Business & Finance Τρίτη 14/05/2024, 14:39
«ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ»

Εcofin: Άμεση εκταμίευση 1,89 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία

Εcofin: Άμεση εκταμίευση 1,89 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία

Το «πράσινο φως» δόθηκε σήμερα Τρίτη από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης – στο πλαίσιο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ένωσης (Ecofin) – για το λεγόμενο «σχέδιο της Ουκρανίας» το οποίο καθορίζει τις προθέσεις του Κιέβου όσον αφορά την ανάκαμψη, την ανοικοδόμηση και τον εκσυγχρονισμό της χώρας, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει να αναλάβει στο πλαίσιο της διαδικασίας προσχώρησής της στην Ε.Ε. τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Παράλληλα, το Συμβούλιο έκρινε ειδικότερα ότι χάρη σε αυτό το σχέδιο, το Κίεβο πληροί την προϋπόθεση για στήριξη στο πλαίσιο του μηχανισμού της Ουκρανίας -έως 50 δισεκατομμύρια ευρώ -και ότι τώρα μπορούν να αρχίσουν να ρέουν τακτικές πληρωμές.

Συγκεκριμένα, με τη σημερινή του απόφαση το Συμβούλιο διευκολύνει την Κομισιόν να εκταμιεύσει έως και 1,89 δισ.ευρώ σε προχρηματοδότηση έως ότου αρχίσουν οι τακτικές εκταμιεύσεις που συνδέονται με την εφαρμογή των δεικτών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στο πλαίσιο του «σχεδίου για την Ουκρανία».

Σύμφωνα, μάλιστα, με στη σχετική ανακοίνωση «έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα για την παροχή της απαραίτητης, τακτικής και προβλέψιμης οικονομικής στήριξης για την ανάκαμψη, την ανοικοδόμηση και τον εκσυγχρονισμό της Ουκρανίας τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η Ε.Ε. επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τη δέσμευσή της για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της Ουκρανίας».

«Οι πληρωμές προς την Ουκρανία θα εκταμιευθούν από την Ε.Ε. με την επιφύλαξη της εφαρμογής της συμφωνηθείσας Μεταρρύθμισης και των επενδύσεων με τη μορφή των ποιοτικών και ποσοτικών βημάτων που καθορίζονται στο παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου. Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που προβλέπονται έχουν σημαντικές δυνατότητες για την ενίσχυση της ανάπτυξης, τη διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας, τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης και τη στήριξη της περαιτέρω ολοκλήρωσης της Ουκρανίας με την Ε.Ε.» τόνισε o Βέλγος υπουργός Οικονομικών και προεδρεύων του Συμβουλίου Βίνσεντ Βαν Πέτεγκεμ.

Τόνισε παράλληλα ότι «η σημερινή απόφαση παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις ρυθμίσεις και το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της, συμπεριλαμβανομένου του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος για την εκταμίευση της στήριξης και του χρονοδιαγράμματος πληρωμών της. Τα τελικά ποιοτικά και ποσοτικά βήματα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2027».

Πάντως, η οικονομική στήριξη στο πλαίσιο του «σχεδίου της Ουκρανίας» θα διατεθεί υπό την προϋπόθεση ότι το Κίεβο θα συνεχίσει να υποστηρίζει και να σέβεται αποτελεσματικούς δημοκρατικούς μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός πολυκομματικού κοινοβουλευτικού συστήματος και του κράτους δικαίου, και να εγγυάται τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η οικονομική στήριξη εξαρτάται επίσης από την ενίσχυση του κράτους δικαίου, την προάσπιση της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος, την ενίσχυση της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης και την καταπολέμηση της διαφθοράς – ιδίως της διαφθοράς υψηλού επιπέδου-και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News