Business & Finance Δευτέρα 13/05/2024, 16:02
ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ

Γαλλία: Στηρίζει το έργο ιδιωτών για την ενίσχυση της αλυσίδας εφοδιασμού μπαταριών

Γαλλία: Στηρίζει το έργο ιδιωτών για την ενίσχυση της αλυσίδας εφοδιασμού μπαταριών

Η γαλλική κυβέρνηση προώθησε τη Δευτέρα ένα σχέδιο του ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη ενός διυλιστηρίου νικελίου και κοβαλτίου κοντά στο Μπορντό προκειμένου να ενισχύσει την αλυσίδα εφοδιασμού της χώρας για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων και τη μείωση της εξάρτησής της από την Κίνα.

Το σχέδιο ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ της ελβετικής KL1, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης για επενδύσεις «Επιλέξτε τη Γαλλία» του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν σήμερα Δευτέρα, στοχεύει στην επεξεργασία 20.000 μετρικών τόνων νικελίου και 1.500 τόνων κοβαλτίου ετησίως από το 2028 σε μια λιμενική ζώνη στην ακτή του Ατλαντικού της Γαλλίας.

Το έργο, με την ονομασία Electro Mobility Materials Europe (EMME), αποσκοπεί στην κάλυψη του 20-30% των αναγκών της Γαλλίας σε νικέλιο και κοβάλτιο για ηλεκτρικά οχήματα έως το 2030.

Η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επενδύσει σε τεράστια εργοστάσια για την παραγωγή μπαταριών και σε ορυχεία για ορυκτά όπως το λίθιο. Ωστόσο, η ικανότητα επεξεργασίας μετάλλων σε υλικά υψηλής καθαρότητας κατάλληλα για μπαταρίες εξακολουθεί να κυριαρχείται από κινεζικές εταιρείες.

«Αυτό θα μας επιτρέψει να καλύψουμε ένα κενό στην αλυσίδα αξίας», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire σχετικά με το έργο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με δημοσιογράφους το Σαββατοκύριακο.

Το έργο, το οποίο διέρχεται από τα στάδια της δημόσιας διαβούλευσης και έγκρισης, θα μπορούσε να επωφεληθεί από μια φορολογική πίστωση για την πράσινη βιομηχανία ύψους περίπου 20% του κόστους της επένδυσης, πρόσθεσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η Γαλλία διαθέτει μεγάλη βιομηχανία εξόρυξης νικελίου στην περιοχή της Νέας Καληδονίας, στο Νότιο Ειρηνικό, και η KL1 διευθύνεται από τον Antonin Beurrier, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Prony Resources, παραγωγού νικελίου στη Νέα Καληδονία.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί από πού θα προμηθεύεται το νικέλιο και το κοβάλτιο για το σχεδιαζόμενο διυλιστήριο.

Η γαλλική κυβέρνηση διαπραγματεύεται ένα πακέτο διάσωσης για τον ζημιογόνο τομέα νικελίου της Νέας Καληδονίας, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης να προμηθεύει την αλυσίδα εφοδιασμού μπαταριών της Ευρώπης, αν και οι συνομιλίες έχουν βαλτώσει εν μέσω πολιτικών εντάσεων μεταξύ των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας και των πιστών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Διαβάστε επίσης:

Η Κίνα τρομάζει, αλλά και κλυδωνίζεται

Reuters: Μήπως υπάρχουν και οφέλη από τον επόμενο κινεζικό εμπορικό πόλεμο;

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News