BUSINESS & FINANCE

Bank of America: Όλοι ποντάρουν στην Ευρώπη

Bank of America: Όλοι ποντάρουν στην Ευρώπη

Η πιο αισιόδοξη που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2021 είναι η στάση των επαγγελματιών επενδυτών στις αγορές, όπως αποτυπώθηκε στην δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Bank of America με τη συμμετοχή 245 fund managers με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 642 δισ. δολαρίων. Η δημοσκόπηση καταγράφει τις υψηλές προσδοκίες των επενδυτών για τις μειώσεις επιτοκίων αλλά και την μεγάλη αισιοδοξία τους για την Ευρώπη.

Bank of America: Όλοι ποντάρουν στην Ευρώπη-1

Ειδικότερα, οι 8 στους 10 fund managers περιμένουν μειώσεις επιτοκίων από τη Fed κατά το δεύτερο εξάμηνο και εκφράζουν την άποψη ότι η αμερικανική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση, με αποτέλεσμα οι θέσεις τους σε μετρητά να μειώνονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 3 ετών (στο 4% του μέσου χαρτοφυλακίου) και οι τοποθετήσεις σε μετρητά να διαμορφώνονται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2022.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Bank of America, το θετικό κλίμα δεν έχει φτάσει ακόμα σε υπερβολικά επίπεδα που να σημαίνουν ότι κανείς θα πρέπει να πουλήσει, αλλά οι αγορές είναι ευάλωτες σε τυχόν περαιτέρω ενδείξεις στασιμοπληθωρισμού.

Αυξάνεται η αισιοδοξία για την Ευρώπη

Το 61% των ερωτηθέντων προβλέπει ισχυρότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη τους επόμενους 12 μήνες, με το σχετικό ποσοστό να είναι το υψηλότερο από τον Ιούλιο του 2021 και αυξημένο από το 50% του περασμένου μήνα.

Bank of America: Όλοι ποντάρουν στην Ευρώπη-2

Μόνο το 22% των fund managers περιμένει επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ως αποτέλεσμα του καθυστερημένου αντίκτυπου της νομισματικής σύσφιγξης, έναντι του 83% που έδινε την ίδια απάντηση στις αρχές του έτους.

Καθαρό ποσοστό 76% εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στην Ευρώπη τον επόμενο χρόνο, την ώρα που το 56% περιμένει μείωση του πληθωρισμού σε διεθνές επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, το 78% των επαγγελματιών επενδυτών περιμένει ότι οι ευρωπαϊκές αγορές θα κινηθούν ανοδικά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, έναντι 52% που έδινε την ίδια απάντηση πριν από ένα μήνα.

Μάλιστα, το 83% περιμένει κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε ορίζοντα ενός έτους (από 79% τον περασμένο μήνα).

Bank of America: Όλοι ποντάρουν στην Ευρώπη-3

Καθαρό ποσοστό 34% θεωρεί τις ευρωπαϊκές μετοχές υποτιμημένες. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που εκφράζει αυτή την άποψη από τον Ιανουάριο του 2019.

Την ίδια στιγμή, το 44% θεωρεί ότι τα οφέλη για την παραγωγικότητα από την τεχνητή νοημοσύνη έχουν ήδη αποτυπωθεί πλήρως στα χρηματιστήρια, ενώ το 17% πιστεύει ότι το ράλι του AI έχει παρατραβήξει.

Σε επίπεδο κλάδων, οι επαγγελματίες επενδυτές προτιμούν στην Ευρώπη την τεχνολογία, την υγεία και τις ασφάλειες, ενώ το real estate  είναι ο λιγότερο αγαπημένος τους κλάδος και ακολουθούν τα χημικά και τα media.

Διαβάστε επίσης: 

Στροφή της UBS: Προτιμά την Ευρώπη έναντι της Wall Street

Morgan Stanley: Έρχεται νέο ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Deutsche Bank: 5 λόγοι αισιοδοξίας για τις αγορές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News