Business & Finance Παρασκευή 17/05/2024, 19:49
BUSINESS & FINANCE

Ρωσία: Δέσμευση στοιχείων της UniCredit στο πλαίσιο αγωγής της Gazprom Venture

Ρωσία: Δέσμευση στοιχείων της UniCredit στο πλαίσιο αγωγής της Gazprom Venture

Τα τοπικά περιουσιακά στοιχεία της ιταλικής UniCredit SpA δέσμευσε ένα ρωσικό δικαστήριο στο πλαίσιο αγωγής ύψους 462,7 εκατ. ευρώ (503 εκατ. δολάρια) που κατέθεσε μια επιχείρηση της Gazprom PJSC.

Το Διαιτητικό Δικαστήριο της περιοχής της Αγίας Πετρούπολης και του Λένινγκραντ δέσμευσε περιουσιακά στοιχεία της UniCredit Bank AG με έδρα το Μόναχο και της UniCredit Bank AO με έδρα τη Μόσχα στο πλαίσιο της αγωγής από την RusKhimAlians, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα με ημερομηνία 16 Μαΐου. Μερίδια σε δύο άλλες συνδεδεμένες εταιρείες με έδρα τη Ρωσία δεσμεύτηκαν, μαζί με ακίνητα και μετρητά σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η κοινή επιχείρηση μεταξύ του κρατικού γίγαντα φυσικού αερίου της Ρωσίας και του μικρότερου παραγωγού Rusgazdobycha ξεκίνησε νομικές διεκδικήσεις άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων κατά ευρωπαϊκών τραπεζών που υποστήριξαν ένα βασικό έργο φυσικού αερίου που έχει εμπλακεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. 

Η UniCredit με έδρα το Μιλάνο, η οποία δραστηριοποιείται στη Ρωσία μέσω θυγατρικής με περίπου 3.100 υπαλλήλους και περισσότερα από 50 υποκαταστήματα, αναφέρει ότι έχει βάλει στην άκρη περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των αθετήσεων πληρωμών στη Ρωσία από το 2022 και έχει μειώσει το χαρτοφυλάκιο δανείων της κατά δύο τρίτα. Ο διευθύνων σύμβουλος Andrea Orcel δήλωσε τον Μάιο ότι η Unicredit θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί στη χώρα και ότι συμμορφώνεται με τις κυρώσεις, αλλά ότι μια οριστική έξοδος θα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί.

Οι ακροαματικές διαδικασίες για την αγωγή της Gazprom κατά της UniCredit έχουν ανασταλεί επειδή τα μέρη έχουν άλλη δίκη στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το ρωσικό δικαστήριο.

Εκπρόσωπος της UniCredit αρνήθηκε να σχολιάσει. Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών και το γραφείο του πρωθυπουργού δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό. Ο υπουργός Εξωτερικών Antonio Tajani είχε καταδικάσει τον περασμένο μήνα την κατάσχεση από τη Μόσχα των περιουσιακών στοιχείων με έδρα τη Ρωσία που ανήκουν σε μια άλλη ιταλική εταιρεία, την εταιρεία κατασκευής συστημάτων θέρμανσης Ariston Thermo Group.

Moneyreview με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Gazprom: Καταγράφει την πρώτη ετήσια ζημία σε 20 χρόνια

Alpha Bank-UniCredit: Παράθυρο επέκτασης και εξαγορών στη Ρουμανία

UniCredit: Αμφιβολίες για τη συνέχιση του ράλι – Πότε βλέπει διόρθωση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News