Business & Finance Τρίτη 21/05/2024, 11:52
BUSINESS & FINANCE

Eurobank Equities: Ισχυρό το α΄ τρίμηνο των τραπεζών – Βλέπει περιθώρια ανόδου

Eurobank Equities: Ισχυρό το α΄ τρίμηνο των τραπεζών – Βλέπει περιθώρια ανόδου

Τη σύσταση αγοράς που έχει εκδώσει για τις τράπεζες επιβεβαιώνει η Eurobank Equities, έπειτα από την ανακοίνωση των ισχυρών αποτελεσμάτων του κλάδου για το πρώτο τρίμηνο. Η χρηματιστηριακή διατηρεί αμετάβλητες τις τιμές-στόχους, εκτιμώντας ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου και ξεχωρίζει την Πειραιώς ως top pick.

Eurobank Equities: Ισχυρό το α΄ τρίμηνο των τραπεζών – Βλέπει περιθώρια ανόδου-1

Σύμφωνα με τη Eurobank Equities, οι ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν καθαρά κέρδη 1,26 δισ.  ευρώ στο τρίμηνο, σταθερά σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αυξημένα κατά 45% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τόσο τις δικές της όσο και τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις τουλάχιστον κατά 10%.

Αυτό ήταν αποτέλεσμα των ανθεκτικών εσόδων από τόκους και του χαμηλότερου των προβλέψεων κόστους ρίσκου.

Τα έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 15,5% σε ετήσια βάση και μειώθηκαν μόλις κατά 2,6% σε τριμηνιαία βάση, έπειτα από το ρεκόρ του τέταρτου τριμήνου του 2023, με τη Eurobank να εμφανίζει την μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.

Η εποχιακά αδύναμη αύξηση των δανείων αντιστάθμισε με το παραπάνω τα ανθεκτικά περιθώρια των πελατών και το χαμηλό beta των καταθέσεων.

Τα αποτελέσματα ενισχύθηκαν επίσης από τα χαμηλότερα των προβλέψεων  λειτουργικά έξοδα, τα οποία αντιστάθμισαν τη μικρή μείωση των εσόδων από βασικές δραστηριότητες.  

Η Eurobank και η Εθνική εμφάνισαν το υψηλότερο ετησιοποιημένο RoTE στο 20%, με την Πειραιώς στο 16,4% και την Alpha στο 12,9%.

Το πρώτο τρίμηνο έδειξε βελτιωμένη ποιότητα ενεργητικού, με ελάχιστο σχηματισμό NPE, με αποτέλεσμα ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να μειωθεί στο 4% από 4,2% το δ΄ τρίμηνο του 2023.

Σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση, η Eurobank Equities επισημαίνει ότι τα spreads των δανείων και τα betas των καταθέσεων ήταν καλύτερα  από ό,τι περίμενε, με μείωση 5 μονάδων βάσης στα spreads των δανείων σε τριμηνιαία βάση και betas στις καταθέσεις στο 16% έναντι 20% που προβλέπει για το σύνολο του 2024, αφήνοντας περιθώρια για καλύτερα των προβλέψεων έσοδα από τόκους στη χρονιά.

Σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις, η Eurobank Equities σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν discount άνω του 20% έναντι των ανταγωνιστών τους στην περιφέρεια.

Με τις τρεις τράπεζες που καλύπτει να εμφανίζουν PE 6.2x και P/TBV  0.77x, η χρηματιστηριακή πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια ανόδου, ειδικά με φόντο τις ακόμα συντηρητικές εκτιμήσεις, τις ελκυστικές αποτιμήσεις και τους επερχόμενους καταλύτες (επιστροφή των μερισμάτων, περαιτέρω αναβαθμίσεις των προβλέψεων για τα αποτελέσματα).  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Eurobank Equities: Ανεβάζει τους στόχους για τις τράπεζες – Top pick η Πειραιώς

JP Morgan: Πού εστιάζουν τώρα οι τράπεζες – Τα μηνύματα που πήρε από την Αθήνα

Jefferies: Μεγάλη ευκαιρία το asset management για τις ελληνικές τράπεζες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News