Business & Finance Τρίτη 21/05/2024, 22:45
BUSINESS & FINANCE

WEF: Παραιτείται ο Schwab από την θέση του εκτελεστικού προέδρου

WEF: Παραιτείται ο Schwab από την θέση του εκτελεστικού προέδρου

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι ο ιδρυτής Klaus Schwab απομακρύνεται από το καθημερινό μάνατζμεντ του οργανισμού μετά από περισσότερα από 50 χρόνια στο τιμόνι.

Το φόρουμ είπε ότι η κίνηση ήταν μέρος μιας πολυετούς στρατηγικής για την αλλαγή της δομής διαχείρισης, μετατοπίζοντας τη διακυβέρνηση σε έναν πρόεδρο και ένα διοικητικό συμβούλιο. Ο Børge Brende είναι επί του παρόντος πρόεδρος του WEF.

Το φόρουμ δεν αποκάλυψε ποιος θα διαδεχθεί τον Schwab και θα γίνει το πρόσωπο της ετήσιας συνάντησης της ελίτ στο Νταβός της Ελβετίας.

«Από το 2015, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ μετατρέπεται από μια πλατφόρμα σύγκλισης σε κορυφαίο παγκόσμιο θεσμό για τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», ανέφερε το WEF.

«Στο πλαίσιο αυτού του μετασχηματισμού, ο οργανισμός υφίσταται επίσης μια προγραμματισμένη εξέλιξη σε επίπεδο μάνατζμεντ από έναν οργανισμό που διοικείται από ιδρυτές σε έναν οργανισμό όπου ο πρόεδρος και το δ.σ. αναλαμβάνουν την πλήρη εκτελεστική ευθύνη», πρόσθεσε το φόρουμ.

Το WEF ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο θα οργανωθεί γύρω από τέσσερις στρατηγικές επιτροπές «για να ενισχύσουμε περαιτέρω τον αντίκτυπο της δουλειάς μας». Η αλλαγή στην ηγεσία θα ολοκληρωθεί πριν από την επόμενη συνάντηση στο Νταβός τον Ιανουάριο του 2025.

Η διαδοχή του 86χρονου υπήρξε πηγή πολλών εικασιών τα τελευταία χρόνια, με διάφορους πιθανούς αντικαταστάτες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών του ή του Brende. 

Ο Schwab, Γερμανός μηχανικός και οικονομολόγος, ίδρυσε το φόρουμ το 1971 και διετέλεσε επίσης εκτελεστικός πρόεδρός του.

Τότε, γνωστό ως Ευρωπαϊκό Φόρουμ Διαχείρισης, σχεδιάστηκε αρχικά ως ένα μέρος συγκέντρωσης για τους ευρωπαίους επιχειρηματίες και κυβερνητικούς αξιωματούχους προκειμένου να συζητήσουν για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους με τις ΗΠΑ. 

Με τα χρόνια, η ετήσια συνάντηση του Νταβός μετατράπηκε σε γεγονός για την παγκόσμια ελίτ. Στόχος του είναι να φέρει κοντά τους παγκόσμιους ηγέτες και τους επικεφαλής των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων. Οι βασικές συναντήσεις στο φόρουμ παρουσίασαν τις πρώτες υπουργικές συνομιλίες μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας και την έναρξη διαφόρων εκστρατειών, όπως μια παγκόσμια πρωτοβουλία υγείας για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News