Business & Finance Τετάρτη 29/05/2024, 22:40
BUSINESS & FINANCE

ΒΗΡ: Απέσυρε την προσφορά της ύψους 49 δισ.δολαρίων για την Anglo

ΒΗΡ: Απέσυρε την προσφορά της ύψους 49 δισ.δολαρίων για την Anglo

Ο όμιλος BHP αποφάσισε να μην υποβάλει δεσμευτική προσφορά ύψους 49 δισ.δολαρίων για την Anglo American και αντ΄ αυτού θα αποχωρήσει προς το παρόν από τη συμφωνία στην αγορά εξόρυξης μετάλλων που θα ήταν η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας.

Η ανακοίνωση – λιγότερο από μία ώρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας στις 5 μ.μ. στο Ηνωμένο Βασίλειο – σηματοδότησε το απότομο τέλος της μάχης πέντε εβδομάδων ανάμεσα σε δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα της εξορυκτικής βιομηχανίας. Θα αυξήσει την πίεση στον διευθύνοντα σύμβουλο της Anglo Αmerican, Duncan Wanblad, να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης, ενώ ο συνάδελφός του στην BHP ίσως χρειαστεί να αναζητήσει αλλού την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων χαλκού που θα παρείχε η Anglo.

Η Anglo έχει επανειλημμένα αποκρούσει τις προτάσεις της BHP για διάσπαση και στη συνέχεια για εξαγορά της 107 ετών εταιρείας, αλλά την περασμένη εβδομάδα συμφώνησε να παρατείνει την προθεσμία για να επιτρέψει τις συνομιλίες. Οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στην περίπλοκη δομή της συμφωνίας ύψους 49 δισ. δολαρίων της BHP και η Anglo ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι δεν βλέπει λόγο για άλλη καθυστέρηση παρά την έκκληση της τελευταίας στιγμής από την BHP.

Μια επιτυχής εξαγορά θα δημιουργούσε μια δύναμη στον χώρο των εμπορευμάτων που θα ξεπερνούσε τους στενότερους ανταγωνιστές, αυξάνοντας σημαντικά την παραγωγή χαλκού της BHP σε μια εποχή που οι εταιρείες εξόρυξης μετάλλων και οι επενδυτές τους προετοιμάζονται για μια παρατεταμένη περίοδο περιορισμένης προσφοράς μετάλλων και αυξανόμενων τιμών.

Η απόφαση της BHP να αποχωρήσει αντί να βελτιώσει ή να αλλάξει την προσφορά της αντανακλά επίσης μια νέα πραγματικότητα για την εξορυκτική βιομηχανία: οι μεγαλύτεροι παραγωγοί έχουν επιτέλους επιστρέψει στις συμφωνίες μετά από χρόνια στο περιθώριο, αλλά τα διοικητικά συμβούλια και οι διοικήσεις είναι επιφυλακτικοί γιατί φοβούνται μήπως εξοργίσουν τους επενδυτές, αφού ξόδεψαν την τελευταία δεκαετία για να ξαναχτίσουν τη φήμη των εταιρειών τους μετά από μια σειρά καταστροφικών και δαπανηρών εξαγορών.

Η πίεση είναι τώρα στον διευθύνοντα σύμβουλο Wanblad να δείξει ότι η Anglo μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη αξία για τους μετόχους ως αυτόνομη εταιρεία, αφού παρουσίασε ένα ριζοσπαστικό σχέδιο για την αναμόρφωση της επιχείρησης. Αναλυτές και επενδυτές έχουν επίσης προτείνει ότι η BHP ή άλλος ανταγωνιστής θα μπορούσε να στοχεύσει την Anglo στο μέλλον, ιδίως εάν η εταιρεία καταφέρει να αποχωρήσει από ορισμένες από τις λιγότερο ελκυστικές επιχειρήσεις της. Οι βρετανικοί κανόνες περί εξαγορών απαιτούν από την BHP να μείνει μακριά για έξι μήνες, εκτός εάν η Anglo λάβει ανταγωνιστική προσφορά.

Η Anglo θεωρείται εδώ και καιρό ως πιθανός στόχος λόγω των προσοδοφόρων ορυχείων χαλκού της, αλλά η περίπλοκη δομή της και το ασυνήθιστο μείγμα εξειδικευμένων εμπορευμάτων έχουν κρατήσει σε μεγάλο βαθμό τους μνηστήρες μακριά. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News