Business & Finance Τρίτη 26/01/2021, 11:55
BUSINESS & FINANCE

Τζάνετ Γέλεν: Η ροκ σταρ πίσω από την πρώτη γυναίκα υπουργό Οικονομικών

Τζάνετ Γέλεν: Η ροκ σταρ πίσω από την πρώτη γυναίκα υπουργό Οικονομικών

Ως η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ –ο διορισμός της πέρασε πανεύκολα από τη Γερουσία αργά τη νύχτα- η Τζάνετ Γέλεν έχει μπροστά της ένα δύσκολο έργο.

Την περασμένη εβδομάδα, άλλοι 900.000 Αμερικανοί κατέθεσαν αίτηση για το επίδομα ανεργίας, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη στις ΗΠΑ.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος δεν πεινάει στην Αμερική, ότι μπορούν να βάλουν φαγητό στο τραπέζι, ότι δεν χάνουν τα σπίτια τους και δεν καταλήγουν στο δρόμο εξαιτίας των εξώσεων. Πρέπει πραγματικά να αντιμετωπίσουμε αυτά τα δεινά και πιστεύω ότι δεν πρέπει να συμβιβαστούμε σε αυτό», είπε η Γέλεν, καθώς ετοιμάζεται να δώσει μάχη για να περάσει η πρόταση του Τζο Μπάιντεν για ένα πακέτο μέτρων στήριξης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων.

Άλλωστε, και ως πρόεδρος της Federal Reserve –όπου επίσης έγραψε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που κάθισε σε αυτή την καρέκλα- ήταν γνωστό ότι έδωσε μεγάλη σημασία στον τρόπο με τον οποίο επηρέαζαν οι πολιτικές της κεντρικής τράπεζας τους εργαζόμενους και το κρίσιμο πρόβλημα των οικονομικών ανισοτήτων στις ΗΠΑ.

Πριν ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την επιλέξει για  να ηγηθεί της Fed, το 2014, η Γέλεν είχε ήδη μία δεκαετία στο ενεργητικό της ως μέλος του δ.σ. της ομοσπονδιακής τράπεζας. Όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ έσπασε την παράδοση, όταν επέλεξε να μην διορίσει τη Γέλεν για μία δεύτερη τετραετή θητεία.

Λέγεται, μάλιστα, ότι η Γέλεν έχασε τη θέση της για μερικά… εκατοστά. Η οικονομολόγος που συχνά περιγράφεται ως «η μικρή κυρία με το μεγάλο IQ», κατάφερε μεν να εντυπωσιάσει τον Τραμπ, όμως με ύψος 1,61μ., απλά δεν τον έπεισε ότι είναι αρκετά ψηλή για να κάνει τη δουλειά, όπως έχει αποκαλύψει η Washington Post.

«Είναι λίγο πάνω από το 1,5 μέτρο, αλλά ορκίζομαι στο Θεό, της πάνε τα σηκωμένα κολάρα και τα κοντά καρέ», λέει το χιπ χοπ μιούζικαλ που γράφτηκε για εκείνη, αφότου ο Τζο Μπάιντεν είπε: «Ίσως πρέπει να ζητήσουμε από τον Λιν Μάνουελ Μιράντα, που έγραψε το μιούζικαλ για τον πρώτο υπουργό Οικονομικών ‘Hamilton’, να γράψει ένα μιούζικαλ για την πρώτη γυναίκα υπουργό Οικονομικών». 

Το τραγούδι μιλά για τα σηκωμένα κολάρα των σακακιών που αποτελούν το σήμα κατατεθέν της Γέλεν (πολλοί από τους εργαζομένους στη Fed την αποχαιρέτησαν το 2018 σηκώνοντας τα κολάρα των σακακιών της σε ένα συμβολικό φόρο τιμής) και για το χαρακτηριστικό κούρεμά της, που αποπνέει τον αέρα μίας γυναίκας που έχει σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθεί από τα μαλλιά της.

«Χρειάζεται ένα νόμισμα με τρεις πλευρές που πάντα να δείχνει κορώνα, για να βγάζει την τριπλή κορώνα της όταν πηγαίνει για ύπνο», λέει το μιούζικαλ, αναφερόμενο στα τρία σημαντικά οικονομικά πόστα που έχει καταλάβει: Της υπουργού Οικονομικών της προέδρου της Fed και της επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων της κυβέρνησης επί προεδρίας Κλίντον.

Οι υποστηρικτές της μιλούν για εκείνη σαν να πρόκειται για κάποια ροκ σταρ, παρά για μία 74χρονη ακαδημαϊκό που χαράσσει την οικονομική πολιτική. Σύμβολο του φεμινισμού στους οικονομικούς κύκλους, η Γέλεν έδειξε από νωρίς ότι σκόπευε να ξεχωρίσει σε ό,τι κάνει. Ως μαθήτρια λυκείου στο Μπρούκλιν, ήταν η αριστούχος της χρονιάς της και αρχισυντάκτρια της σχολικής εφημερίδας, σε έναν διπλό ρόλο με τον οποίο αστειεύτηκε, όταν πήρε συνέντευξη από τον εαυτό της.

Όταν έκανε το διδακτορικό της στα οικονομικά στο Γέιλ, το 1971, ήταν η μοναδική γυναίκα. Και για χρόνια, ήταν γνωστή στους ακαδημαϊκούς κύκλους ως η σύζυγος του νομπελίστα οικονομολόγου Τζορτζ Άκερλοφ (ο γιος τους, Ρόμπερτ Άκερλοφ, είναι επίσης αναγνωρισμένος οικονομολόγος).

Όμως, η Γέλεν βγήκε από τη σκιά του όταν έγινε η βασική οικονομική σύμβουλος του προέδρου Μπιλ Κλίντον, πρόεδρος της Federal Reserve Bank του San Francisco, μέλος του δ.σ. της ομοσπονδιακής τράπεζας και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Fed στα 100 χρόνια της ιστορίας της. Πλέον, σπάει ένα ακόμα «γυάλινο ταβάνι»,  για να γίνει η πρώτη γυναίκα που παίρνει στα χέρια της το τιμόνι της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Κ. Σαμ.  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News