BUSINESS & FINANCE

ΕΟΦ: Εντείνει τους ελέγχους για ελλείψεις σε δημοφιλή σκευάσματα

ΕΟΦ: Εντείνει τους ελέγχους για ελλείψεις σε δημοφιλή σκευάσματα

Λύση στη διαμάχη μεταξύ φαρμακαποθηκαρίων και φαρμακοποιών για το ποιος ευθύνεται για τις ελλείψεις σημαντικών σκευασμάτων από την αγορά, προσπαθεί να βάλει ο ΕΟΦ, ξεκινώντας με τον έλεγχο των πωλήσεων 9 συγκεκριμένων φαρμάκων. Ο έλεγχος γίνεται καθώς για μια ακόμη φορά υπήρχαν καταγγελίες από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ότι οι φαρμακαποθήκες δεν παρέχουν τις απαιτούμενες ποσότητες στην αγορά, ενώ από την άλλη οι φαρμακαποθήκες φαίνεται να κατηγορούν τα φαρμακεία ότι αποκρύπτουν τα στοιχεία τους.  

 Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση του οργανισμού:   

«Στο πλαίσιο της διερεύνησης του ομαλού εφοδιασμού της αγοράς παρακαλούνται οι κάτοχοι άδειας χονδρικής πώλησης όπως αποστείλουν συμπληρωμένη επισυναπτόμενη φόρμα excel, που αφορούν σε στοιχεία πωλήσεων συγκεκριμένων φαρμακευτικών προϊόντων προς φαρμακεία κοινότητας και φαρμακεία νοσοκομείου περιόδου από Ιανουάριο 2024 έως και Απρίλιο 2024».

Τα σκευάσματα αυτά εισάγονται στη  Ελλάδα από τις φαρμακευτικές Amgen, Pfizer, Bayer, Sanofi Και UCB. Πρόκειται για:  

  • 1 σκεύασμα που περιέχει δενοσουμάμπη (ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα)
  • 2 σκευάσματα με την αντιθρομβωτική ουσία Απιξαμπάνη
  • 2 σκευάσματα με την αντιθρομβωτική ουσία ριβαροξαβάνη
  • 1 Ινσουλίνη
  • 1 Ινσουλίνης glargine
  • 2 αντιεπιληπτικά με δραστική τη λεβετιρακετάμη 

Η ονομαστική αγορά των παραπάνω σκευασμάτων ξεπερνά τα 85 εκατ. ευρώ, με τα 4 αντιθρομβωτικά να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος. Βέβαια το ποσό αυτό βασίζεται στη λιανική τιμή και όχι σε αυτά που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ καθώς έχουν προηγηθεί διαπραγματεύσεις και έχουν δοθεί πολύ μεγάλες εκπτώσεις (στην τιμή αποζημίωσης και όχι σε αυτή που περιλαμβάνεται στο επίσημο δελτίο τιμών). 

Είναι η πρώτη φορά που ο ΕΟΦ ζητά τόσο λεπτομερή στοιχεία για συγκεκριμένα σκευάσματα θέτοντας στο μικροσκόπιο φυσικά και τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι μέχρι σήμερα απαλλάσσονται από την παροχή στοιχείων πωλήσεων. 

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται λοιπόν ότι ο ΕΟΦ καλείται να παίξει το ρόλο του «διαιτητή» στη διαμάχη για το ποιον μπορεί να ευθύνεται για την δυσκολία των πολιτών να βρουν το σκεύασμα που αναζητούν την ώρα που το χρειάζονται. Είναι γνωστό ότι οι φαρμακοποιοί κατηγορούν τις φαρμακαποθήκες ότι κρατούν αποθέματα και δεν τα δίνουν στην αγορά των φαρμακείων, προκειμένου να επωφεληθούν από τις παράλληλες εξαγωγές. 

Την ίδια στιγμή οι φαρμακαποθήκες δηλώνουν ότι κάθε ποσότητα που λαμβάνουν από τις φαρμακευτικές εταιρείες την προωθούν στην αγορά και πως αν υπάρχει πρόβλημα δεν ευθύνονται αυτές αλλά κάποιοι άλλοι. Πχ μπορεί να υπάρχουν παράνομες εξαγωγές από φαρμακεία. 

Ο ΕΟΦ λοιπόν προσπαθεί να διασταυρώσει τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει από φαρμακευτικές (διαθέτει δεδομένα από την υπάρχουσα πλατφόρμα του), από τις φαρμακαποθήκες και από την ΗΔΙΚΑ μέσω της οποίας θα διαπιστώσει τη ζήτηση από τη συνταγογράφηση. 

Να αναφέρουμε εδώ πως η διαδικασία αυτή γίνεται καθώς ακόμη δε λειτουργεί η πλατφόρμα των ελλείψεων δηλαδή το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠΑΔΙΦ). Το σύστημα αυτό αν και έχει ανακοινωθεί ότι λειτουργεί από τις 22 Ιανουαρίου, η λειτουργία του αφενός περιορίζεται σε περίπου 500 σκευάσματα, αφετέρου ακόμη δεν έχει εξασφαλιστεί η αξιοπιστία των στοιχείων που συλλέγει. Στο πεδίο αυτό πραγματοποιούνται έλεγχοι και διασταυρώσεις αν και μερίδα της αγοράς αμφισβητεί αν θα  μπορέσει σύντομα να παρέχει τις υπηρεσίες για τις οποίες έχει δημιουργηθεί. 

Διαβάστε επίσης:

Φαρμακευτικές: Εκτιμήσεις για επιβαρύνσεις άνω των 4 δισ. ευρώ το 2024

Περισσότερα από 320 νέα καινοτόμα φάρμακα ήρθαν και στην Ελλάδα σε μία τετραετία

Έντονη ανησυχία στο Υπουργείο Υγείας λόγω της εκτόξευσης της δαπάνης για νοσοκομειακά φάρμακα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News