BUSINESS & FINANCE

ΕΟΠΥΥ: Εγκρίθηκαν 10,5 εκατ. ευρώ για την εγγραφή πολιτών στον προσωπικό γιατρό μέσω φαρμακείων

ΕΟΠΥΥ: Εγκρίθηκαν 10,5 εκατ. ευρώ για την εγγραφή πολιτών στον προσωπικό γιατρό μέσω φαρμακείων

Το πόσο των 10,56 εκατ. ευρώ εξασφάλισε ο ΕΟΠΥΥ για τους φαρμακοποιούς που θα δραστηριοποιηθούν στην εγγραφή πολιτών στον Προσωπικό Γιατρό, από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που αφορούν σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα με το ΕΣΠΑ. Ήδη όπως έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας έχουμε μπει στη δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπου ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού θα παίξει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Σύμφωνα λοιπόν με τον ΕΟΠΥΥ, εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης από τον οργανισμό ως δικαιούχος στην πρόσκληση με τίτλο «Μηχανισμός Ενίσχυσης της Εγγραφής των Πολιτών σε Προσωπικό Ιατρό (β’ κύκλος)» στο πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» συνολικής δημόσιας δαπάνης έως 10.560.100 ευρώ. 

Σύμφωνα με το εν λόγω πρόγραμμα, ο μηχανισμός εγγραφής των πολιτών μέσω των τοπικών φαρμακείων, που λειτούργησε από το 2021 έως το 2023 και χρηματοδοτήθηκε ως δράση από το Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα», ενίσχυσε την εφαρμογή του νέου μοντέλου λειτουργίας του Προσωπικού Ιατρού σε διασύνδεση με το ΕΣΥ και τις Μονάδες ΠΦΥ. 

Αντικείμενο της προτεινόμενης δράσης είναι η συνέχιση υποστήριξης της εφαρμογής του νέου μοντέλου λειτουργίας του Προσωπικού Ιατρού και η διασύνδεσή του με το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη χώρα, του οποίου η λειτουργία αποτελεί θεσμοθετημένο μέρος.

«Στο β’ κύκλο θα αξιοποιηθεί ο υφιστάμενος μηχανισμός εγγραφής και θα επιτρέψει τη δυνατότητα εγγραφής περισσότερων πολιτών δικαιούχων στον Προσωπικό Ιατρό, σε συνδυασμό και με την επιδιωκόμενη αύξηση του πλήθους των Προσωπικών Ιατρών από το Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με το άρθρο 49 «Εγγραφή των πολιτών σε προσωπικό ιατρό μέσω των φαρμακείων» του Ν.4950/2022: 

Οι πολίτες που εγγράφονται υποχρεωτικά σε προσωπικό ιατρό, κατ’ εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 19 του ν. 4486/2017 (Α’ 115), δύνανται να εγγράφονται σε αυτόν μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων. Η δυνατότητα συμμετοχής των φαρμακοποιών στην εγγραφή των πολιτών σε Προσωπικό Ιατρό, αναγνωρίζει τη συμβολή των φαρμακείων της χώρας ως κέντρων παροχής και υποστήριξης των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με έναν σαφή και συγκεκριμένο τρόπο. Η δράση στοχεύει στην όσον το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη του πληθυσμού της χώρας, στις υπηρεσίες του Προσωπικού Ιατρού της επιλογής τους, μέσω της υποχρεωτικής εγγραφής. Συγκεκριμένα, η δράση υποστηρίζει την απλοποίηση της διαδικασίας για την υποχρεωτική εγγραφή των πολιτών σε προσωπικό ιατρό, μέσω της ηλεκτρονικής Πλατφόρμας (Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας) της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.), που λειτουργεί μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), με την παροχή κινήτρων στους φαρμακοποιούς προκειμένου να ενημερώνουν, να συμβουλεύουν και να εγγράφουν τους πολίτες σε Προσωπικό Ιατρό». 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ιστοσελίδας https://prosopikos.gov.gr/ πριν λίγες μέρες, έχουν ήδη εγγραφεί στην υπηρεσία του Προσωπικού Γιατρού 5.016.077 πολίτες, ήτοι το 56,5% του πληθυσμού που θα πρέπει να εγγραφεί (άτομα άνω των 17 ετών). Από το σύνολο αυτό το 37,9% αφορά στην ηλικιακή ομάδα 17-49 ετών, το 36,1% ηλικίες 50-69 ετών και το 26% τους άνω των 70 ετών. Σε αυτή την τελευταία ηλικιακή ομάδα 70+, να επισημάνουμε ότι έχει εγγραφεί το 77% των ατόμων. 

Διαβάστε επίσης:

Έντονη ανησυχία στο Υπουργείο Υγείας λόγω της εκτόξευσης της δαπάνης για νοσοκομειακά φάρμακα

ΙΦΕΤ: Ψηφιακή αναβάθμιση με 3 ηλεκτρονικές πλατφόρμες

Φαρμακευτικές: Εκτιμήσεις για επιβαρύνσεις άνω των 4 δισ. ευρώ το 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News