Business & Finance Δευτέρα 25/01/2021, 20:33
ΕΚΤ

Αντιδράσεις δημιουργεί η έμφαση της Λαγκάρντ στην κλιματική αλλαγή

Αντιδράσεις δημιουργεί η έμφαση της Λαγκάρντ στην κλιματική αλλαγή

Αντιδράσεις προκάλεσε η έμφαση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, στην αντιμετωπίση της κλιματικής αλλαγής, με κορυφαίους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής να εφιστούν την προσοχή ώστε μην αντικαταστήσει το πρωταρχικό στόχο της που είναι η σταθερότητα των τιμών με τη διάσωση του πλανήτη. Η προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, πιθανόν μέσω της αγοράς ομολόγων, υπήρξε ένας από τους βασικούς στόχους της Λαγκάρντ από την ώρα που ανέλαβε τα ηνία της κεντρικής τράπεζας πριν από ένα χρόνο. 

Τώρα, κάποια μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ θεωρούν μεν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής όταν αγοράζει ενεργητικό ή το δέχεται ως εγγύηση, όμως εφιστούν την προσοχή να μην αλλάξει η βασική προτεραιότητά της. Ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να παρεμβαίνει όταν η αγορά δεν μπορεί να αποτιμήσει σωστά τους κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, χωρίς ωστόσο να αντικαθιστά τον ρόλο των αγορών. 

Ενώ όμως ο Πανέτα αναφέρθηκε στα δανειοδοτικά προγράμματα της ΕΚΤ προς τις τράπεζες, κάποιοι άλλοι διαμορφωτές πολιτικής αναφέρθηκαν στον ρόλο που θα πρέπει να έχει ο παράγοντας κλιματική αλλαγή στις αγορές εταιρικών ομολόγων. Ο Γενς Βάιντμαν, πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, συμφώνησε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να δέχεται ενεργητικό με την προϋπόθεση ότι «οι εκδότες ανταποκρίνονται σε ορισμένα κριτήρια που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», προειδοποιώντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να είναι υπερβολική ως προς αυτό, για παράδειγμα να αποκλείει επιχειρήσεις με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. 

Επιπλέον, κάλεσε την ΕΚΤ να προετοιμαστεί να σταματήσει τις αγορές αυτών των ομολόγων όταν ο πληθωρισμός αυξηθεί και να μην επιτρέψει την αντικατάσταση του βασικού στόχου της που είναι η σταθερότητα των τιμών με την προσπάθεια κατά της κλιματικής αλλαγής. «Ενας ενεργός ρόλος στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να υπονομεύσει την ανεξαρτησία μας και κατ΄επέκταση να πλήξει την ικανότητά μας να διατηρήσουμε τη σταθερότητα των τιμών», είπε ο Βάιντμαν. 

Λίγο ενωρίτερα, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε δηλώσει ότι «η κλιματική αλλαγή μπορεί να δημιουργήσει βραχυπρόθεσμα κάποια μεταβλητότητα ως προς το ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό μέσω ακραίων καιρικών φαινομένων, όμως εάν δεν αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό, οι επιπτώσεις στην οικονομία και στον πληθωρισμό θα είναι διαρκείας». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News