Business & Finance Πέμπτη 9/05/2024, 21:15
BUSINESS & FINANCE

Η Ευρώπη σε σημείο καμπής: Οι επιτοκιακές μειώσεις θα δώσουν δυναμική στο ενεργητικό της

Η Ευρώπη σε σημείο καμπής: Οι επιτοκιακές μειώσεις θα δώσουν δυναμική στο ενεργητικό της

Η Τράπεζα της Αγγλίας έστειλε σήμερα νέο σήμα για μείωση του κόστους δανεισμού νωρίτερα απ΄ό,τι περίμεναν οι αγορές, με την Ευρώπη γενικότερα να προετοιμάζεται για μεγαλύτερες αλλαγές σε σχέση με τις ΗΠΑ. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι επενδυτές βλέπουν τις ευρωπαϊκές μετοχές και το χρέος να καθοδηγούν τις διεθνείς αγορές φέτος, καθώς οι επιτοκιακές μειώσεις θα τονώσουν τις δαπάνες, θα οδηγήσουν σε πτώση των ομολογιακών αποδόσεων, ενώ τα πιο εξασθενημένα νομίσματα θα στηρίξουν τις εξαγωγές. 

Οι συναλλασσόμενοι αύξησαν ήδη τα στοιχήματά τους για μειώσεις των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, καθώς αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, ασκώντας ωστόσο πτωτικές πιέσεις στη στερλίνα και ωθώντας σε άνοδο τις μετοχές. 

Είχε προηγηθεί η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Σουηδίας να προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων από το 2016 και της Ελβετίας το Μάρτιο με αντίστοιχη κίνηση, ενώ η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση τον Ιούνιο. Αντίθετα, η Φέντεραλ Ριζέρβ αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

«Πρόκειται για σημείο καμπής για τηνΕυρώπη», λέει ο Φλόριαν Λέλπο της ελβετικής Lombard Odier Investment Management, ο οποίος είναι θετικά διακείμενος απέναντι στις ευρωπαϊκές και βρετανικές μετοχές.

Ο Πολ Φλουντ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Newton Investment Management, ανέφερε ότι αγοράζει βρετανικές μετοχές και ότι είναι θετικός απέναντι στα βρετανικά κρατικά ομόλογα επειδή υπάρχει μεγαλύτερη δυναμική για επιτοκιακές μειώσεις από την Τράπεζα της Αγγλίας. 

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό μετά τη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας. Ο STOXX 600 της Ευρώπης ενισχύεται 2% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, οδεύοντας προς την καλύτερη εβδομάδα από τον Ιανουάριο. 

Από πλευράς δυναμικής ανάπτυξης, οι επενδυτές βλέπουν την Ευρώπη να παρουσιάζει καλύτερες επιδόσεις, γι΄αυτό και στρέφονται στο ενεργητικό της περιοχής σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. 

Τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα θα μπορούσαν να παρουσιάσουν καλύτερες επιδόσεις από τις ΗΠΑ, εξακολουθώντας ωστόσο να παρουσιάζουν έντονη μεταβλητότητα, καθώς οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι απρόβλεπτες, σύμφωνα με αναλυτές και επενδυτές. 

Ενδεχομένως, η Τράπεζα της Αγγλίας, η ΕΚΤ και άλλες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες να μην θέλουν να φανούν υπερβολικά ήπιες (dovish) τόσο σύντομα, αναφέρει ο Λόμπαρντ Όντιε της Lelpo. 

Ωστόσο, η απόκλιση ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα αποτυπωθεί πιο έντονα στις αγορές συναλλάγματος με το δολάριο να παραμένει ισχυρό, σε έναν ακόμη κίνδυνο για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη καθώς οι τιμές εισαγόμενων αγαθών αυξάνονται. Το ευρώ υποχωρεί μέχρι στιγμής φέτος κατά 2,6% στο 1,07 έναντι του δολαρίου, ενώ η στερλίνα σημειώνει πτώση 2%. 

Ο Μάθιου Σγουάνελ, οικονομολόγος της BNP Paribas, θεωρεί ότι αυτό δεν συνιστά ιδιαίτερο κίνδυνο για τη Βρετανία, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της οποίας είναι η ΕΕ. 

 

moneryeview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News