Business & Finance Παρασκευή 17/05/2024, 12:04
BUSINESS & FINANCE

DZ Bank: Εύθραυστη ανάκαμψη στην Ευρώπη – Ανάπτυξη 1,5% φέτος στην Ελλάδα

DZ Bank: Εύθραυστη ανάκαμψη στην Ευρώπη – Ανάπτυξη 1,5% φέτος στην Ελλάδα

Ανάπτυξη 1,5% φέτος και επιτάχυνση στο 2,1% το 2025 προβλέπει η DZ Bank για την ελληνική οικονομία. Πρόκειται για ρυθμούς σημαντικά καλύτερους σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, όπου ο γερμανικός επενδυτικός οίκος περιμένει ανάπτυξη 0,8% φέτος και 1,5% το 2025.

Όπως σημειώνει η DZ Bank, η ευρωπαϊκή οικονομία προσπαθεί να βγει από τη φάση χαμηλής ανάπτυξης που πέρασε, αλλά η ανάκαμψη είναι ακόμα σε ασταθείς βάσεις.

Εμφανίζοντας θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,3% το πρώτο τρίμηνο (σε τριμηνιαία βάση), η Ευρωζώνη απέφυγε να κινηθεί όπως τα δύο προηγούμενα τρίμηνα, όταν κατέγραψε ελαφρά μείωση της οικονομικής δραστηριότητας.

DZ Bank: Εύθραυστη ανάκαμψη στην Ευρώπη – Ανάπτυξη 1,5% φέτος στην Ελλάδα-1

Οι μεγαλύτερες χώρες συνέβαλαν θετικά στο ΑΕΠ του τριμήνου, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να παρουσιάζουν ανάπτυξη 0,2%, ενώ +0,3% κατέγραψε η Ιταλία και +0,7% η Ισπανία. Θετικούς ρυθμούς εμφάνισαν και οι μικρότερες χώρες (1,1% η Ιρλανδία, 0,7% η Πορτογαλία, 0,3% το Βέλγιο και 0,2% η Αυστρία).

Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο τρίμηνο ήταν πιο θετικό από ό,τι περίμεναν πολλοί στις αρχές του έτους, σημειώνει η DZ Bank. Όμως, οι διαφορές στις επιδόσεις μεταξύ των χωρών – μελών δείχνουν ότι η εύθραυστη ανάκαμψη κινείται ακόμα σε ασταθές έδαφος.

DZ Bank: Εύθραυστη ανάκαμψη στην Ευρώπη – Ανάπτυξη 1,5% φέτος στην Ελλάδα-2

Παρόλα αυτά, ο οίκος εκφράζει την αισιοδοξία ότι η οικονομική πτώση της Ευρωζώνης ενδεχομένως να έχει πιάσει πάτο, όπως δείχνουν οι δείκτες PMI.

Οι τάσεις του πληθωρισμού είναι σημαντικές για τις περαιτέρω επιδόσεις της οικονομίας, και ειδικά για την ιδιωτική κατανάλωση. Καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητος τον Απρίλιο στο 2,4%, η DZ Bank σημειώνει ότι η πτωτική τάση των τελευταίων μηνών έχει σταματήσει για την ώρα.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί σταθεροποιητικά τους επόμενους μήνες, ενώ οι επίμονες μισθολογικές πιέσεις εκτιμάται ότι θα δώσουν συνέχεια στις ισχυρές ανατιμήσεις στον τομέα των υπηρεσιών.

Μάλιστα, η DZ Bank εκτιμά ότι η πτώση στις τιμές της ενέργειας θα λάβει τέλος, ενώ αντίθετα, οι ανατιμήσεις στα βιομηχανικά αγαθά θα περιοριστούν ελαφρά.

Επομένως, ο οίκος εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 2,5% φέτος, με την ΕΚΤ να ανοίγει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο. 

Διαβάστε επίσης: 

Bank of America: Όλοι ποντάρουν στην Ευρώπη

Στροφή της UBS: Προτιμά την Ευρώπη έναντι της Wall Street

JP Morgan: Υψηλότερη η ανάπτυξη, μικρότερα τα περιθώρια των κεντρικών τραπεζών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News