Business & Finance Πέμπτη 30/05/2024, 10:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σούνακ: Συνδυάζει τη νίκη των Τόρις με τη μείωση των επιτοκίων

Σούνακ: Συνδυάζει τη νίκη των Τόρις με τη μείωση των επιτοκίων

Ο Ρίσι Σούνακ ισχυρίζεται ότι η ψήφος στο Κόμμα των Συντηρητικών στις βουλευτικές εκλογές της Βρετανίας θα είναι ψήφος για μείωση των επιτοκίων, οδηγώντας ουσιαστικά την Τράπεζα της Αγγλίας σε μία εκστρατεία που η ίδια είχε προσπαθήσει να αποφύγει. 

«Φυσικά και θα συμβεί. Είμαστε το κόμμα που δεσμευθήκαμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό, κάτι που είναι αναγκαία προϋπόθεση για να μειώσουμε τα επιτόκια», ανέφερε σε συνέντευξή του στους Times. 

Οι δηλώσεις Σούνακ είναι ένα μήνυμα προς τους ιδιοκτήτες κατοικιών αλλά και στη βάση των Τόρις, κάτι που θεωρείται ύψιστης πολιτικής σημασίας εφόσον τα επιτόκια είναι εκτός της σφαίρας ελέγχου του καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας είναι ανεξάρτητη στις κινήσεις της. Η κυβέρνηση έδωσε στην Τράπεζα της Αγγλίας την εξουσία να διαμορφώνει τα επιτόκια το 1997 και έχει έκτοτε αποφύγει να παρεμβαίνει στις αποφάσεις των εννέα μελών της αρμόδιας για τη νομισματική πολιτική επιτροπής της. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός κατηγορήθηκε ότι είχε προσπαθήσει να λάβει τα εύσημα από την πτώση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες, ενώ απέδωσε την άνοδό του τα δύο τελευταία έτη σε διεθνείς παράγοντες. 

Ωστόσο, μετά τα ισχυρότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Βρετανία και ΗΠΑ, οι επενδυτές έχουν περιορίσει τις προσδοκίες τους για το μέγεθος και το χρονοδιάγραμμα των επιτοκιακών μειώσεων από την Τράπεζα της Αγγλίας. Οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η προεκλογική εκστρατεία σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό καθιστούν σχεδόν αδύνατη την κίνηση από την Τράπεζα της Αγγλίας στην επόμενη συνεδρίασή της στις 20 Ιουνίου. 

Ο Κιρ Στάρμερ των Εργατικών προηγείται στις δημοσκοπήσεις κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες έναντι των Τόρις. Μάλιστα, οι Εργατικοί κατηγόρησαν τους Τόρις ότι διακινδυνεύουν την άνοδο των επιτοκίων με μία σειρά δεσμεύσεων για δαπάνες, οι οποίες δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Το κοινοβούλιο διαλύθηκε ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 4ης Ιουλίου

Βρετανία: Πώς οι εκλογές θα επηρεάσουν μετοχές και στερλίνα

Βρετανία: Οι κάλπες στήνονται πάνω στην οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News