Business & Finance Σάββατο 18/05/2024, 21:10
BUSINESS & FINANCE

Ιταλία: Κατάσχεση 134 αυτοκίνητων της Fiat

Ιταλία: Κατάσχεση 134 αυτοκίνητων της  Fiat

Η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας κατέσχεσε δεκάδες Fiat Topolinos στο πιο πρόσφατο επεισόδιο της διαμάχης μεταξύ της κυβέρνησης της Giorgia Meloni και της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Τα οχήματα δεσμεύτηκαν στο λιμάνι του Λιβόρνο για υποτιθέμενες παραβιάσεις του λεγόμενου νόμου “Made in Italy”, καθώς σύμφωνα με την αστυνομία κάποια εξαρτήματα που φέρονταν να έχουν κατασκευαστεί στην Ιταλία στην πραγματικότητα είχαν κατασκευαστεί στο Μαρόκο

Σημειώνεται ότι ήδη ο συγκεκριμένος νόμος ανάγκασε τη Stellantis να μετονομάσει το σπορ αυτοκίνητο Alfa Romeo Milano σε Junior. Εκπρόσωπος της Stellantis επιβεβαίωσε την κατάσχεση, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της La Repubblica.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Stellantis μετά από σχέδια για περικοπή θέσεων εργασίας στη χώρα και μεταφορά της παραγωγής σε χώρες με χαμηλότερο κόστος. Τον περασμένο μήνα, χιλιάδες Ιταλοί ενώθηκαν με απεργούς εργαζόμενους κοντά στη βάση της αυτοκινητοβιομηχανίας στη βόρεια πόλη του Τορίνο εν αναμονή ενός νέου γύρου απολύσεων. 

Η Stellantis λέει ότι θα αφαιρέσει ένα μικρό αυτοκόλλητο με την ιταλική σημαία στα αυτοκίνητα, το οποίο πρόσθεσε επειδή το πρόγραμμα Topolino αναπτύχθηκε στο Τορίνο. Η αυτοκινητοβιομηχανία αρνείται κάθε παράβαση και δήλωσε ότι πάντα επικοινωνούσε με διαφάνεια σχετικά με τη χώρα στην οποία κατασκευάζεται το Topolino.  

Το αρχικό τετράτροχο Topolino -στα ιταλικά σημαίνει «Μικρό Ποντίκι»- ήταν ένα από τα πρώτα οχήματα μαζικής παραγωγής που κατασκευάστηκαν στην Ιταλία τη δεκαετία του 1930. Η ανανεωμένη έκδοση αναμένεται να κοστίζει από 9.890 ευρώ. 

Η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα αρχίσει να πωλεί αυτοκίνητα που κατασκευάζονται από τον κινεζικό συνεργάτη Leapmotor στην Ευρώπη, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας επέκτασης, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία αγωνίζεται να μειώσει το κόστος των ηλεκτρικών οχημάτων. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News