Σε δύο χρόνια οι servicers ρύθμισαν κόκκινα δάνεια 15,2 δισ.
Κόκκινα δάνεια ύψους 15,2 δισ. ευρώ έχουν ρυθμίσει από το 2022 οι εταιρείες διαχείρισης (servicers), ενώ το σύνολο των οφειλών που διαχειρίζονται ανέρχεται σε 90 δισ. ευρώ. Πρόκειται για οφειλές 2.271.548 δανειοληπτών, εκ των οποίων το 80% είναι δάνεια που έχουν πουληθεί σε funds, ενώ το υπόλοιπο αφορά δάνεια που ανήκουν ακόμη στις τράπεζες.
Ηδη κατά το α΄ τρίμηνο του 2024 οι συνολικές ρυθμίσεις δανείων έφτασαν το 1,2 δισ. ευρώ και από αυτές οι διμερείς ρυθμίσεις και οι ρυθμίσεις μέσω του νόμου 3869 (νόμος Κατσέλη) έφτασαν το 1,1 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο των 100 εκατ. ευρώ ρυθμίστηκε μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Ετσι, οι πρωτοβουλίες για απευθείας ρυθμίσεις αποτελούν σχεδόν μονόδρομο από τους οφειλέτες, οι οποίοι από την 1η Απριλίου έχουν τη δυνατότητα για την πλήρη ενημέρωση των οφειλών τους μέσω της πλατφόρμας που έχουν δημιουργήσει οι εταιρείες διαχείρισης. Η πλατφόρμα παρέχει πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν:
1. Τα ποσά που οφείλει ο δανειολήπτης, με αναλυτική καταγραφή αυτών που οφείλονται ως κεφάλαιο, τόκοι, προμήθειες, τυχόν άλλες χρεώσεις, καθώς και το ισχύον επιτόκιο.
2. Την περιοδικότητα των δόσεων, το ύψος τους, την ημερομηνία πληρωμής κάθε δόσης, το τρέχον υπόλοιπο, καθώς και τον λογαριασμό εξυπηρέτησης της οφειλής.
Σε ανακοίνωσή της η Ενωση των Εταιρειών Διαχείρισης από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ), που αποτελεί τον επίσημο φορέα των servicers, καλεί «ακόμη και όσους δανειολήπτες έχουν εικόνα των δανειακών εκκρεμοτήτων τους, να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ώστε να αποκαταστήσουν την επαφή με την εταιρεία που διαχειρίζεται τις αντίστοιχες οφειλές και να συνεργαστούν για τη ρύθμισή τους, που αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο όλων των εμπλεκομένων στη διαδικασία».
Οι συνεργάσιμοι οφειλέτες, σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΕΕΔΑΔΠ, «έχουν πλέον τη δυνατότητα να εκτιμήσουν πλήρως τα δεδομένα που τους αφορούν συνολικά και να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα για τη διευθέτηση των οφειλών τους, είτε απευθυνόμενοι στις αντίστοιχες ΕΔΑΔΠ για διμερή ρύθμιση, είτε αξιοποιώντας τα διαθέσιμα εναλλακτικά κανάλια. Υπενθυμίζεται, σημειώνει η ΕΔΑΔΠ, ότι «το κύριο και πλέον αποτελεσματικό μέχρι σήμερα εργαλείο για τη διευθέτηση οφειλών είναι οι διμερείς ρυθμίσεις σε εξατομικευμένη βάση, λαμβάνοντας υπόψη το εισόδημα και τις αντικειμενικές προσωπικές, οικογενειακές και κοινωνικές συνθήκες για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, αλλά και την αξία των περιουσιακών στοιχείων όλων των ενεχομένων. Επιπροσθέτως λειτουργούν:
• Η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού μέσω της οποίας ρυθμίζεται το σύνολο των οφειλών, είτε προς ιδιώτες είτε προς το Δημόσιο και τους φορείς του. Ειδικά για την κατηγορία των ευάλωτων νοικοκυριών, οι ΕΔΑΔΠ αποδέχονται τη ρύθμιση που προκύπτει από τον αλγόριθμο του μηχανισμού, χωρίς άλλη παρέμβαση.
• Το ενδιάμεσο πρόγραμμα κρατικής στήριξης πρώτης κατοικίας, μέσω του οποίου τα ευάλωτα νοικοκυριά μπορούν να εξασφαλίσουν την παραμονή στο ακίνητο που καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4916/2022 και παράλληλα να λάβουν και κρατική επιδότηση για σημαντικό μέρος του ενοικίου για το ίδιο διάστημα.
Τα στοιχεία που δημοσίευσε πριν από λίγες μέρες η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους επιβεβαιώνουν ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός αποτελεί βασικό εργαλείο ρυθμίσεων κυρίως για οφειλές προς το Δημόσιο, μέσω του οποίου τα χρέη μπορούν να εξοφληθούν έως 120 δόσεις. Οι ρυθμίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ανέρχονται σε 16.704, που αντιστοιχούν σε 5,9 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των οφειλών αφορά χρέη προς το Δημόσιο (3,8 δισ. ευρώ), ενώ στα 2,1 δισ. ευρώ ανέρχονται τα χρέη που ρυθμίστηκαν προς τους χρηματοπιστωτικούς φορείς, δηλαδή τράπεζες και funds. Το μέσο «κούρεμα» για οφειλές προς το Δημόσιο διαμορφώθηκε στο 16,7% και στο 28% για οφειλές προς χρηματοπιστωτικούς φορείς, αλλά μία στις δύο περίπου περιπτώσεις έλαβε «κούρεμα» άνω του 30%. Το συνολικό ποσό διαγραφής ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ.
Συνολικά 65.790 αιτήσεις, που αντιστοιχούν σε οφειλές 32,1 δισ. ευρώ έχουν υποβληθεί είτε οριστικά είτε βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας και ολοκληρωμένες εξ αυτών είναι περίπου οι μισές, δηλαδή 32.170, ύψους 12,2 δισ. ευρώ, με τις μισές από αυτές να θεωρούνται επιτυχείς – δηλαδή να έχουν καταλήξει σε κάποιου είδους συμφωνία. Αλλες 9.630 αιτήσεις με οφειλές 5,1 δισ. ευρώ έχουν υποβληθεί οριστικά, αλλά βρίσκονται ακόμη σε στάδιο διαπραγμάτευσης, ενώ 23.990 αιτήσεις με οφειλές 14,9 δισ. ευρώ είναι στο στάδιο της αρχικής υποβολής.
Διαβάστε επίσης:
Servicers: Ρύθμισαν δάνεια 1,2 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο
Σε εφαρμογή οι πλατφόρμες ενημέρωσης δανειοληπτών από τους servicers
Στο «ψυγείο» των servicers δάνεια 6,5 δισ. που έχουν εξυγιανθεί
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News