Business & Finance Πέμπτη 30/05/2024, 09:45
BUSINESS & FINANCE

Saudi Aramco: Σε νέα έκδοση μετοχών, αξίας 10 δισ.δολαρίων, την Κυριακή

Saudi Aramco: Σε νέα έκδοση μετοχών, αξίας 10 δισ.δολαρίων, την Κυριακή

H Σαουδική Αραβία προετοιμάζεται για νέα εισαγωγή μετοχών της Aramco στο χρηματιστήριο πολύ σύντομα, την Κυριακή, κίνηση που θα μπορούσε να αποφέρει στο βασίλειο περισσότερα από 10 δισ.δολάρια, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης συμφωνίας αυτού του είδους στη διάρκεια των τελευταίων ετών. 

Το βιβλίο παραγγελιών θα μείνει ανοικτό έως την επόμενη Πέμπτη, σύμφωνα με πηγές. Η συμφωνία έχει προσελκύσει ήδη ανεπίσημο ενδιαφέρον από επενδυτές σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, συνολικού ύψους άνω των 10 δισ.δολαρίων. 

Η προσφορά θα αποτιμηθεί με ένα discount της τάξης του 10% επί της σημερινής τιμής μετοχής, παρότι η τελική τιμή θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση των επενδυτών.

Η δευτερογενής δημόσια εγγραφή λαμβάνει χώρα λίγες μόλις ημέρες αφότου η μετοχή της Aramco άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια ενός έτους. Επίσης θα συμπέσει με τη διαδικτυακή συνάντηση του ΟΠΕΚ+ την Κυριακή όπου θα συζητηθεί η πολιτική μείωσης της παραγωγής, με τους περισσότερους αναλυτές να αναμένουν ότι το καρτέλ θα διατηρήσει τις μειώσεις στην προσφορά. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας θα παραμείνει κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τριών ετών. 

Η δευτερογενής δημόσια εγγραφή λαμβάνει χώρα μόλις πέντε χρόνια αφότου η Σαουδική Αραβία άντλησε 30 δισ.δολάρια από την αρχική δημόσια εγγραφή της Aramco αξίας 30 δισ.δολαρίων, η οποία αποτέλεσε τη μεγαλύτερη στον κόσμο αρχική δημόσια εγγραφή όλων των εποχών. 

Στη δημόσια εγγραφή θα συμμετάσχουν ορισμένες από τις κορυφαίες τράπεζες της Wall Street. 

Αναμόρφωση της οικονομίας

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα βοηθήσουν στην χρηματοδότηση των μεγάλων πρωτοβουλιών που συνδέονται με την οικονομική μεταμόρφωση της Σαουδικής Αραβίας. Ο εστεμμένος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σχεδιάζε μεταξύ άλλων προγράμματα που έχουν να κάνουν με την τεχνητή νοημοσύνη, τα σπορ, τον τουρισμό καθώς και την ανάπτυξη της Neom αξίας 1,5 τρισ.δολαρίων. 

Η δημόσια εγγραφή λαμβάνει επίσης χώρα σε μία κρίσιμη περίοδο για το βασίλειο, το οποίο διακρατεί μερίδιο 82% στην Aramco με κεφαλαιοποίηση ύψους 1,9 τρισ.δολαρίων. Οι τιμές αργού κυμαίνονται σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που χρειάζεται το Ριάντ για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του και είναι γνωστό ότι υπολείπεται του στόχου του να προσελκύει ετησίως άμεσες ξένες επενδύσεις αξίας άνω των 100 δισ.δολαρίων. 

Ευφορία στην αγορά IPOs

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον και εν μέσω ερωτηματικών για την κλιματική αλλαγή και το μέλλον των ορυκτών καυσίμων, η προσφορά θα δοκιμάσει την όρεξη των επενδυτών. Η ΙPO της Aramco στηρίζεται περισσότερο στους ντόπιους επενδυτές, που δέχονται πιέσεις από την κυβέρνηση να υποστηρίξουν τη συμφωνία αφότου οι περισσότεροι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίου ανησυχούν για τις αποτιμήσεις.

Ενώ το τεράστιο μέρισμα της εταιρείας αποτελεί πόλο έλξης, οι μετοχές της είναι ακριβές με βάση την αναλογία τιμής/κέρδους, περίπου 50% πάνω από αυτές της Exxon Mobil και διπλάσιες από τις αντίστοιχες της Shell.   

Επίσης, η εισαγωγή στο χρηματιστήριο συμπίπτει με την αυξημένη δραστηριότητα στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας για νέες εκδόσεις μετοχών – η επενδυτική ζήτηση τις τελευταίες εβδομάδες έχει φθάσει τα 176 δισ.δολάρια. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Saudi Aramco: Ο κόσμος πρέπει να εγκαταλείψει το «αφήγημα» της σταδιακής κατάργησης του πετρελαίου

Ανέφικτη η σταδιακή κατάργηση του πετρελαίου λέει ο CEO της Saudi Aramco

Saudi Aramco: Αυξάνει το μέρισμά της κοντά στα 100 δισ.δολάρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News