Business & Finance Παρασκευή 17/05/2024, 22:15
BUSINESS & FINANCE

Sabadell: Ο επενδυτής της Μαρτίνεθ εγκρίνει την εξαγορά της από την BBVA

Sabadell: Ο επενδυτής της Μαρτίνεθ εγκρίνει την εξαγορά της από την BBVA

Ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής της Banco de Sabadell υποστηρίζει την πρόταση επιθετικής εξαγοράς που έκανε η ανταγωνιστική Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), δίνοντας ώθηση σε μια προσφορά που θα μπορούσε να μεταμορφώσει την ισπανική τραπεζική αγορά. 

Ο Μεξικανός δισεκατομμυριούχος Ντέιβιντ Μαρτίνεθ θεωρεί την προσφορά ελκυστική, σύμφωνα με πηγές. Ο Mαρτίνεθ είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Sabadell και κατέχει περίπου το 3,5% των μετοχών της εταιρείας.

Η υποστήριξη από τον Μαρτίνεθ καταδεικνύει ότι η προσφορά είναι ελκυστική για τους μετόχους της Sabadell, παρόλο που η ηγεσία της τράπεζας έχει απορρίψει την προσφορά της BBVA ως πολύ χαμηλή. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας παρέκαμψε τη διοίκηση της Sabadell την περασμένη εβδομάδα για να προσφέρει μία νέα μετοχή BBVA για κάθε 4,83 μετοχές του μικρότερου ανταγωνιστή της υποβάλοντας την προσφορά εξαγοράς απευθείας στους επενδυτές.

Η ΕΚΤ υποστηρίζει επίσης μια συγχώνευση, ανέφερε το Bloomberg και η θετική στάση της θα μπορούσε να επιταχύνει τις απαραίτητες εγκρίσεις εάν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μια εξαγορά.

Ωστόσο, η BBVA αντιμετωπίζει κι άλλες δυσκολίες. Εκτός από τη διοίκηση της Sabadell, η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε επίσης ότι είναι αντίθετη με το υπουργείο Οικονομικών να έχει τον τελευταίο λόγο για τη συμφωνία.

Μια συγχώνευση των δύο τραπεζών θα δημιουργούσε έναν νέο ισπανικό τραπεζικό γίγαντα με ισολογισμό άνω του 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία. Η συνολική κεφαλαιοποίησή του θα ήταν περίπου 70 δισεκατομμύρια ευρώ, ή περίπου ίση με την αποτίμηση του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου της Ισπανίας, της Banco Santander.

Ο Μαρτίνεθ κατέχει ελαφρώς λιγότερο μερίδιο στη Sabadell σε σχέση με την BlackRock, σύμφωνα με στοιχεία της ισπανικής ρυθμιστικής αρχής κινητών αξιών.

Η Fintech Advisory, η επενδυτική εταιρεία του Μαρτίνεθ, αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως και η BBVA και η Sabadell.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

BBVA: Γιατί η επιθετική προσφορά της για την Sabadell είναι δύσκολο να ευοδωθεί

Ισπανία: Πρόταση επιθετικής εξαγοράς της Sabadell από την BBVA

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News