Business & Finance Τετάρτη 15/05/2024, 22:45
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Δύο αδέρφια κατηγορούνται για την κλοπή Ethereum 25 εκατ. δολ. μέσα σε 12 δευτερόλεπτα

ΗΠΑ: Δύο αδέρφια κατηγορούνται για την κλοπή Ethereum 25 εκατ. δολ. μέσα σε 12 δευτερόλεπτα

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απήγγειλε κατηγορίες σε δύο αδέρφια τα οποία φέρονται να κατάφεραν μέσα σε περίπου 12 δευτερόλεπτα να χειραγωγήσουν την πλατφόρμα blockchain Ethereum για να κλέψουν κρυπτονομίσματα αξίας 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Anton Peraire-Bueno, 24 ετών, και ο James Peraire-Bueno, 28 ετών, συνελήφθησαν την Τρίτη με την κατηγορία της ηλεκτρονικής απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Οι κατηγορίες έρχονται την ώρα που οι επενδυτές αναμένουν την απόφαση της SEC σχετικά με ένα ETF Ethereum.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έκανε λόγο για μια «πρώτη στο είδος της» απάτη, περιγράφοντας λεπτομερώς το σχέδιο διάρκειας δευτερολέπτων, όπου τα αδέρφια φέρονται να χειραγώγησαν την Ethereum για να ανακατευθύνουν εκκρεμείς συναλλαγές και να κλέψουν 25 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα.

«Όπως όλα δείχνουν, το σχέδιο των κατηγορουμένων θέτει υπό αμφισβήτηση την ίδια την ακεραιότητα του blockchain», δήλωσε σε ο εισαγγελέας της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, Damian Williams.

Ο Anton Peraire-Bueno, 24 ετών, και ο James Peraire-Bueno, 28 ετών, συνελήφθησαν την Τρίτη με τις εξής κατηγορίες: συνωμοσία για τη διάπραξη απάτης μέσω τηλεφώνου, απάτη μέσω τηλεφώνου και ξέπλυμα χρήματος.

Οι αδελφοί Peraire-Bueno σπούδασαν μαθηματικά και επιστήμη υπολογιστών «σε ένα από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια της χώρας», σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι η εκπαίδευση θα τους βοηθούσε να πραγματοποιήσουν την καταγγελόμμενη απάτη.

Σε περίπτωση καταδίκης, τα αδέρφια αντιμετωπίζουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών για καθεμία από τις τρεις κατηγορίες.

Οι κατηγορίες έρχονται πριν από την πολυαναμενόμενη απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με την έγκριση ενός διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου Ethereum, το οποίο θα επιτρέψει στους επενδυτές να έχουν πρόσβαση στο token ether χωρίς να χρειάζεται να κατέχουν άμεσα το κρυπτονόμισμα. Η προθεσμία για την SEC να ολοκληρώσει την εξέτασή της πριν από την έκδοση απόφασης λήγει αργότερα αυτόν τον μήνα.

Οι εκδότες των ETFs Bitcoin έχουν ήδη αρνηθεί τις πιθανότητες να εγκριθεί από τη SEC και η ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την υποτιθέμενη απάτη θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω σκεπτικισμό καθώς η SEC ολοκληρώνει την επανεξέταση του ETF Ethereum.

Ο πρόεδρος της SEC, Gary Gensler έχει εκφράσει προηγουμένως την ανησυχία του για την έλλειψη ρύθμισης στις αγορές κρυπτονομισμάτων, η οποία θα μπορούσε να καταστήσει επικίνδυνη την εισαγωγή για τους επενδυτές.

«Για μένα, το θεμελιώδες ερώτημα είναι, πώς διασφαλίζουμε ότι ο Αμερικανός επενδυτής προστατεύεται; Και αυτή τη στιγμή, δεν λαμβάνουν τις απαιτούμενες ή αναγκαίες δεσμεύσεις», δήλωσε ο Gensler σε συνέντευξή του στο CNBC νωρίτερα αυτό το μήνα. «Και οι μεσάζοντες στο κέντρο αυτής της μάλλον συγκεντρωτικής αγοράς γενικά συγκρούονται και κάνουν πράγματα που δεν θα επιτρέπαμε ποτέ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να κάνει».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News