλώσει οι τιμές χυμού πορτοκαλιού, εν μέσω συνεχιζόμενων περιορισμών στην προσφορά, οδηγώντας τη βιομηχανία σε κρίση και αναγκάζοντας ορισμένους παρασκευαστές να εξετάσουν εναλλακτικά φρούτα.
 
Οι τιμές του βασικού για το πρωινό είδους έχουν ανέβει ραγδαία τα τελευταία χρόνια, εν μέρει λόγω της μείωσης της παραγωγής στη Φλόριντα – τον κύριο παραγωγό χυμού πορτοκαλιού στις ΗΠΑ – και των ακραίων καιρικών φαινομένων στις κύριες περιοχές παραγωγής πορτοκαλιού της Βραζιλίας.
 
Η Νότια Αμερική είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας χυμού πορτοκαλιού στον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι παίζει τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας βιομηχανίας.
 
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κατεψυγμένου συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού, που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, έκλεισαν στα 4,77 δολάρια ανά λίβρα την Τετάρτη, επίπεδα διπλάσια από την τιμή που είχε καταγραφεί πριν από ένα χρόνο.

Ξηρασία, ασθένειες και ζήτηση

Το ερευνητικό κέντρο Fundecitrus προειδοποίησε πρόσφατα ότι η υπερβολική ζέστη στη Βραζιλία πέρυσι σήμαινε ότι η χώρα της Νότιας Αμερικής ήταν πιθανόν να καταγράψει μια από τις χειρότερες σοδειές πορτοκαλιού της εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες.
 
Η ένωση καλλιεργητών εσπεριδοειδών προέβλεψε ότι η Βραζιλία θα παράξει 232,4 εκατομμύρια κουτιά πορτοκαλιών (το καθένα ζυγίζει περίπου 40,8 κιλά) την περίοδο 2024-2025, ποσότητα που αντιπροσωπεύει μείωση 24% σε σύγκριση με τον προηγούμενο κύκλο.
 
Οι αναλυτές λένε ότι η Βραζιλία παράγει συνήθως περίπου 300 εκατ. κουτιά πορτοκάλια σε κάθε κύκλο, αν και η κλιματική αλλαγή έχει μειώσει δραματικά την απόδοση των καλλιεργειών. Η κλιματική αλλαγή κάνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα πιο συχνά και πιο έντονα.
 
Η Fundecitrus είπε ότι μια σειρά από έντονους καύσωνες στη Βραζιλία σημειώθηκαν σε μια κρίσιμη φάση της ανθοφορίας και του σχηματισμού πρώιμων καρπών μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου του περασμένου έτους, παρεμποδίζοντας ουσιαστικά την παραγωγή.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Είδος πολυτελείας οι χυμοί πορτοκαλιών – Ερχονται νέες ανατιμήσεις

Φρούτα – λαχανικά: Αύξηση 50% στις εισαγωγές τον Απρίλιο

Ο διάδρομος των σούπερ μάρκετ που δυσκολεύεσαι να επισκεφθείς – Στα ύψη οι τιμές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News