Business & Finance Δευτέρα 27/05/2024, 14:41
ΕΚΘΕΣΗ ALLIANZ COMMERCIAL

Ναυτιλία: Ιστορικά χαμηλές απώλειες παρά τους αυξανόμενους κινδύνους

Ναυτιλία: Ιστορικά χαμηλές απώλειες παρά τους αυξανόμενους κινδύνους

Με δεδομένο ότι έως και το 90% του διεθνούς εμπορίου διακινείται μέσω ωκεανών, η ασφάλεια στη ναυτιλία είναι ζωτικής σημασίας, εν μέσω αυξανόμενης αστάθειας και αβεβαιότητας από τους κινδύνους πολέμων και γεωπολιτικών γεγονότων, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, καθώς και συνεχιζόμενους κινδύνους που προκύπτουν από την τάση για μεγαλύτερα πλοία. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι ο τομέας θα πρέπει να καταβάλει σημαντική προσπάθεια για να διατηρήσει αυτό το status quo στο μέλλον, σύμφωνα με την Έκθεση Ασφάλειας και Ναυτιλίας 2024 της Allianz Commercial.

«Η ταχύτητα και η έκταση της αλλαγής του προφίλ του κινδύνου που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι πρωτοφανείς στη σύγχρονη εποχή. Συγκρούσεις όπως αυτή στη Γάζα και στην Ουκρανία αναδιαμορφώνουν τη παγκόσμια ναυτιλία, επηρεάζοντας την ασφάλεια των πληρωμάτων και των πλοίων, τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις υποδομές, ακόμη και το περιβάλλον. Η πειρατεία βρίσκεται σε άνοδο, με μια ανησυχητική επανεμφάνιση στα ανοιχτά του Κέρατος της Αφρικής. Η συνεχής αναστάτωση που προκαλεί η ξηρασία στη Διώρυγα του Παναμά δείχνει πώς η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει τη ναυτιλία, σε μια εποχή που πρέπει να αντιμετωπίσει την πιο σημαντική πρόκληση, την απεξάρτηση από τον άνθρακα» αναφέρει ο Rahul Khanna, Global Head of Marine Risk Consulting, Allianz Commercial.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι τα τρία χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η σταδιακή αυστηροποίηση των διεθνών κυρώσεων στις ρωσικές εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει συμβάλει στην ανάπτυξη ενός σημαντικού σκιώδους στόλου δεξαμενόπλοιων, που κυμαίνεται μεταξύ 600 και 1.400 πλοίων. «Πρόκειται κυρίως για παλαιότερα, συχνά κακοσυντηρημένα πλοία που λειτουργούν εκτός διεθνών κανονισμών, συχνά χωρίς κατάλληλη ασφάλιση. Αυτή η κατάσταση παρουσιάζει σοβαρούς περιβαλλοντικούς και ασφαλιστικούς κινδύνους» σημειώνει ο Justus Heinrich, Global Product Leader, Marine Hull, Allianz Commercial.

Τα πλοία έχουν εμπλακεί σε τουλάχιστον 50 περιστατικά μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων πυρκαγιών, βλαβών στις μηχανές, συγκρούσεων, απώλειας πηδαλίου και διαρροών πετρελαίου. «Το κόστος αντιμετώπισης αυτών των περιστατικών συχνά βαραίνει τις κυβερνήσεις ή τους ασφαλιστές άλλων πλοίων εάν κάποιο εμπλακεί σε περιστατικό».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, παρά τους αυξανόμενους κινδύνους οι απώλειες καταγράφουν ιστορικό χαμηλό.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Fitch: Παραδόσεις νέων πλοίων εν μέσω συμφόρησης στα λιμάνια – Τι θα γίνει με τα ναύλα

Μ. Τραυλού, ΕΕΕ: Επιδίωξή μας «επιχειρείν» και «ευ-ζην» να συνυπάρχουν αρμονικά

Ναυτιλία: Το ακριβό στοίχημα σε νεότευκτα τάνκερ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News