Business & Finance Κυριακή 19/05/2024, 19:04
BUSINESS & FINANCE

Blue Origin: Επιτυχής η εκτόξευση του New Shepard

Blue Origin: Επιτυχής η εκτόξευση του New Shepard

Η Blue Origin LLC του Jeff Bezos επανέλαβε την αποστολή τουριστών στο διάστημα την Κυριακή, σε μία αποστολή με έξι επιβάτες για μια σύντομη πτήση πάνω από 60 μίλια πάνω από τη Γη.

Μεταξύ των επιβατών ήταν και ο Ed Dwight, πρώην σμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος επιλέχθηκε ως ο πρώτος μαύρος υποψήφιος αστροναύτης το 1961, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να πετάξει στο διάστημα με τη NASA. «Αυτό ήταν υπέροχο», δήλωσε αφού βγήκε από την κάψουλα του πληρώματος μετά την προσγείωση.

Η πτήση καθυστέρησε κατά μία ώρα πριν απογειωθεί περίπου στις 09:35 τοπική ώρα ( 17:35 ώρα Ελλάδας) από το χώρο εκτόξευσης της εταιρείας στο Δυτικό Τέξας. Μετά την απογείωση, το όχημα έφτασε σε σημείο που για πολλά ιδρύματα θεωρείται ότι βρίσκεται πέρα από τα όρια του διαστήματος. Στη συνέχεια, ο πύραυλος και η κάψουλα επέστρεψαν στη Γη, με τον πύραυλο να προσγειώνεται όρθιος λίγα λεπτά μετά την απογείωση. Η κάψουλα προσγειώθηκε επίσης με επιτυχία, χρησιμοποιώντας τα δύο από τα τρία αλεξίπτωτά της, περίπου 15 λεπτά μετά την απογείωση.

 

 

Πρόκειται για την πρώτη τουριστική αποστολή της Blue Origin με το New Shepard από τον Αύγουστο του 2022. Η εταιρεία αναγκάστηκε να σταματήσει τις πτήσεις του πυραύλου μετά από βλάβη του κινητήρα ενός οχήματος New Shepard στη μέση της πτήσης κατά τη διάρκεια μιας μη επανδρωμένης αποστολής τον Σεπτέμβριο του 2022. Η Blue Origin πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του 2023 διερευνώντας την αποτυχία και κάνοντας σχεδιαστικές διορθώσεις, και η εταιρεία επέστρεψε επιτυχώς στις πτήσεις με άλλη μια μη επανδρωμένη αποστολή τον Δεκέμβριο.

Η Blue Origin έχει εκτοξεύσει μέχρι σήμερα επτά τουριστικές αποστολές με το New Shepard, με επιβάτες διάσημες προσωπικότητες όπως ο William Shatner, ο Michael Strahan και ο ίδιος ο Bezos. Συνολικά, το New Shepard έχει πετάξει 37 ανθρώπους πάνω από τα διεθνώς αναγνωρισμένα όρια του διαστήματος, ανέφερε η εταιρεία στην διαδικτυακή μετάδοση της εκτόξευσης. 

Η εταιρεία, η οποία θεωρείται μελλοντικός βασικός στρατηγικός αντίπαλος της SpaceX του Elon Musk, σχεδιάζει να κάνει το ντεμπούτο της με έναν πολύ μεγαλύτερο και ισχυρότερο πύραυλο New Glenn αργότερα φέτος, ικανό να εκτοξεύει φορτία σε τροχιά. Η Blue Origin στοχεύει επίσης να στείλει ανθρώπους στο φεγγάρι αργότερα αυτή τη δεκαετία για λογαριασμό της NASA. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Η Blue Origin του Bezos συνεχίζει το διαστημικό τουριστικό πρόγραμμά της

Ο Κάπτεν Κερκ επιστρέφει στο διάστημα στα 90 του

Ο Τζεφ Μπέζος θα πάει στο διάστημα για 11 λεπτά: Πόσο επικίνδυνο είναι;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News