BUSINESS & FINANCE

Morgan Stanley: Έρχεται νέο ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Morgan Stanley: Έρχεται νέο ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ένα νέο ράλι, το οποίο μάλιστα θα είναι μεγαλύτερο από εκείνο που σημειώθηκε στα τέλη του 2023, περιμένει η Morgan Stanley για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο τιμόνι της ανοδικής κίνησης θα βρεθούν οι μετοχές που επηρεάζονται από τις αποδόσεις των ομολόγων, εκτιμούν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου. Και βλέπουν σαν καταλύτη τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley έχουν εντοπίσει ομοιότητες στη σημερινή περίοδο με τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Το 1995, οι ευρωπαϊκές μετοχές που επηρεάζονται περισσότερο από την πτώση των αποδόσεων των ομολόγων παρουσίασαν ισχυρές υπερ-αποδόσεις την περίοδο γύρω από τη στροφή της Fed και μετά έχασαν αυτές τις αποδόσεις καθώς οι προσδοκίες της αγοράς γύρω από τις μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ άλλαξαν, κάτι που έχει συμβεί και φέτος.

Morgan Stanley: Έρχεται νέο ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια-1

Τώρα, ο οίκος θεωρεί ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια νέα άνοδο των μετοχών που παρουσιάζουν ευαισθησία στις αποδόσεις των ομολόγων:

1)      Εκτίναξη του αντίστροφου συσχετισμού μετοχών-αποδόσεων ομολόγων σε ιστορικά υψηλά.

2)      Ανάκαμψη στις αναθεωρήσεις των προβλέψεων για τα εταιρικά αποτελέσματα.

3)      Βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών.

4)      Υπερπουλημένοι τεχνικοί δείκτες. 

5)      Ουσιαστική ανατιμολόγηση των προσδοκιών για τις μειώσεις επιτοκίων από τη Fed.

Morgan Stanley: Έρχεται νέο ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια-2

Επιπλέον, τα spreads των εταιρικών ομολόγων σε κομμάτια της αγοράς που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ευαισθησία στις αποδόσεις των ομολόγων, όπως είναι το real estate, έχουν συρρικνωθεί απότομα, κάτι που αποτελεί καλό πρόδρομο δείκτη για τις επιδόσεις των μετοχών, προσθέτουν οι αναλυτές.

Η προϋπόθεση

Όμως, η πιο σημαντική προϋπόθεση για να συνεχιστεί η χρηματιστηριακή ανάκαμψη αυτής της ομάδας μετοχών παραμένει η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, η Morgan Stanley θεωρεί ότι τα στοιχεία του δείκτη τιμών  καταναλωτή που θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ την Τετάρτη θα είναι ο καταλύτης-κλειδί. Ο οίκος περιμένει επιβράδυνση του δομικού πληθωρισμού στο 0,29% σε μηνιαία βάση για τον Απρίλιο, έναντι 0,36% τον περασμένο μήνα, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις να διαμορφώνονται στο 0,3%. Η διαμόρφωση του δείκτη στα επίπεδα του consensus ή και χαμηλότερα  θα τροφοδοτούσε τη συνέχεια του ράλι για τις ευρωπαϊκές μετοχές που είναι ευαίσθητες στις αποδόσεις των ομολόγων.

Morgan Stanley: Έρχεται νέο ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια-3

Το ράλι αυτό, το οποίο η Morgan Stanley ονομάζει «Santa Claus 2.0», θα είναι μεγαλύτερο από εκείνο που σημειώθηκε στα τέλη του 2023 και θα στηρίξει ένα ευρύτερο ράλι στην  αγορά, εκτιμά ο οίκος.

Διαβάστε επίσης: 

Στροφή της UBS: Προτιμά την Ευρώπη έναντι της Wall Street

Deutsche Bank: 5 λόγοι αισιοδοξίας για τις αγορές

UBS: Προσωρινές οι αναταράξεις στις αγορές – Βλέπει άνοδο του S&P 500

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News