Business & Finance Τρίτη 21/05/2024, 21:03
BUSINESS & FINANCE

ASML-TSMC: Ο ρόλος τους σε μία πιθανή εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν

ASML-TSMC: Ο ρόλος τους σε μία πιθανή εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν

Τρόπους να απενεργοποιήσουν τις πιο εξελιγμένες μηχανές κατασκευής τσίπ στον κόσμο έχουν οι εταιρείες ASML και Taiwan Semiconductor (TSMC), σε περίπτωση που η Κίνα εισβάλει στην Ταϊβάν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν εκφράσει -όχι δημοσίως- τις ανησυχίες τους τόσο σε Ολλανδούς όσο και Ταϊβανέζους εταίρους τους -πρόκειται για τις κορυφαίες χώρες στην κατασκευή τσιπ- σχετικά με το τι θα συμβεί εάν η κινεζική επιθετικότητα κλιμακωθεί οδηγώντας σε στρατιωτική επίθεση στο νησί. Στην Ταϊβάν παράγεται η συντριπτική πλειοψηφία των προηγμένων ημιαγωγών στον κόσμο.

Η ολλανδική ASML καθησύχασε τους αξιωματούχους επισημαίνοντας την ικανότητά της νααπενεργοποιεί εξ αποστάσεως τα μηχανήματα. Εχει διεξαγάγει, εξάλλου, ασκήσεις προσομοίωσης έναντι πιθανής εισβολής, προκειμένου να αξιολογηθούν καλύτερα οι κίνδυνοι.

Η απομακρυσμένη απενεργοποίηση αφορά σειρά μηχανημάτων ακραίας υπεριώδους ακτινοβολίας της ASML, γνωστών ως EUV, για τα οποία η TSMC είναι ο κύριος πελάτης. Τα EUV αξιοποιούν κύματα φωτός υψηλής συχνότητας για να δημιουργήσουν τσιπ που έχουν χρήσεις τεχνητής νοημοσύνης και είναι κατάλληλα για ειδικές στρατιωτικές εφαρμογές.

Επί μακρόν, η Κίνα ισχυρίζεται ότι το νησί της Ταϊβάν είναι έδαφός της και ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποστηρίζει την ειρηνική ενοποίηση, αλλά δεν έχει αποκλείσει στρατιωτική επέμβαση. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Κίνα επιδιώκει να αποκτήσει δυνατότητα εισβολής στην Ταϊβάν έως το 2027. Ταϊβανοί αξιωματούχοι έχουν υποβαθμίσει την απειλή επικείμενης εισβολής, ενώ το Πεκίνο θεωρεί αβάσιμες τις αμερικανικές προειδοποιήσεις. 

Η ολλανδική εταιρεία είναι ο μοναδικός κατασκευαστής παγκοσμίως των μηχανών EUV, που καθεμιά πωλείται για περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ.

Η τεχνολογία της ASML υπόκειται εδώ και πολύ καιρό σε κυβερνητικές παρεμβάσεις, με στόχο να μην πέσει σε λάθος χέρια. Η Ολλανδία απαγορεύει πλέον στην εταιρεία να πωλεί μηχανές EUV στην Κίνα, κατόπιν αμερικανικής εντολής.

China Is ASML’s Biggest Market Even After Export Controls

Source: ASML

Το Πεκίνο έχει καταστήσει την τεχνολογική αυτάρκεια ως εθνική προτεραιότητα και οι προσπάθειες της Huawei να προωθήσει τον εγχώριο σχεδιασμό και την κατασκευή τσιπ τυγχάνουν κυβερνητικής υποστήριξης.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει επίσης να ενισχύσει την παραγωγή ημιαγωγών σε αμερικανικό έδαφος, υποσχόμενη επιχορηγήσεις 39 δισ. δολαρίων σε κατασκευαστές τσιπ για να αντισταθμίσει οποιαδήποτε μελλοντική διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Το στοίχημα είναι μεγάλο, καθώς το 90% των πιο προηγμένων τσιπ στον κόσμο κατασκευάζονται στην Ταϊβάν.

Η ASML έχει εξάγει περισσότερα από 200 μηχανήματα σε πελάτες εκτός Κίνας από το 2016. Η TSMC έσπευσε να αποκτήσει τα περισσότερα.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News