Business & Finance Δευτέρα 13/05/2024, 22:16
BUSINESS & FINANCE

BHP: Nέο «όχι» της Anglo στη βελτιωμένη προσφορά της ύψους 43 δισ.δολαρίων

BHP: Nέο «όχι» της Anglo στη βελτιωμένη προσφορά της ύψους 43 δισ.δολαρίων

Η Anglo American απέρριψε και πάλι την προσφορά εξαγοράς ύψους 43 δισ. δολαρίων -δεύτερη και ενισχυμένη- του γίγαντα της εξόρυξης μετάλλων BHP, εξέλιξη που εντείνει τη μάχη μεταξύ των δύο «τιτάνων» στον χώρο εξόρυξης μετάλλων. 

Η ΒΗΡ υπέβαλε επισήμως τη νέα προσφορά της στις 7 Μαίου και σήμερα ανακοίνωσε ότι είναι απογοητευτμένη με τη νέα άρνηση. 

«Είμαστε απογοητευμένοι που το δ.σ. της Anglo American επέλεξε να μη συνεργαστεί με την αναθεωρημένη πρότασή μας και τους βελτιωμένους όρους. Διατηρούμε την πεποίθηση ότι ο συνδυασμός των δύο επιχειρήσεων θα προσέφερε σημαντική αξία για όλους τους μετόχους», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΒΗΡ. 

Η τελευταία προσφορά της ΒΗΡ εκπροσωπεί μία αύξηση 15% επί της προηγούμενης πρότασης, σύμφωνα με τη ΒΗΡ και περίπου ένα premium 30% από την τιμή μετοχής της Anglo πριν δημοσιοποιηθούν οι συζητήσεις περί συγχώνευσης. 

Η νέα πρόταση αποτιμά την Anglo American σε 34 δισ. στερλίνες (43 δισ. δολάρια), δηλαδή είναι κατά τρία με τέσσερα δισεκατομμύρια υψηλότερη σε σύγκριση με την αρχική προσφορά των 31 δισ. λιρών (39 δισ. δολάρια).

Η νέα προσφορά του αυστραλιανού κολοσσού εξόρυξης μετάλλων προσφέρει 27,53 λίρες για κάθε κοινή μετοχή της βρετανικής εταιρείας, ενώ εξακολουθεί να προτείνει πώληση των μεριδίων στην Anglo American Platinum και την Kumba Iron Ore και επιστροφή μετρητών στους μετόχους.

Η αρχική πρόταση της BHP πρόσφερε 25,08 λίρες ανά μετοχή. Αλλά από τότε που η συμφωνία ήρθε στο φως, τον περασμένο μήνα, οι μετοχές της Anglo εκτινάχθηκαν, αγγίζοντας τις 28 λίρες σήμερα το πρωί.

Ο Mike Henry, διευθύνων σύμβουλος της BHP, επιμένει ότι η συμφωνία έχει νόημα: «Η στρατηγική σύγκλιση και ο συνδυασμός των δύο εταιρειών αποτελεί μοναδική ευκαιρία ώστε να ξεκλειδώσουν σημαντικές συνέργειες, φέρνοντας σε επαφή δύο εξαιρετικά επιχειρήσεις παγκόσμιας κλάσης που συμπληρώνει η μία την άλλη. Η συνδυασμένη επιχείρηση θα έχει κορυφαίο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων υψηλής ποιότητας σε χαλκό, ποτάσα, σιδηρομετάλλευμα και μεταλλουργικό άνθρακα». 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News