Business & Finance Τρίτη 14/05/2024, 11:42
BUSINESS & FINANCE

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Ενημέρωση από το ΕΒΕΑ και το υπουργείο Εργασίας

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Ενημέρωση από το ΕΒΕΑ και το υπουργείο Εργασίας

Ειδική ενημερωτική εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση των επιχειρήσεων – μελών του για την εφαρμογή του συστήματος της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, διοργάνωσε χθες Δευτέρα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. 

Στον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, επισήμανε ότι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών τοποθετήθηκε από την αρχή υπέρ της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης, τονίζοντας ότι «ζητούμενο για εμάς ήταν και παραμένει μια αγορά που λειτουργεί με κανόνες και που διέπεται από δικαιοσύνη στις σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων. Η επέκταση της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας μπορεί, με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση, λειτουργώντας προς το συμφέρον όλων και συμβάλλοντας στην διαμόρφωση μιας αγοράς στην οποία θα πληρώνουν όλοι τους φόρους που τους αναλογούν». 

Ειδικότερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ ανέφερε ότι η προσαρμογή σε μια ακόμη ψηφιακή διαδικασία δημιουργεί απαιτήσεις, καθώς, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, οι επιχειρήσεις χρειάζεται να διαθέσουν χρόνο και πόρους. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος, να υπάρξει σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση και – βεβαίως – να αντιμετωπιστούν έγκαιρα, τα όποια εμπόδια προκύπτουν στην πράξη. 

«Ήταν επιβεβλημένη, επομένως, η απόφαση του Υπουργείου να παρατείνει την προθεσμία εφαρμογής μέχρι την 1η Ιουλίου. Έχουμε το παράδειγμα της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, όπου πραγματικά χρειάστηκε – και δόθηκε – περισσότερος χρόνος, ώστε να αντιμετωπιστούν τεχνικές και άλλες δυσκολίες. Πιστεύουμε ότι και σε αυτή την περίπτωση, το κλειδί είναι η σωστή προετοιμασία και η συνεργασία, με στόχο την ομαλή μετάβαση και προσαρμογή στη νέα διαδικασία. Το ΕΒΕΑ θα συμβάλει με κάθε τρόπο σε αυτή την προσπάθεια, στηρίζοντας τα μέλη του σε επίπεδο ενημέρωσης, αλλά και αναδεικνύοντας τα ζητήματα που ανακύπτουν, με υπεύθυνες προτάσεις και στοχευμένες λύσεις», είπε η κα Εφραίμογλου. 

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε ότι: «Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας δεν αποτελεί τιμωρητικό μέτρο αλλά μια σημαντική μεταρρύθμιση που ωφελεί τόσο τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, όσο και την ελληνική οικονομία. Η εφαρμογή της διασφαλίζει την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων, θέτοντας τέρμα σε φαινόμενα αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Επιπλέον, διασφαλίζει και τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος, θέτοντας τα θεμέλια για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του».

«Στόχος μας», πρόσθεσε, είναι «να εφαρμόσουμε αυτό το ψηφιακό εργαλείο στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Γι αυτό και εκδηλώσεις όπως η σημερινή είναι ιδιαιτέρα σημαντικές για εμάς. Γιατί απαντάμε σε προβληματισμούς των ανθρώπων της αγοράς, ακούμε προτάσεις και όλοι μαζί συζητάμε βελτιωτικές παρεμβάσεις για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας». 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Δ. Μιχαηλίδου: Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας προστατεύει εργαζομένους και συνεπείς επιχειρήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News