Business & Finance Τετάρτη 22/05/2024, 21:16
BUSINESS & FINANCE

Πρακτικά Fed: Ανησυχίες από την απουσία προόδου στον πληθωρισμό

Πρακτικά Fed: Ανησυχίες από την απουσία προόδου στον πληθωρισμό

Πιο ανήσυχοι εμφανίστηκαν οι αξιωματούχοι της Fed στην τελευταία τους συνεδρίαση για τον πληθωρισμό, δείχνοντας ότι δεν έχουν την εμπιστοσύνη για να προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων. 

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση στις 30 Απριλίου-1η Μαίου, έδειξαν ότι οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της δεν γνωρίζουν πλέον πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσουν σε μείωση. 

«Οι αξιωματούχοι διαπίστωσαν ότι ενώ ο πληθωρισμός υποχώρησε το τελευταίο έτος, τους τελευταίους μήνες υπήρξε απουσία περαιτέρω προόδου προς το στόχο του 2%. Τα τελευταία στοιχεία έως τη συνεδρίαη στα τέλη Απριλίου έδειξαν σημαντική αύξηση τόσο στον πληθωρισμό αγαθών όσο και υπηρεσιών», αναφέρεται στα πρακτικά. 

Η αρμόδια για τη νομισματική πολιτική επιτροπή της Fed αποφάσισε ομόφωνα τη διατήρησε των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα, όπου παραμένουν από τον Ιούλιο του 2023. 

Έκτοτε όμως, τα στοιχεία του Απριλίου έδειξαν ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε ελαφρώς στο 3,4% σε ετήσια βάση, ελαφρώς χαμηλότερα από τα επίπεδα του Μαρτίου. Εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,6% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021. 

Υπάρχει ανοδικός κίνδυνος στον πληθωρισμό;

Οι αξιωματούχοι επεσήμαναν μία σειρά από κινδύνους για τον πληθωρισμό, ειδικά οι γεωπολιτικές εξελίξεις και αναφέρθηκαν στις πιέσεις πο ασκεί ο πληθωρισμός στους καταναλωτές, ειδικά στα νοικοκυριά χαμηλότερου εισοδήματος. Επίσης, κάποια μέλη εξέφρασαν ανησυχίες ότι οι καταναλωτές καταφεύγουν σε πιο ριψοκίνδυνες μορφές χρηματοδότησης. 

«Πολλοί διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής επεσήμαναν τις ενδείξεις ότι τα οικονομικά των νοικοκυριών χαμηλού και μετρίου εισοδήματος δέχονται πιέσεις, με κίνδυνο για την κατανάλωση. Επεσήμαναν επίσης την αυξημένη χρήση πιστωτικών καρτών και της υπηρεσίας buy-now-pay-later, καθώς και αυξημένα ποσοστό υπηρημεριών σε ορισμένους τύπους καταναλωτικών δανείων», σύμφωνα πάντα με τα πρακτικά. 

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ως προς τις προοπτικές ανάπτυξης, παρότι περιμένουν να είναι πιο μέτρια φέτος. Θεωρούν ότι τελικά ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2%, όμως υπάρχει αβεβαιότητα ως προς τον χρόνο που θα χρειαστεί για να επιστρέψει στο στόχο και τον αντίκτυπο από αυτή την εξέλιξη. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News