BUSINESS & FINANCE

ABN Amro: Θα φτάσει η Ευρώπη τις ΗΠΑ; Το στοίχημα της παραγωγικότητας

ABN Amro: Θα φτάσει η Ευρώπη τις ΗΠΑ; Το στοίχημα της παραγωγικότητας

Παρά τα τελευταία σημάδια ανάκαμψης, η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει πολύ πιο αδύναμη από ό,τι εκείνη  των ΗΠΑ, κάτι που –σε συνδυασμό και με την περαιτέρω πτώση του πληθωρισμού- κάνει την ΕΚΤ να «βιάζεται» να μειώσει τα επιτόκια περισσότερο από την Fed. Έπειτα από τις υπο-αποδόσεις της Ευρωζώνης, η ABN Amro εκτιμά ότι το 2024 θα είναι έτος διατλαντικής σύγκλισης των τάσεων ανάπτυξης, με την αμερικανική οικονομία να προσγειώνεται και την ευρωπαϊκή να ανακάμπτει έπειτα από μία παρατεταμένη περίοδο στασιμότητας. Όμως, για να επιβεβαιωθεί η άποψή της αυτή, απαιτείται η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής παραγωγικότητας, η οποία έχει υπάρξει πολύ άσχημη το τελευταίο διάστημα.

ABN Amro: Θα φτάσει η Ευρώπη τις ΗΠΑ; Το στοίχημα της παραγωγικότητας-1

Η αλήθεια είναι ότι και αλλιώς, η Ευρωζώνη δεν έχει πολύ καλό ιστορικό σε ό,τι αφορά την παραγωγικότητα. Από τις αρχές του αιώνα, η ευρωπαϊκή παραγωγικότητα είναι κατώτερη της αμερικανικής για λόγους όπως:

1)      Η αλλαγή της σύνθεσης των κλάδων, με αύξηση του μεριδίου των υπηρεσιών, που είναι τομέας χαμηλής παραγωγικότητας.

2)      Οι χαμηλές επενδύσεις λόγω της αδιαφάνειας στις ευρωπαϊκές αγορές και της απουσίας κλίμακας στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

3)      Η χαμηλότερη αξιοποίηση της τεχνολογίας από τις επιχειρήσεις.

4)      Η ατελής ενιαία αγορά.

Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με την ABN Amro, ότι η Ευρώπη έχασε την επανάσταση  της πληροφορικής.

ABN Amro: Θα φτάσει η Ευρώπη τις ΗΠΑ; Το στοίχημα της παραγωγικότητας-2

Κατόπιν τούτων, οι πρόσφατες κρίσεις –ενεργειακή κρίση και πανδημία- έκαναν τα πράγματα ακόμα χειρότερα.

Στην Ευρωζώνη, οι τιμές παραγωγού στην ενέργεια είναι ακόμα 60% υψηλότερες από τα προ-κρίσης επίπεδα, ενώ στις ΗΠΑ είναι 35% υψηλότερες και στην Κίνα περίπου αμετάβλητες. Το  υψηλό ενεργειακό κόστος πλήττει τις μεγάλες βιομηχανικές χώρες –κυρίως την Γερμανία, αλλά και την Ιταλία- και κλάδους όπως τα χημικά και τα μέταλλα.

ABN Amro: Θα φτάσει η Ευρώπη τις ΗΠΑ; Το στοίχημα της παραγωγικότητας-3

Η «ζημιά» της πανδημίας

Σύμφωνα με την ABN Amro, τα μέτρα προστασίας που έλαβαν οι κυβερνήσεις στην πανδημία είχαν επίσης επίδραση στην παραγωγικότητα. Γιατί ενώ οι ΗΠΑ στήριξαν τα άτομα που απολύθηκαν από τις επιχειρήσεις, η Ευρώπη στήριξε τις επιχειρήσεις για να μην κάνουν απολύσεις. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η κινητικότητα της εργασίας στις ΗΠΑ να είναι μεγαλύτερη και αυτοί οι ανθρώπινοι πόροι να κατευθυνθούν σε σημεία όπου πραγματικά χρειάζονταν, ενισχύοντας πιθανώς την παραγωγικότητα.

ABN Amro: Θα φτάσει η Ευρώπη τις ΗΠΑ; Το στοίχημα της παραγωγικότητας-4

Πώς θα ανακάμψει η παραγωγικότητα στην Ευρωζώνη

Ένας από τους βασικούς λόγους πίσω από την ιδιαίτερα αδύναμη παραγωγικότητα των τελευταίων 18 μηνών είναι ότι η κατανάλωση και η επενδυτική ζήτηση είναι στάσιμες, την ώρα που οι εργοδότες έχουν διατηρήσει ή και διευρύνει το εργατικό δυναμικό τους, με την προσδοκία της ανάκαμψης. Αυτός ο συνδυασμός έχει ρίξει την παραγωγικότητα, σημειώνει η ABN Amro, η οποία μάλιστα δηλώνει έκπληκτη  με το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις κρατούν τους υπαλλήλους τους παρά την αδύναμη ζήτηση.

ABN Amro: Θα φτάσει η Ευρώπη τις ΗΠΑ; Το στοίχημα της παραγωγικότητας-5

Τώρα που η ζήτηση ανακάμπτει, ο οίκος εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις θα αξιοποιήσουν το υφιστάμενο εργατικό δυναμικό τους, αντί να κάνουν προσλήψεις ή να αυξήσουν τις ώρες, ειδικά καθώς οι μισθοί ανεβαίνουν και άρα πιέζουν τα περιθώρια κέρδους.

Με την απασχόληση, λοιπόν, να παραμένει σε γενικές γραμμές στα ίδια επίπεδα αλλά το ΑΕΠ να ανακάμπτει καθώς προχωρά η χρονιά, η ABN Amro εκτιμά ότι η παραγωγικότητα θα αυξηθεί.

Βέβαια, οι αναλυτές του οίκου ξεκαθαρίζουν ότι δεν περιμένουν μια δραματική ανάκαμψη, αφού οι υψηλές τιμές της ενέργειας εκτιμάται ότι θα αφήσουν μόνιμες ουλές στην οικονομία.   Και τα προβλήματα δεν περιορίζονται στους ενεργοβόρους κλάδους που πλήττονται, αλλά επεκτείνονται, για παράδειγμα και στην αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω της στροφής στην ηλεκτροκίνηση και του κινεζικού ανταγωνισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, η ABN Amro εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να εμφανίζει ανάπτυξη χαμηλότερη της μακροπρόθεσμης τάσης, στο 0,2-0,3% σε τριμηνιαία βάση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, και παρά την επιτάχυνση που αναμένεται για το 2025, θα παραμείνει χαμηλότερη από τους δυνητικούς ρυθμούς για καιρό.

Διαβάστε επίσης: 

Ουραγός παραμένει η Ελλάδα στην παραγωγικότητα εργασίας

S&P: Το νέο σκηνικό στην Ευρώπη – Αλλάζουν οι ρόλοι μικρών και μεγάλων χωρών

ING: Πώς η Ελλάδα ανέκτησε την ανταγωνιστικότητά της – Ανατροπή στην Ευρωζώνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News