Capital Economics: Δείχνει η δεύτερη μανία με τις meme stocks σκάσιμο της φούσκας;
Είναι η αναζωπύρωση της μανίας με τα meme stocks μια ένδειξη ότι η φούσκα στις αγορές, που μεγεθύνθηκε λόγω του ενθουσιασμού με την τεχνητή νοημοσύνη, ετοιμάζεται να σκάσει; Η Capital Economics εξετάζει τις ενδείξεις και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι κάποια σημάδια που τυπικά εμφανίζονται στα τελευταία στάδια της φούσκας, όπως ο υπερβολικός δανεισμός, αυτή τη στιγμή λείπουν από τις αγορές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επενδυτικού οίκου, η σημερινή φούσκα απέχει ακόμα πολύ από το να σκάσει.
Η Capital Economics είχε εξετάσει τα βασικά χαρακτηριστικά μιας φούσκας πριν από τρία χρόνια, εν μέσω του λεγόμενου meme-stock mania, όταν οι day traders της πανδημίας έριχναν χρήματα από τα επιδόματα στο χρηματιστήριο, ποντάροντας σε μετοχές με μεγάλες short θέσεις και ανεβάζοντας τις τιμές τους μέσω posts στα social media, προκειμένου να προκαλέσουν short squeeze.
Τότε, οι αναλυτές του οίκου είχαν επισημάνει ότι κατά κανόνα, μια φούσκα συνοδεύεται από υψηλό και αυξανόμενο δανεισμό (αυτό ήταν ένα χαρακτηριστικό πριν από το Κραχ του 1929, το σκάσιμο της φούσκας του dot com και την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση).
Πριν από τρία χρόνια, οι ενδείξεις δεν μαρτυρούσαν μια φούσκα έτοιμη να σκάσει και σύμφωνα με την Capital Economics, αυτό δεν συμβαίνει ούτε και τώρα.
Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν καθησυχαστικές τις τελευταίες τάσεις στον δανεισμό margin, καθώς αυτός δεν έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια όσο έχει ανέβει το χρηματιστήριο. Συνεπώς, σε σχέση με την κεφαλαιοποίηση της Wall Street εμφανίζεται μειωμένος.
Η φούσκα που φαίνεται να μεγεθύνεται εν μέσω του ενθουσιασμού για την τεχνητή νοημοσύνη δεν τροφοδοτείται από τον δανεισμό, καταλήγει η Capital Economics.
Η υπερβολική ανάληψη ρίσκο στις τράπεζες μπορεί να είναι ένα ακόμα σημάδι μιας φούσκας που μπαίνει στα τελικά της στάδια, όμως οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο δανεισμός στις αμερικανικές τράπεζες μειώθηκε μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας έχουν παραμείνει υψηλότεροι από τα επίπεδα του 2008, βοηθώντας να περιοριστεί η μίνι-κρίση που ξέσπασε πέρυσι στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ.
Αντίστοιχα, ο δανεισμός εκτός χρηματοοικονομικού συστήματος φαίνεται επίσης να προκαλεί λιγότερες ανησυχίες σε σχέση με τις προηγούμενες φούσκες. Για παράδειγμα, τα αμερικανικά νοικοκυριά έγιναν καθαροί πιστωτές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λόγω της μεγάλης μείωσης των δαπανών και της δημοσιονομικής στήριξης.
Σύμφωνα με την Capital Economics, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αγορές εντοπίζεται στο αυξανόμενο αποτύπωμα των «παθητικών» επενδύσεων. Όπως εξηγούν οι αναλυτές, η διαρκής αύξηση του μεριδίου αγοράς των funds που επενδύουν σε παθητικά προϊόντα είναι τώρα πολύ υψηλότερη από ό,τι στις προηγούμενες φούσκες και σύμφωνα με την άποψή τους, παίζει κάποιο ρόλο στην άνοδο των χρηματιστηρίων.
Διαβάστε επίσης:
Νέο πάρτι στις meme stocks – Επιστρέφει η μανία της πανδημίας;
BofA: Οι κινήσεις των αγορών θυμίζουν εποχές φούσκας
UBS: Πόσο μοιάζει το ράλι με τη φούσκα του dot com; Τα καλά και τα κακά νέα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News