Business & Finance Δευτέρα 20/05/2024, 20:30
BUSINESS & FINANCE

Orange και Vodacom σε συνομιλίες για συνεργασία στην Αφρική

Orange και Vodacom σε συνομιλίες για συνεργασία στην Αφρική

Η Vodacom Group Ltd. βρίσκεται σε συζητήσεις με τη γαλλική Orange SA σχετικά με μια στρατηγική συνεργασία στην Αφρική για τη διερεύνηση συμφωνιών υποδομών που θα βοηθήσουν στη μείωση του κόστους στην ήπειρο, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.  

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών εξετάζουν συμφωνίες σε αλληλοεπικαλυπτόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, και επανεξετάζουν πού υπάρχουν άλλες ευκαιρίες για συνεργασία, δήλωσαν οι άνθρωποι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές. 

Οι συνομιλίες αφορούν πιθανές συμφωνίες για την κοινή χρήση υποδομών και την από κοινού κατασκευή συνδεσιμότητας σε αγροτικές περιοχές, είπαν. Δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις και οι δύο εταιρείες ενδέχεται να μην καταλήξουν σε συμφωνία, είπαν. Η Vodacom, ο μεγαλύτερος πάροχος κινητής τηλεφωνίας στην Αφρική, βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις με παρόχους υπηρεσιών σε άλλες χώρες στις οποίες έχει παρουσία, ανέφεραν οι άνθρωποι. 

«Εξετάζουμε συνεργασίες με άλλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και οικονομικούς επενδυτές στις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε», δήλωσε, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εκπρόσωπος της Vodacom. «Στόχος μας είναι να ελαφρύνουμε δυνητικά το κόστος ανάπτυξης και συνδεσιμότητας σε αγροτικές περιοχές, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του κόστους επικοινωνίας και στη μείωση του ψηφιακού χάσματος». Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η εταιρεία θα σχολιάσει τις συγκεκριμένες συμφωνίες μόλις αυτές οριστικοποιηθούν. 

Εκπρόσωπος της Orange αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένες συνομιλίες, αλλά δήλωσε ότι η θέση της εταιρείας είναι ότι «η κοινή χρήση ορισμένων υποδομών δικτύου με άλλους φορείς εκμετάλλευσης σε τόσο μεγάλες περιοχές έχει νόημα» επειδή «θα μπορούσε να διευκολύνει τη βελτίωση της κάλυψης και της ποιότητας του δικτύου για τους πελάτες».

Η Vodacom και η Orange εργάζονται η καθεμία για να επεκταθούν για να συλλάβουν την εκρηκτική ανάπτυξη της αγοράς -ιδιαίτερα για τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, όπου οι νέοι, τεχνολογικά καταρτισμένοι χρήστες περνούν περισσότερο χρόνο σε συσκευές για να έχουν πρόσβαση σε όλα, από ψυχαγωγία έως οικονομικές υπηρεσίες. Οι αφρικανικές επιχειρήσεις αποδεικνύονται μοχλοί ανάπτυξης για τις ευρωπαϊκές μητρικές εταιρείες κάθε ομίλου. 

Παρόλα αυτά, πρόκειται για μια δαπανηρή διαδικασία, ιδίως όταν πρόκειται για την ανάπτυξη υποδομών σε πιο αγροτικές περιοχές, όπου οι αποδόσεις κεφαλαίου είναι συνήθως χαμηλότερες. Οι κοινοπραξίες μεταξύ φορέων εκμετάλλευσης θα διευκόλυναν αυτό το οικονομικό κόστος. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Δώδεκα μύθοι και μία αλήθεια για τις επενδύσεις

Οι ψηφιακοί «Δρόμοι του Μεταξιού»

United Group: Ο ρόλος της BC Partners στο deal των 1,2 δισ. με τη Saudi Telecom

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News