Business & Finance Τετάρτη 22/05/2024, 12:28
BUSINESS & FINANCE

Ν. Παπαθανάσης: Η Ελλάδα έχει τους υψηλότερους κατά κεφαλήν πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ν. Παπαθανάσης: Η Ελλάδα έχει τους υψηλότερους κατά κεφαλήν πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης

«Η Ελλάδα έχει τους υψηλότερους κατά κεφαλήν πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, προσθέτοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται «μέσα στις τρεις πρώτες χώρες σε ό,τι αφορά τις εκταμιεύσεις των ποσών από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Όπως ανέφερε σε σχέση με το ΕΣΠΑ 21-27, ήδη έχουν τρέξει προγράμματα για ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, δύο προγράμματα για τουριστικά καταλύματα και για τη γενική επιχειρηματικότητα, ενώ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα τρέξει πρόγραμμα για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις. Ακόμη, όπως είπε, από το ΕΣΠΑ 14-20 δεν χάθηκε ούτε ένα ευρώ και καλύφθηκαν όλες οι απαιτήσεις για την απορρόφηση όλων των πόρων.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ3, ο κ. Παπαθανάσης μίλησε για όλα τα θέματα που αφορούν τους Έλληνες, ως πολίτες της χώρας, αλλά και ως μέλη της ευρύτερης ευρωπαϊκής οικογένειας.

Σχολιάζοντας την τάση πολλών ξένων να αγοράζουν ακίνητα στη χώρα μας, είπε ότι: «Η Ελλάδα ποτέ δεν αλλάζει, είναι η Ελλάδα, ζούμε στην Ευρώπη, επομένως, όπως εμείς έχουμε δικαίωμα να μετακινούμαστε σε όλη την Ευρώπη, χωρίς περιορισμούς, έτσι και οι Ευρωπαίοι συμπολίτες μας έχουν το δικαίωμα να αγοράζουν ακίνητα στη χώρα μας».

Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι αφορά τη δυτική Μακεδονία, κατά 70%, καλύπτοντας και τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες, την Κοζάνη, την Καστοριά, τη Φλώρινα και τα Γρεβενά αλλά και τη Μεγαλόπολη. 840 αιτήσεις έγιναν, είπε ο κ. Παπαθανάσης από νεοσύστατες επιχειρήσεις Ελλήνων επενδυτών, έξι προγράμματα είναι ανοιχτά, ενώ συνολικά υπάρχουν άλλα 250 εκατομμύρια ανοιχτά προγράμματα μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά τη δράση «Ερευνώ-Καινοτομώ», ο υπουργός επισήμανε ότι πρόκειται για μία Πράξη Στρατηγικής Σημασίας του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», με προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ και ότι αιτήσεις χρηματοδότησης μπορούν να υποβάλλουν μεμονωμένες ΜμΕ, ομάδες επιχειρήσεων ή και συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς, ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν νέα προϊόντα.

Για την πολύπαθη Θεσσαλία, ο υπουργός είπε: «Ανακατευθύναμε 600 εκατομμύρια ευρώ προς τη Θεσσαλία, από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλο ένα δισεκατομμύριο από το ΕΣΠΑ 21-27, καθώς και άλλα 86 εκατομμύρια προς τον Έβρο».

Σχετικά με την ανάπλαση στη ΔΕΘ, ο κ. Παπαθανάσης διαβεβαίωσε ότι η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε όλο το σχέδιο που έχει κατατεθεί, ότι είναι διασφαλισμένη η χρηματοδότηση από τους εθνικούς πόρους και ότι το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί πλέον να τρέξει τον διαγωνισμό.

«Το μήνυμά μας προς τις νέες και τους νέους, είναι να νιώθουν σίγουροι, η Ελλάδα είναι σταθερή, ώστε να μπορέσουν να σχεδιάσουν καλύτερα τη ζωή τους», σχολίασε αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, ενώ για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, είπε ότι είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα, εισαγόμενο, που για την αντιμετώπισή του, πρέπει, πέρα από τα μέτρα που ελήφθησαν σε εθνικό επίπεδο, να αντιμετωπιστούν και οι πρακτικές των πολυεθνικών εταιρειών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από την ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Ν. Παπαθανάσης: Στο ΕΣΠΑ νέα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας

Ποια έργα εντάσσονται στο αναπτυξιακό πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας

Παπαθανάσης: Υπερκαλύφθηκε ο στόχος των δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News