Business & Finance Πέμπτη 16/05/2024, 22:35
BUSINESS & FINANCE

Ντάλιο: Προειδοποιεί για τις επιπτώσεις από το «βουνό» χρέους των ΗΠΑ

Ντάλιο: Προειδοποιεί για τις επιπτώσεις από το «βουνό» χρέους των ΗΠΑ

Ο Ρέι Ντάλιο, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του κολοσσού του αντισταθμιστικού ταμείου, Bridgewater Associates, προειδοποίησε ότι τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους της αμερικανικής κυβέρνησης θα μπορούσαν να πλήξουν τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, υποστηρίζοντας ότι οι επενδυτές θα πρέπει να μεταφέρουν μέρος των χρημάτων τους σε ξένες αγορές.

Ο Ντάλιο αναφέρθηκε στις εκτεταμένες ανησυχίες του για τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του χρέους τους, του κινδύνου αυτού που αποκαλεί «εμφύλιο» και την πιθανότητα εμπλοκής της χώρας σε μια άλλη διεθνή σύγκρουση, κάτι που, όπως προειδοποίησε, ότι θα μπορούσε να αποτρέψει τους ξένους επενδυτές από την αγορά αμερικανικών ομολόγων.

«Ανησυχώ για τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου λόγω των υψηλών επιπέδων χρέους, στα οποία προστίθενται τα υψηλά επιτόκια», είπε.

«Ανησυχώ επίσης για τη μείωση της ζήτησης και την κάλυψη της προσφοράς, ιδιαίτερα από διεθνείς αγοραστές που ανησυχούν για την εικόνα του χρέους των ΗΠΑ και τις πιθανές κυρώσεις».

Εάν οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε περισσότερες χώρες –αφού το πράξουν εναντίον της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία– τότε αυτό θα μπορούσε να μειώσει τη διεθνή ζήτηση για ομόλογα, πρόσθεσε.

Οι προειδοποιήσεις του Ντάλιο λαμβάνουν χώρα εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ αναλυτών σχετικά με το βουνό χρέους των ΗΠΑ. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προβλέπει ότι το χρέος των ΗΠΑ προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί πάνω από το υψηλό του 106% του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι το τέλος της δεκαετίας και θα συνεχίσει να αυξάνεται, ενώ ο διευθυντής του γραφίου έχει προειδοποιήσει για ένα σοκ της αγοράς τύπου Λιζ Τρας, εάν Το ομοσπονδιακό έλλειμμα δεν ληφθεί υπόψη. 

Νωρίτερα φέτος, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε «μη βιώσιμο δημοσιονομικό μονοπάτι» όσον αφορά το χρέος τους.

Εν τω μεταξύ, το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί φέτος, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να εκτινάσσονται από 3,88% σε 4,35%, καθώς οι επενδυτές περιορίζουν δραστικά τις προσδοκίες τους για μειώσεις επιτοκίων.

Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι τέτοιες ανησυχίες είναι υπερβολικές. Υποστηρίζουν ότι η αύξηση του νέου χρέους του αμερικανικού δημοσίου που εκδίδεται φέτος έχει απορροφηθεί σε μεγάλο βαθμό από ιδιώτες επενδυτές, με τα μεγαλύτερα μεγέθη δημοπρασιών να έχουν μικρή επίδραση στις αποδόσεις.

Λόγω του αμερικανικού χρέους και των πιθανών επιπτώσεων, ο Ντάλιο είπε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να κοιτάξουν να μεταφέρουν μέρος των χρημάτων τους εκτός της χώρας.

Αν και «τα καλύτερα μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών εξακολουθούν να είναι τα καλύτερα μέρη του κόσμου για τον καπιταλισμό και την καινοτομία», οι κίνδυνοι για την χώρα αυξάνονται ολοένα και περισσότερο και καθιστούν αναγκαία τη γεωγραφική διαφοροποίηση, ανέφερε. 

Στο πλαίσιο αυτό, επικαλέστηκε χώρες όπως η Ινδία, η Σιγκαπούρη, η Ινδονησία, η Μαλαισία, το Βιετνάμ και ορισμένες του Κόλπου ως δυνητικά ελκυστικούς προορισμούς για επενδύσεις. Είπε ότι ο χρυσός είναι επίσης μία κατηγορία ενεργητικού που μπορεί να προσφέρει διαφοροποίηση. 

Μεταξύ των κινδύνων που εντόπισε η έρευνά του είναι αυτό που Ντάλιο χαρακτήρισε ως μία αυξανόμενη πιθανότητα ενός «εμφύλιου πολέμου» των ΗΠΑ – πιθανότητα στην οποία δίδει ένα ποσοστό μεταξύ 35% και 40%. 

«Είμαστε τώρα στο χείλος του γκρεμού. Αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη αν θα περάσουμε σε πολύ πιο ταραχώδεις εποχές», κατέληξε.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News