Business & Finance Τρίτη 21/05/2024, 21:28
BUSINESS & FINANCE

Λαγκάρντ: Βλέπει μείωση τον Ιούνιο με τον πληθωρισμό υπό έλεγχο

Λαγκάρντ: Βλέπει μείωση τον Ιούνιο με τον πληθωρισμό υπό έλεγχο

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σηματοδότησε ότι μία επιτοκιακή μείωση είναι πιθανή τον επόμενο μήνα καθώς η ραγδαία άνοδο των τιμών καταναλωτή είναι κατά το πλείστον συγκρατηθεί. 

«Εάν τα στοιχεία που λαμβάνουμε ενισχύουν το επίπεδο εμπιστοσύνης ότι θα έχουμε πληθωρισμό στο στόχο του 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, που είναι και ο αντικειμενικός στόχος μας, τότε υπάρχει μία ισχυρή πιθανότητα να κάνουμε κίνηση στις 6 Ιουνίου», ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση της RTE One. 

«Είμαι πραγματικά αισιόδοξη ότι θα έχουμε πληθωρισμό υπό έλεγχο. Η πρόβλεψη που έχουμε για το επόμενο έτος και το 2026 είναι ότι φθάνουμε πολύ πολύ κοντά στο στόχο, εάν όχι στο στόχο. Επομένως, είμαι αισιόδοξη ότι βρισκόμαστε σε μία φάση ελέγχου του πληθωρισμού», σημείωσε. 

Το επιτόκιο καταθέσεων αναμένεται να μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης, με τους επενδυτές να προεξοφλούν ακόμη μία κίνηση ανάλογου μεγέθους το Σεπτέμβριο και ενδεχομένως μία ακόμη το Δεκέμβριο. 

Τα μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ αρνούνται να δεσμευθούν σε ένα συγκεκριμένο μονοπάτι, άποψη που έχει και η πρόεδρος. 

Σε συνέντευξη στην Handelsblatt που έδωσε ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Χοακίμ Νάγκελ, συνέστησε επιφυλακή και συγκράτηση μετά από την πρώτη μείωση. «Δεν θα πρέπει να μειώσουμε τα επιτόκια βιαστικά και να καταστρέψουμε αυτό που έχουμε επιτύχει», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο βαθμός αβεβαιότητας παραμένει υψηλός. 

Επομένως, εάν τα επιτόκια μειωθούν για πρώτη φορά τον Ιούνιο, αυτό δεν θα σημάνει ότι θα ακολουθήσει και άλλη τον Ιούλιο, δεν είμαστε στον αυτόματο πιλότο, είπε ο Νάγκελ. 

Euro-Area Inflation Is Set to Slow to 2% by Mid-2025

Source: Eurostat, ECB March forecast

Ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού έχει επιβραδυνθεί δραστικά, παρότι παρέμεινε στάσιμος στο 2,4% τον Απρίλιο και δεν φαίνεται να πιάνει το στόχο του 2% τουλάχιστον έως το δεύτερο εξάμηνο του 2025. 

Η Λαγκάρντ είπε ότι η αποστολή της θα έχει ολοκληρωθεί όταν ο πληθωρισμός αγγίξει το 2%. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News