Business & Finance Δευτέρα 27/05/2024, 23:00
BUSINESS & FINANCE

IPOs στην Ευρώπη: Οι χαμηλές αποτιμήσεις mid cap αποθαρρύνουν την είσοδο στην αγορά

IPOs στην Ευρώπη: Οι χαμηλές αποτιμήσεις mid cap αποθαρρύνουν την είσοδο στην αγορά

Οι ευρωπαϊκές μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης που διαπραγματεύονται σε χαμηλά επίπεδα αποθαρρύνουν ιδιωτικές εταιρείες με μεγαλύτερη αξία στο να κάνουν το άλμα και να εισαχθούν σε χρηματιστήρια, υποστηρίζουν επενδυτές.

Μετά από χρόνια χαμηλών επιδόσεων, οι μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην Ευρώπη διαπραγματεύονται στα χαμηλότερα τιμής/κέρδους σε σχέση με τις μεγάλες κεφαλαιοποιήσεις από την περίοδο της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης. Σε αυτά τα μειωμένα επίπεδα αποτίμησης, οι μικρότερες εταιρείες που σταθμίζουν τις αρχικές δημόσιες εγγραφές είναι απρόθυμες να έρθουν στην αγορά σε επίπεδα αποδεκτά για τους επενδυτές, λέει ο Σεμπάστιεν Ριμπέιρο, διαχειριστής κεφαλαίων στην Amiral Gestion, στο Παρίσι.

«Γιατί να αγοράσω σε μία αρχική δημόσια εγγραφή; Έχω ένα πεδίο με 600 εισηγμένες εταιρείες που δεν είχαν ποτέ τόσο χαμηλές αποτιμήσεις όσο σήμερα», είπε ο Ριμπέιρο. Ο ίδιος αγόρασε μετοχές της γαλλικής εταιρείας λογισμικού Planisware στο πλαίσιο της αρχικής δημόσιας εγγραφής της τον Απρίλιο καθώς είχε λογική αποτίμηση, όμως πρόκειται για μια «σπάνια» εξαίρεση, είπε.

Οι μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης της Ευρώπης έχουν πέσει σε δυσμένεια τα τελευταία χρόνια, επηρεαζόμενες από την αύξηση των επιτοκίων και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή. Τώρα διαπραγματεύονται σε επίπεδα 5 έως 6 φορές πάνω από τα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων κέρδη. Την πενταετία έως το τέλος του 2019, προτού οι αγορές επηρεαστούν από τον Covid, τον αλματώδη πληθωρισμό και τα υψηλότερα επιτόκια, οι εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλιοποίησης έβγαζαν περίπου 9πλάσια κέρδη σε ευρωπαϊκές IPO, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχουν αυξηθεί κατά περίπου 37% από τις αρχές του 2021, ενώ στο άλλο άκρο του φάσματος, οι μικρότερες εταιρίες σημείωσαν άνοδο κατά 5,5%. Αυτό δεν είναι πιθανό να ενθαρρύνει μονόκερους, όπως η εφαρμογή κρατήσεων ιατρικών ραντεβού της Γαλλίας Doctolib ή η εφαρμογή κοινής χρήσης αυτοκινήτου BlaBlaCar, να εξετάσουν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν αρχική δημόσια εγγραφή. 

«Εάν οι εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν επαναξιολογηθούν, δεν βλέπω πώς η αγορά θα μπορούσε να απορροφήσει IPO από τη γαλλική τεχνολογία», δήλωσε ο Σεβάστιαν Λαλίβ, διευθύνων σύμβουλος της Financière Arbevel.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η επιστροφή στις ευρωπαϊκές IPO είναι απαγορευτική. Εταιρείες στην περιοχή έχουν αντλήσει 12,4 δισ. δολάρια από IPO φέτος, υπερδιπλάσιο από το ποσό την ίδια περίοδο του 2023. Η μάρκα πολυτελών αθλητικών παπουτσιών Golden Goose σχεδιάζει να πραγματοποιήσει αρχική δημόσια προσφορά στο Μιλάνο μόλις αυτή την εβδομάδα που αναμένεται να αποτιμηθεί η εταιρεία με περίπου 11 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη, σύμφωνα με το Bloomberg. 

Ωστόσο, πολλές άλλες εταιρείες διαπιστώνουν ότι οι επενδυτές δεν θα τις ανταμείψουν με μια τόσο υψηλή αποτίμηση. Τον Απρίλιο, η ισπανική εταιρεία συμμετοχών Bergé y Compañía παρουσίασε τα σχέδιά της για μια IPO του τμήματος διανομής αυτοκινήτων της Astara. Η Jordanes, ιδιοκτήτρια επωνυμιών στον χώρο της εστίασης στην Σκανδιναβία, την περασμένη εβδομάδα απέσυρε την εισαγωγή των μετοχών της στο Όσλο.

Εκτός από την Golden Goose, οι εταιρείες που εξετάζουν το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν IPO τις επόμενες εβδομάδες περιλαμβάνουν την ισπανική εταιρεία λιανικής στον χώρο της μόδας Tendam, τη γερμανική ιδιοκτήτρια λεωφορείων Greyhound Flix και την εταιρεία κατασκευής αναπηρικών αμαξιδίων Sunrise Medical.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News