Business & Finance Τετάρτη 8/05/2024, 22:45
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Μέτρα για να προστατεύσει την αμερικανική ΑΙ από Κίνα και Ρωσία

ΗΠΑ: Μέτρα για να προστατεύσει την αμερικανική ΑΙ από Κίνα και Ρωσία

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στην προσπάθειά της να προστατεύσει την αμερικανική τεχνητή νοημοσύνη από την Κίνα και τη Ρωσία, με αρχικό σχέδιο να βάλει φραγμούς γύρω από τα πιο προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, τον πυρήνα λογισμικού των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT, σύμφωνα με πηγές.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου εξετάζει νέο πλαίσιο κανονισμών για να περιορίσει την εξαγωγή προπροσκευασμένων ή κλειστών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, των οποίων το λογισμικό και τα δεδομένα στα οποία εκπαιδεύεται κρατούνται κρυφά, δήλωσαν τρεις πηγές. 

Κάθε ενέργεια θα συμπληρωθεί από μια σειρά μέτρων που έχουν ληφθεί τα τελευταία δύο χρόνια για να αποκλείσουν την εξαγωγή προηγμένων τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα με στόχο να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη της κορυφαίας τεχνολογίας για στρατιωτικούς σκοπούς από το Πεκίνο. Παρόλα αυτά, θα είναι δύσκολο για τις ρυθμιστικές αρχές να συμβαδίσουν με τις γρήγορες εξελίξεις της βιομηχανίας.

Η κινεζική Πρεσβεία χαρακτήρισε την κίνηση ως “τυπική πράξη οικονομικού εκφοβισμού, την οποία η Κίνα απορρίπτει αποφασιστικά”, προσθέτοντας ότι θα λάβει τα “αναγκαία μέτρα” για την προστασία των συμφερόντων της.

Προς το παρόν, τίποτα δεν εμποδίζει τις κορυφαίες εταιρείες της τεχνητής νοημοσύνης των ΗΠΑ, όπως η OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft, η Google DeepMind της Alphabet και ο ανταγωνιστής Anthropic, που έχουν αναπτύξει μερικά από τα ισχυρότερα κλειστά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, από το να τα πωλήσουν σχεδόν σε οποιονδήποτε στον κόσμο χωρίς την εποπτεία της κυβέρνησης.

Οι ερευνητές της κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα ανησυχούν ότι οι ανταγωνιστές των ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα μοντέλα, τα οποία παράγουν τεράστιες ποσότητες κειμένων και εικόνων για να συγκεντρώσουν πληροφορίες και να δημιουργήσουν περιεχόμενο, έτσι ώστε να ξεκινήσουν επιθετικές κυβερνοεπιθέσεις ή ακόμα και να δημιουργήσουν ισχυρά βιολογικά όπλα.

Μία από τις πηγές είπε ότι οποιοσδήποτε νέος έλεγχος των εξαγωγών θα στοχεύει πιθανότατα σε Ρωσία, Κίνα, Βόρεια Κορέα και Ιράν. Η Microsoft ανέφερε σε έκθεση τον Φεβρουάριο ότι είχε παρακολουθήσει ομάδες χάκερ που σχετίζονταν με τις κυβερνήσεις της Κίνας και της Βόρειας Κορέας, καθώς και τις ρωσικές μυστικές πληροφορίες, και τους Φρουρούς της Ιράν, καθώς προσπαθούσαν να τελειοποιήσουν τις επιθέσεις χάκερ τους χρησιμοποιώντας μεγάλα μοντέλα γλωσσικών.

Βιολογικά όπλα και κυβερνοεπιθέσεις

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, τα ερευνητικά κέντρα και οι ακαδημαϊκοί ανησυχούν όλο και περισσότερο για τους κινδύνους που προκαλεί η πρόσβαση ξένων κακόβουλων προσώπων σε προηγμένες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης. Οι ερευνητές της Gryphon Scientific και του Rand Corporation σημείωσαν ότι τα προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να παρέχουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία βιολογικών όπλων.

Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι όσοι επιχειρούν κυβερνοεπιθέσεις πιθανότατα θα χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να “αναπτύξουν νέα εργαλεία” που θα “επιτρέπουν μεγαλύτερες και ταχύτερες, αποδοτικές και πιο δύσκολες στην ανίχνευση κυβερνοεπιθέσεις”.

“Η πιθανή έκρηξη της χρήσης και της εκμετάλλευσης της τεχνητής νοημοσύνης είναι ριζική και έχουμε πραγματικά μεγάλο πρόβλημα στο να την ακολουθούμε,” δήλωσε ο Μπράιαν Χολμς, αξιωματούχος στο Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Πληροφοριών.

Επίθεση AI

Για να αντιμετωπίσoυν αυτές τις ανησυχίες, οι ΗΠΑ έχουν λάβει μέτρα για να σταματήσουν τη ροή των αμερικανικών τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και τα εργαλεία για να μπορούν αυτά να κατασκευάζονται στην Κίνα.

Πρότεινε επίσης ένα πλαίσιο κανόνων που απαιτούν από τις αμερικανικές εταιρείες cloud να ενημερώνουν την κυβέρνηση όταν οι ξένοι πελάτες χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους για την εκπαίδευση ισχυρών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κυβερνοεπιθέσεις.

Ο Τιμ Φιστ, ειδικός σε πολιτικές τεχνητής νοημοσύνης στο think tank CNAS, λέει ότι το κατώτατο όριο “είναι ένα καλό προσωρινό μέτρο μέχρι να αναπτύξουμε καλύτερες μεθόδους μέτρησης των δυνατοτήτων και των κινδύνων των νέων μοντέλων”.

Ο Τζαμίλ Τζάφερ, πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου και του υπουργείου Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι η διοίκηση Μπάιντεν δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα όριο υπολογιστικής ισχύος αλλά να επιλέξει έναν έλεγχο βασισμένο στις δυνατότητες και την προοριζόμενη χρήση του μοντέλου. 

Ανεξάρτητα από το κατώτατο όριο, οι εξαγωγές μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης θα είναι δύσκολο να ελεγχθούν. Πολλά μοντέλα είναι ανοικτού κώδικα, πράγμα που σημαίνει ότι θα παραμείνουν εκτός της εποπτείας των ελέγχων εξαγωγών που εξετάζονται.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News