Business & Finance Πέμπτη 16/05/2024, 12:13
BUSINESS & FINANCE

ΕΚΤ: Γεωπολιτικές εντάσεις και εκλογές απειλούν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα

ΕΚΤ: Γεωπολιτικές εντάσεις και εκλογές απειλούν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα

Οι γεωπολιτικές εντάσεις και η πλούσια εκλογική ατζέντα της χρονιάς ενισχύουν το ρίσκο αναταραχής στις αγορές από πιθανές αρνητικές εκπλήξεις και θέτουν σε κίνδυνο τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μέχρι στιγμής, οι αγορές εμφανίζονται χαλαρές απέναντι σε αυτές τις απειλές, κάτι που σημαίνει ότι είναι ευάλωτες σε μια απότομη στροφή του κλίματος, στην περίπτωση ενός σοκ, σημειώνει η ΕΚΤ στο νέο της Financial Stability Review.

Και την ίδια στιγμή, προειδοποιεί ότι οι ευρωεκλογές και οι εθνικές εκλογές αυξάνουν την αβεβαιότητα γύρω από τα δημόσια οικονομικά.

«Τα περιθώρια για δυσμενείς οικονομικές και χρηματοοικονομικές εκπλήξεις είναι αυξημένα και οι προοπτικές για την χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης παραμένουν αντίστοιχα εύθραυστες», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos. «Το κλίμα μπορεί να αλλάξει γρήγορα, με δεδομένο –μεταξύ άλλων- το γεωπολιτικό περιβάλλον και τις υψηλές προσδοκίες που έχουν αποτυπωθεί στις αγορές, οι οποίες δημιουργούν τη δυνατότητα μεγάλων αντιδράσεων σε τυχόν απογοητευτικά νέα».

ΕΚΤ: Γεωπολιτικές εντάσεις και εκλογές απειλούν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα-1

Οι κίνδυνοι σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αυξηθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ η πιο πρόσφατη εστία ανησυχίας εντοπίζεται στη Μέση Ανατολή. Οι εκλογικές αναμετρήσεις –μεταξύ των οποίων οι ευρωεκλογές του επόμενου μήνα και η αναμέτρηση Τραμπ και Μπάιντεν για τον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο- ενισχύουν την αβεβαιότητα.

Βέβαια, το οικονομικό περιβάλλον εμφανίζεται βελτιωμένο, με την ευρωπαϊκή οικονομία να οδεύει προς τη λεγόμενη ομαλή προσγείωση, αφού καταφέρνει να μειώσει τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 2% χωρίς να προκαλέσει μια βαθιά ύφεση ή μια εκτίναξη της ανεργίας.

ΕΚΤ: Γεωπολιτικές εντάσεις και εκλογές απειλούν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα-2

Αυτό σημαίνει ότι οι κίνδυνοι για την χρηματοοικονομική σταθερότητα έχουν περιοριστεί σε σχέση με πριν από έξι μήνες, σύμφωνα με την ΕΚΤ. Ωστόσο, όπως τονίζει η κεντρική τράπεζα, τα ερωτήματα γύρω από τις πολιτικές που θα ακολουθήσουν οι κυβερνήσεις και τις οικονομικές συνθήκες παραμένουν υψηλά.

Τα δημόσια οικονομικά αποτελούν μια από τις βασικές ανησυχίες, καθώς τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στο πλαίσιο των εαρινών εκτιμήσεων της Κομισιόν δείχνουν ότι η σημαντική διεύρυνση των ελλειμμάτων λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης δεν έχει διορθωθεί τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν.

ΕΚΤ: Γεωπολιτικές εντάσεις και εκλογές απειλούν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα-3

Οι κυβερνήσεις μπορεί να απολαμβάνουν τώρα αρκετά ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές, όμως τα υψηλά χρέη τις καθιστούν ευάλωτες σε πιθανά εξωτερικά σοκ, εάν επιχειρήσουν να αυξήσουν τον δανεισμό τους, τονίζει η ΕΚΤ. Τα δομικά προβλήματα της Ευρωζώνης, όπως η αδύναμη παραγωγικότητα και η χαμηλή δυνητική ανάπτυξη, επιτείνουν τους κινδύνους αυτούς.

Την ίδια στιγμή, οι σφικτές συνθήκες χρηματοδότησης δοκιμάζουν τις αντοχές νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που μέχρι στιγμής έχουν δείξει ανθεκτικότητα απέναντι στην αύξηση των επιτοκίων.

ΕΚΤ: Γεωπολιτικές εντάσεις και εκλογές απειλούν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα-4

«Αυτό δεν πρέπει να οδηγεί στον εφησυχασμό, καθώς τα τρωτά σημεία παραμένουν», τόνισε ο Guindos. Η ΕΚΤ ανησυχεί ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά χαμηλών εισοδημάτων και τις επιχειρήσεις χαμηλότερη πιστοληπτικής ικανότητας, σημειώνει το Bloomberg.

Οι προκλήσεις αυτές επιδεινώνονται από την αναταραχή στον κλάδο του real estate, αν και η ΕΚΤ δεν βλέπει μία ανεξέλεγκτη κατάσταση στον τομέα αυτό.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Reuters: Γιατί τα επιτόκια θα μείνουν για πάντα υψηλά

ΕΚΤ: «Κλειδώνει» η μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο

ΕΚΤ: Γιατί δεν πρέπει να φοβάται εάν αποκλίνει από την Fed

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News