Business & Finance Κυριακή 19/05/2024, 15:48
BUSINESS & FINANCE

Η Blue Origin του Bezos συνεχίζει το διαστημικό τουριστικό πρόγραμμά της

Η Blue Origin του Bezos συνεχίζει το διαστημικό τουριστικό πρόγραμμά της

Η Blue Origin LLC του Jeff Bezos πρόκειται να επαναλάβει την εκτόξευση τουριστικής αποστολής στο διάστημα την Κυριακή το πρωί -σχεδόν δύο χρόνια μετά την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου της εταιρείας με αποτέλεσμα το πάγωμα των επανδρωμένων αποστολών.

Ο πύραυλος New Shepard της Blue Origin είναι έτοιμος να πάει στο διάστημα και να φέρει ξανά πίσω στη γη έξι ιδιώτες επιβάτες, με την απογείωση να έχει οριστεί σήμερα από το χώρο εκτόξευσης της εταιρείας στο Δυτικό Τέξας. Στο πλήρωμα περιλαμβάνεται ο Ed Dwight, πρώην σμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος επιλέχθηκε ως ο πρώτος μαύρος υποψήφιος αστροναύτης το 1961, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να πετάξει στο διάστημα με τη NASA.

Αυτή η πτήση είναι η πρώτη τουριστική αποστολή της Blue Origin με το New Shepard από τον Αύγουστο του 2022. Η εταιρεία αναγκάστηκε να σταματήσει τις πτήσεις του πυραύλου μετά από βλάβη του κινητήρα ενός οχήματος New Shepard στη μέση της πτήσης κατά τη διάρκεια μιας αποστολής χωρίς πλήρωμα τον Σεπτέμβριο του 2022. Η Blue Origin πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του 2023 διερευνώντας τα αίτια της αποτυχίας και κάνοντας σχεδιαστικές διορθώσεις, και η εταιρεία επέστρεψε επιτυχώς στις πτήσεις με άλλη μια μη επανδρωμένη αποστολή τον Δεκέμβριο.

Η Blue Origin έχει εκτοξεύσει μέχρι σήμερα έξι τουριστικές αποστολές με το New Shepard, πετώντας διάσημες προσωπικότητες όπως ο William Shatner, ο Michael Strahan και ο ίδιος ο Bezos.  Συνολικά, το New Shepard έχει πετάξει 31 ανθρώπους πάνω από τα διεθνώς αναγνωρισμένα όρια του διαστήματος, δήλωσε η εταιρεία. 

Η εταιρεία, που θεωρείται μελλοντικός βασικός στρατηγικός αντίπαλος της SpaceX του Elon Musk, σχεδιάζει να κάνει το ντεμπούτο της με έναν πολύ μεγαλύτερο και ισχυρότερο πύραυλο New Glenn αργότερα φέτος, ικανό να εκτοξεύει φορτία σε τροχιά. Η Blue Origin στοχεύει επίσης να στείλει ανθρώπους στο φεγγάρι αργότερα αυτή τη δεκαετία για λογαριασμό της NASA. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Δύο δάσκαλοι θα πάνε στο διάστημα – Ποιος πληρώνει;

Ο Κάπτεν Κερκ επιστρέφει στο διάστημα στα 90 του

Ο Τζεφ Μπέζος θα πάει στο διάστημα για 11 λεπτά: Πόσο επικίνδυνο είναι;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News