Business & Finance Πέμπτη 9/05/2024, 21:00
BUSINESS & FINANCE

BBVA: Γιατί η επιθετική προσφορά της για την Sabadell είναι δύσκολο να ευοδωθεί

BBVA: Γιατί η επιθετική προσφορά της για την Sabadell είναι δύσκολο να ευοδωθεί

H Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) έκανε επιθετική την προσφορά εξαγοράς της μικρότερης ισπανικής ανταγωνίστριάς της Banco de Sabadell σε μία άκρως ασυνήθιστη κίνηση για τον τραπεζικό τομέα αλλά και την ισπανική αγορά. Αυτό μοιάζει περισσότερο σαν παραδοχή ήττας παρά ως ένδειξη νίκης. 

Η ΒΒVA αναλαμβάνει μεγάλο κίνδυνο για κάτι που δεν ξέρει πως θα την ωφελήσει: κάνοντας επιθετική την προσφορά της σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα λογιστικά βιβλία του ανταγωνιστή της πριν από οποιαδήποτε συμφωνία, ενώ τα οφέλη από την όποια συμφωνία είναι αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 3,5% όταν επιτευχθεί μείωση του κόστους, κάτι που αναμένεται, σύμφωνα με υπολογισμούς της BBVA, μετά από τρία χρόνια. 

Οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της τράπεζας δεν εντυπωσιάστηκαν, με αποτέλεσμα η μετοχή της να υποχωρήσει ενδοσυνεδριακά σήμερα 6%, στο χαμηλότερο επίπεδο από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ανακοινώθηκε η είδηση της υποβολής προσφοράς. 

Αυτή είναι η πρώτη επιθετική προσφορά στον τραπεζικό κλάδο της Ισπανίας από τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με το Bloomberg. Δεν έχει υπάρξει κάποια άλλη αυτού του μεγέθους στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν η Royal Bank of Scotland της Βρετανίας ανακοίνωσε επιθετικά επεκτατικά σχέδια. Οι επιθετικές προσφορές είναι σπάνιες στο τραπεζικό και ασφαλιστικό σύστημα επειδή τα οικονομικά της τράπεζας-στόχου μπορεί να κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις. 

Όμως, η προσφορά της BBVA λαμβάνει χώρα σε μία δύσκολη πολιτική συγκυρία: Οι ρίζες της Sabadell βρίσκονται σε μία μικρή πόλη κοντά στη Βαρκελώνη στην καρδιά της Καταλονίας, ενώ η BBVA είναι ένας τραπεζικός γίγαντας της Μαδρίτης. Οι Καταλανοί θα προσέλθουν στις κάλπες στις τοπικές εκλογές της Κυριακής οι οποίες ενδεχομένως να αποτελέσουν μία δυσάρεστη και απρόσμενη δοκιμασίαγια την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ. 

Το ερώτημα είναι γιατί το κάνει αυτό η BBVA; Οι συζητήσεις άλλωστε ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν καρποφόρησαν. Το διοικητικό συμβούλιο της Sabadell απέρριψε την προσφορά της BBVA σε μετοχές, ενώ αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της BBVA, Κάρλος Τόρες Βίλα ανέφερε σε email ότι δεν έχει περιθώριο να βελτιώσει την προσφορά, η οποία θα έδιδε στους μετόχους της Sabadell μία μετοχή της BBVA για κάθε 4,83 δικές τους μετοχές. 

Η απάντηση της Sabadell ήταν ότι δεν θα διαπραγματευόταν και η BBVA είτε θα έκανε νέα προσφορά ή θα εγκατέλειπε. 

Τα περιορισμένα αναμενόμενα κέρδη από τη συμφωνία για την BBVA και η πτώση της μετοχής της καταδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια χειρισμών.

Η θέση της Sabadell είναι ότι η προσφορά υποτιμά σημαντικά την αξία των μετόχων της, ενώ η ίδια η τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία ανάκαμψης καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει την αναδιάρθρωση του βρετανικού της βραχίονα, της TSB, η οποία ανακοίνωσε νέο γύρο περικοπών θέσεων εργασίας και κλείσιμο υποκαταστημάτων. 

BBVA’s Bid Has Represented a Good Premium to Sabadell Shares

Value of Sabadell stock under the terms of the deal versus actual price

Source: Bloomberg

Note: Offer is 1 BBVA share for every 4.83 Sabadell shares

Η απόφαση της BBVA να προχωρήσει σε επιθετική προσφορά ενδεχομένως να αποτελεί έμμεση παραδοχή ήττας. Ο διευθύνων σύμβουλος Ονούρ Τζένκ ανέφερε στους μετόχους ότι εάν η συμφωνία δεν ευοδοθεί, η BBVA απλά θα προχωρήσει. 

Το πρόβλημα και για τις δύο πλευρές είναι ότι θα πρέπει να περιμένουν έξιμήνες προτού ελεγχεί η όποια προσφορά. Η BBVA θα πρέπει να υποβάλει τη συμφωνία στην ΕΚΤ προς έγκριση, καθώς και στις ισπανικές χρηματιστηριακές αρχές και τις ρυθμιστικές αρχές περί ανταγωνισμού. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News