Business & Finance Δευτέρα 27/05/2024, 21:45
BUSINESS & FINANCE

Βρετανία: Πώς οι εκλογές θα επηρεάσουν μετοχές και στερλίνα

Βρετανία: Πώς οι εκλογές θα επηρεάσουν μετοχές και στερλίνα

Λιγότερες από έξι εβδομάδες απομένουν από τις βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα θα μπορούσε να επιστρέψει στην εξουσία μετά από 14 χρόνια και οι αναλυτές λένε ότι τα χρηματιστήρια θα αντιδρούσαν θετικά σε αυτό το αποτέλεσμα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 4 Ιουλίου την περασμένη εβδομάδα. Ακόμη και αν οι Εργατικοί δεν επιτύχουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα μπορούσαν να αναζητήσουν έναν εταίρο για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με ένα μικρότερο κόμμα εκτός και εάν οι Συντηρητικοί κάνουν την έκπληξη.

Με βάση τις κινήσεις των μετοχών από το 1979 και μετά, η Citi εκτιμά ότι οι μετοχές της Βρετανίας παρέμειναν στάσιμες ή κινήθηκαν καθοδικά τους έξι μήνες μετά τις εκλογές (η έρευνα αποκλείει τις «αστάθμητες οικονομικές συνθήκες» του κραχ του dot.com και της χρηματοπιστωτικής κρίσης. 

Ο δείκτης MSCI για τις βρετανικές μετοχές μεγάλης έως μεσαίας κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά περίπου 6% έξι μήνες μετά τις νίκες των Εργατικών και υποχώρησε περίπου 5% μετά τις νίκες των Συντηρητικών, σύμφωνα με τη Citi.

Ο δείκτης με πιο εγχώριο προσανατολισμό FTSE 250 τείνει να έχει καλύτερη απόδοση από τον FTSE 100 μετά τις εκλογές, με ισχυρότερη απόδοση μετά τις νίκες των Εργατικών, ανέφερε.

Οι αμυντικές μετοχές και αυτές του χρηματοοικονομικού κλάδου τείνουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις μετά τις εκλογές, με την ενέργεια να πρωταγωνιστεί και στις δύο πλευρές, σύμφωνα με την τράπεζα.

Σύμφωνα με την Capital Economics, το χρηματιστήριο του Λονδίνου υποχώρησε πέντε φορές υπό τις προηγούμενες κυβερνήσεις των Εργατικών.

Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομολόγος αγορών της Capital Economics, Τζον Χίγκινς, είπε ότι δεν θα ήταν σωστό να αποδοθούν οι απώλειες αυτές εξ ολοκλήρου στο κόμμα. Έλαβαν επίσης χώρα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης τη δεκαετία του 1930, στη μεταπολεμική δεκαετία του 1940, τον απόηχο του σοκ στην αγορά πετρελαίου στις αρχές της δεκαετίας του 1970, το κραχ του dot.com το 2000 και κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. 

Ο Χίγκινς παρατήρησε επίσης ότι η σχετική επίδοση των βρετανικών μετοχών ήταν «γενικά υποτονική από το 2010», όταν ανέλαβαν τα καθήκοντά τους οι Συντηρητικοί.

«Ανεξαρτήτως της ιστορίας, αμφιβάλλουμε ότι η επιστροφή του Εργατικού Κόμματος στην εξουσία θα έκανε τη μεγάλη διαφορά για τους επενδυτές», πρόσθεσε ο Χίγκινς.

Δημοσιονομικά θέματα 

Η ηγεσία των Εργατικών, ιδιαίτερα ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών Ράχελ Ριβς και ο αρχηγός του κόμματος Κέιρ Στάρμερ έχουν επανειλημμένα τονίσει τον τελευταίο χρόνο ότι θα επικεντρωθούν στη δημοσιονομική πειθαρχία και θα προσπαθήσουν να μειώσουν το εθνικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ο Ριβς, πρώην τραπεζίτης, προσπάθησε να προσελκύσει επιχειρηματίες και εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού κόσμου, συναντώντας στελέχη και παρακολουθώντας εκδηλώσεις, όπως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays, C.S. Venkatakrishnan, δήλωσε στο CNBC τον Ιανουάριο ότι ο πολιτικός κίνδυνος στη Βρετανία ήταν «πολύ μικρότερος από ποτέ» και ότι η διαφορά στις οικονομικές πολιτικές μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν «ελάχιστη».

Τα στοιχεία των Εργατικών κατέστησαν σαφές ότι στην τρέχουσα εκστρατεία, θα κατηγορήσουν τους Συντηρητικούς ότι έχουν υψηλό δημόσιο χρέος και ότι έπληξαν την οικονομική αξιοπιστία της χώρας κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «κρίσης του μίνι προϋπολογισμού» υπό τη βραχυπρόθεσμη προκάτοχο του Σουνάκ, Λιζ Τρας. 

Οι προοπτικές για τη στερλίνα

Ο Τζον Χίγκινς της Capital Economics είπε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις των Εργατικών συνέπεσαν με πέντε κραχ της βρετανικής λίρας τα τελευταία 100 χρόνια, αν και το βασικότερο ρόλο έπαιξαν ευρύτεροι παράγοντες.

Τρία θα μπορούσαν να αποδοθούν στη «μη βιωσιμότητα των καθεστώτων σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας» μεταξύ της δεκαετίας του 1930 και του 1970, το ένα στη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση και το πέμπτο στην κρίση χρέους του 1976, είπε.

Η έλλειψη δημοσιονομικής απόκλισης μεταξύ των δύο κομμάτων σημαίνει ότι οι προοπτικές τόσο για τη στερλίνα όσο και για τα κρατικά ομόλογα της Βρετανίας, γνωστά ως gilts, θα παραμείνουν πιο συνδεδεμένα με τις προοπτικές των επιτοκίων, όπως προβλέπουν οι αναλυτές.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Θλιβερό ευρωπαϊκό ρεκόρ στην έλλειψη στέγης

Βρετανία: Οι κάλπες στήνονται πάνω στην οικονομία

Βρετανία: Αυξάνεται η μεταβλητότητα για τη στερλίνα μετά την ανακοίνωση των εκλογών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News