Business & Finance Σάββατο 25/05/2024, 22:11
BUSINESS & FINANCE

Yellen: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες στη Ρωσία αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο κίνδυνο

Yellen: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες στη Ρωσία αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο κίνδυνο

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen δήλωσε στο Reuters ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους δραστηριοποιούμενες στη Ρωσία και ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν την ενίσχυση των δευτερογενών κυρώσεών τους σε τράπεζες που βρέθηκαν να βοηθούν συναλλαγές για την πολεμική δραστηριότητα της Ρωσίας.

«Εξετάζουμε ενδεχομένως μια πιο σκληρή ενίσχυση των κυρώσεών μας σε τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία», δήλωσε η Yellen χωρίς να δώσει λεπτομέρειες και χωρίς να προσδιορίσει τις τράπεζες στις οποίες θα μπορούσαν να απευθύνονται.

Μιλώντας στο περιθώριο της G7 στη βόρεια Ιταλία, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι κυρώσεις που σχετίζονται με τις συναλλαγές των τραπεζών στη Ρωσία θα επιβληθούν μόνο «εάν υπάρχει λόγος να το πράξουμε, αλλά η δραστηριοποίηση στη Ρωσία δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλο κίνδυνο», όπως είπε.
Ερωτηθείσα αν θα ήθελε να δει την αυστριακή Raiffeisen Bank International και την ιταλική τράπεζα UniCredit να αποσύρονται από τη Ρωσία, η Yellen δήλωσε: «Πιστεύω ότι οι εποπτικές αρχές τις έχουν συμβουλεύσει να είναι εξαιρετικά προσεκτικές σε ό,τι κάνουν εκεί».
Η Yellen και άλλοι αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών έχουν δηλώσει ότι η οικονομία της Ρωσίας είναι όλο και περισσότερο μια «οικονομία του πολέμου», γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη τη διάκριση μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών συναλλαγών.
Μάλιστα η ίδια έχει εκφράσει την ανησυχία της ότι η Ρωσία καταφέρνει να βρίσκει τρόπους να αποκτά αγαθά που απαιτούνται για την ενίσχυση της στρατιωτικής της παραγωγής, αναφέροντας συναλλαγές μέσω της Κίνας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Τουρκίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Διαβάστε επίσης:

G7: Εξετάζει την αξιοποίηση «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων υπέρ της Ουκρανίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News