Business & Finance Τρίτη 21/05/2024, 11:12
BUSINESS & FINANCE

Γαλλία: Διερευνητικές επαφές για επενδύσεις των ΗΑΕ στην πυρηνική βιομηχανία 

Γαλλία: Διερευνητικές επαφές για επενδύσεις των ΗΑΕ στην πυρηνική βιομηχανία 

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno le Maire δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Άμπου Ντάμπι ότι θα έχει συζητήσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προκειμένου να δει αν το κράτος του Κόλπου ενδιαφέρεται να επενδύσει στην πυρηνική βιομηχανία της Γαλλίας.

Όπως δήλωσε, η Γαλλία είναι ανοικτή σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας πως υπάρχουν πολλές δυνατότητες για το πώς θα μπορούσε να γίνει η επένδυση, μεταξύ άλλων σε ιδιωτικές εταιρείες, όπως η εξειδικευμένη εταιρεία πυρηνικών καυσίμων Orano, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στην κυβέρνηση.

Τον Μάρτιο πηγές είχαν αναφέρει στο Reuters ότι τα ΗΑΕ είχαν προσεγγίσει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες για επενδύσεις στις υποδομές πυρηνικής ενέργειας μέσω της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας.

Ο Le Maire δήλωσε ότι η Γαλλία είναι επίσης πρόθυμη να παράσχει βοήθεια στα ΗΑΕ, εάν το κράτος του Κόλπου αποφασίσει να επεκτείνει τη δική του βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας. 

Πηγές ανέφεραν στο Reuters τον Απρίλιο ότι τα ΗΑΕ σχεδίαζαν να κατασκευάσουν τέσσερις νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

«Εάν υπάρχει οποιαδήποτε δυνατότητα να επεκτείνουμε τη συνεργασία με τα ΗΑΕ στον πυρηνικό τομέα, είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό», δήλωσε.

Τα ΗΑΕ, εταίρος ασφαλείας των ΗΠΑ, έγιναν το πρώτο αραβικό κράτος που λειτούργησε πυρηνικό εργοστάσιο όταν το 2021 άνοιξε στη νοτιοκορεατικής κατασκευής εγκατάσταση Barakah στο Άμπου Ντάμπι.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών βρέθηκε στο Άμπου Ντάμπι για να υπογράψει στρατηγική εταιρική σχέση με τα ΗΑΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ο Le Maire ήταν προγραμματισμένο να έχει συνομιλίες με τον Khaldoon Al Mubarak, στενό έμπιστο του προέδρου των ΗΑΕ, διευθύνοντα σύμβουλο του κρατικού ταμείου Mubadala του Άμπου Ντάμπι και πρόεδρο της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας των ΗΑΕ, Emirates Nuclear Energy Corp.

Επίσης επρόκειτο να συναντηθεί χωριστά με τον Sultan Al Jaber, υπουργό Βιομηχανίας και προηγμένης τεχνολογίας των ΗΑΕ, και διευθύνοντα σύμβουλο της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας του Άμπου Ντάμπι Adnoc.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Διαβάστε επίσης:

Macron: Mega τραπεζικά deals για να «ξυπνήσει» η ευρωπαϊκή οικονομία

Γαλλία: Στηρίζει το έργο ιδιωτών για την ενίσχυση της αλυσίδας εφοδιασμού μπαταριών

Γαλλία: Επενδύει στη σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας 3 GW του Μαρόκου με τη Δυτική Σαχάρα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News